Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Verwarming op aardgas

Net zoals stookolie en steenkool is ook aardgas een fossiele brandstof. Deze brandstoffen zijn dus uitputtelijk, maar desondanks kan je met aardgas je woning op een milieubewuste manier verwarmen. Aardgas is in principe namelijk de minst vervuilende fossiele brandstof. Uiteraard gaat ook aardgas niet helemaal vrijuit, maar toch is het interessant dat onder andere vervuiling door wegtransport of eventuele bodemverontreiniging door opslag volledig vermeden worden. Bovendien zijn aardgasketels zeer zuinig, zeker wat de huidige condensatieketels betreft. Met verwarming op aardgas kan je dus op een milieubewuste en aangename manier je woning lekker warm houden.

Een aansluiting op aardgas is erg simpel

Het installeren van verwarming op aardgas is op zich vrij eenvoudig en goedkoop, zeker omdat een opslagtank niet vereist is vermits aardgas verdeeld wordt via de leidingen van een netwerk. Na het indienen van je aanvraag kan je woning daarom simpelweg aangesloten worden op het aardgasnetwerk, tenminste als de mogelijkheid daartoe bestaat. Hoewel het netwerk zeer groot is en bijna het hele land dekt, zijn er immers toch nog plaatsen waartoe het niet reikt. Wil je graag weten of een aansluiting op aardgas mogelijk is voor jouw woning, check dit dan zeker even af bij jouw netbeheerder.

De tarieven van aardgas

De tarieven van aardgas liggen misschien iets hoger dan die van andere brandstoffen, maar ze zijn wel vrij constant. Grote prijsschommelingen, zoals bijvoorbeeld bij stookolie, zullen dus niet voorkomen bij aardgas. De prijzen kunnen wel verschillen per leverancier, waardoor je er dus goed aan doet om deze eerst met elkaar te vergelijken.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
aardgas
aardgas
aardgas
aardgas
aardgas

Is aardgas niet gevaarlijk?

Hoewel soms gevreesd wordt dat aardgas een verhoogd risico op ontploffingsgevaar geeft, moet je je hierdoor helemaal niet laten afschrikken. Zowel de toestellen als de installatie van aardgas zelf zijn namelijk gebonden aan erg strenge veiligheidsnormen, en ontploffingen komen zelfs minder vaak voor dan bijvoorbeeld brand door een elektriciteitskortsluiting. Natuurlijk mag je nooit zelf aan de leidingen beginnen prutsen en moet je goed uitkijken wanneer je bijvoorbeeld graafwerken in je tuin laat uitvoeren in de buurt van de hoofdleiding. Wil je op je twee oren kunnen slapen, kies dan een erkend installateur voor het plaatsen van jouw installatie op aardgas. Bovendien wordt een bijkomende keuring door een controleorganisme zo ook overbodig.

Aardgas en de kans op lekken

Net zoals ontploffingen komen ook lekken slechts zelden voor. Wanneer je toch iets opvangt over een lek van aardgas is dat meestal bij renovaties waar men nogal onoplettend te werk is gegaan in de buurt van de leidingen. Daarom kan je best een plan bijhouden waarop de nutsleidingen worden aangeduid, ook die in je tuin. Zo voorkom je dat er gasleidingen geraakt worden wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe oprit laat aanleggen. Ontstaat er toch een lek in of rondom je woning, dan zal dit snel worden opgemerkt. Er wordt namelijk een geur aan aardgas toegevoegd die heel specifiek en herkenbaar is zodat je onmiddellijk wordt gewaarschuwd. Denk je gas te ruiken in je woning, zet dan alle ramen en deuren open, vermijd vonken (en ga dus zeker niet even een sigaretje roken), sluit de kraan van de aardgasmeter en contacteer meteen je distributienetbeheerder.

De voordelen van aardgas

Een eerste voordeel van aardgas is dat het de minst vervuilende fossiele brandstof is. Zo veroorzaakt aardgas iets minder CO2-uitstoot dan bijvoorbeeld stookolie, maar wordt ook vervuiling door transport of bodemverontreiniging vermeden. Voorts kan je aardgas niet enkel gebruiken voor de verwarming van je woning; ook in de keuken heeft aardgas zijn nut. Zo kan een gasfornuis perfect werken op aardgas, iets wat menig kok als muziek in de oren zal klinken. Verder is aardgas ook qua onderhoud vrij voordelig: de ketels moeten bijna niet onderhouden worden en hebben bovendien een zeer lange levensduur. Om de twee jaar is een onderhoud echter wel wettelijk verplicht.

Bespaar op verwarming dankzij aardgas

Wie op een milieubewuste, aangename en zuinige manier zijn woning wil verwarmen kan kiezen voor centrale verwarming op aardgas. Hoewel aardgas een fossiele brandstof is stoot deze namelijk minder CO2 uit en zal verdere vervuiling (bijvoorbeeld door transport) geen kans maken. Laat je bovendien niet afschrikken door doemscenario's met ontploffingen en gaslekken. Installaties op aardgas zijn namelijk onderhevig aan erg strenge eisen, zodat het perfect mogelijk is om zorgeloos te genieten van aardgas. 


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Aardgas , Propaangas , Stookolie
aardgas verwarming op aardgas aansluiting aardgas