Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Stil genieten met akoestische isolatie

Geluidsisolatie is niet enkel een bekommernis voor mensen met drumambities. Zo vindt niemand het leuk wanneer z'n slaap onderbroken wordt door de keffende hond van de buren, of wanneer hij tijdens het lezen gestoord wordt door laagvliegend luchtverkeer. Toch wordt bij het bouwen of renoveren van woningen vaak vergeten dat er naast thermische isolatie ook nog zoiets bestaat als akoestische isolatie


Is jouw zondagse rust heilig? Lees dan snel verder en ontdek alles over akoestisch isoleren.

Akoestische isolatie door ruimtelijke indeling

Er is niets zo ergerlijk dan gestoord te worden tijdens je welverdiende rust. Gelukkig kan dat voorkomen worden door rekening te houden met de vuistregels van de akoestische isolatie. Bovendien is akoestisch isoleren helemaal niet moeilijk: het begint simpelweg bij een doordacht gebruik van ruimte. Omdat de slaapkamer een oase van rust moet zijn, kan je deze bijvoorbeeld best gaan situeren op een stille plaats. Voor een optimale geluidsisolatie zorg je ervoor dat je slaapkamer niet aan de straatkant ligt en dat lawaaierige toestellen, zoals een wasmachine, hun werk ergens uit de buurt van jouw bed kunnen doen. Houd bij een halfopen of gesloten bebouwing ook rekening met de buren; deftige muurisolatie is zowel voor jou als voor hen noodzakelijk.

  • akoestische isolatie akoestische isolatie
  • geluidsisolatie geluidsisolatie
  • isolatie isolatie
  • contactgeluidsisolatie contactgeluidsisolatie
  • luchtgeluidsisolatie luchtgeluidsisolatie
  • massa-veer-massa massa-veer-massa

Verschillende soorten akoestische isolatiematerialen

Er zijn twee soorten akoestische isolatie: luchtgeluidsisolatie en contactgeluidsisolatie. Bij luchtgeluidsisolatie wordt vermeden dat geluiden zich via de lucht kunnen verplaatsen. Denk maar aan het getater van visite, de loeiharde muziek van je tieners, hinderende verkeersgeluiden, enzovoort. Contactgeluidsisolatie, zoals akoestische isolatie in de vloer, verhindert dan weer dat geluiden rechtstreeks doorgegeven worden via de constructie-elementen van je woning. Van dichtslaande deuren tot naaldhakken op een houten vloer, contactgeluidsisolatie verhindert dat deze je uit je schoonheidsslaapje houden.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
akoestische isolatie
akoestische isolatie
akoestische isolatie
akoestische isolatie
akoestische isolatie

Massa-veer-massa

Voor de constructie-elementen van een woning geldt bijna altijd het volgende: is het materiaal zwaar, flexibel en soepel, dan wordt er veel geluid geabsorbeerd. Voor goede geluidsisolatie speelt bovendien ook de dikte van het materiaal een belangrijke rol. Toch is het niet altijd mogelijk om extreem dikke bouwmaterialen te gebruiken. In zulke gevallen is het massa-veer-massa systeem de ideale oplossing: twee wanden worden gescheiden door een veer, die zowel uit lucht als uit een isolatiemateriaal kan bestaan, en die dienst doet als schokdemper. Het massa-veer-massa systeem is uitstekend als akoestische isolatie van muren, vloeren, hellende daken, enzovoort.


 

Goede plaatsing van akoestische isolatie

Een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel. Zo zal een akoestische brug of een lek in de geluidsisolatie heel wat kostbare werkuren teniet doen. Onderbrekingen in de akoestische isolatie tussen twee verdiepingen of bij ramen en deuren kunnen het algemene geluidsisolerende effect sterk doen dalen.

Een goede luchtdichtheid is dan ook heel belangrijk. Om deze reden is het essentieel dat je de hulp inschakelt van een specialist, zodat je akoestische isolatie perfect wordt geplaatst.


De akoestische norm

Omdat we steeds dichter bij elkaar bouwen en verkeerslawaai blijft toenemen, is de akoestische norm sinds februari 2008 van toepassing op alle woningen en appartementen. Norm NBN S 01-400-1 bepaalt de vereisten waaraan gevelisolatie, het geluid van technische installaties, luchtgeluidsisolatie en contactgeluidsisolatie moeten voldoen. Omdat niet iedereen dezelfde eisen stelt op vlak van akoestische isolatie zijn er twee prestatieniveaus. Langs de ene kant heb je de vereisten voor een akoestisch basiscomfort, langs de andere kant de vereisten voor een verhoogd akoestisch comfort. De akoestische norm is geen wettelijke verplichting, maar bij een eventuele betwisting zal de rechtbank zich hier wel op baseren.

Houd lawaai buiten met akoestische isolatie

Om er zeker van te zijn dat de rust in jouw woning wordt bewaard, is akoestische isolatie een absolute must. Je kan je woning akoestisch isoleren door simpelweg rekening te houden met de ruimtelijke indeling, of je kan gaan isoleren met akoestische isolatiematerialen. Daarbij kan je kiezen tussen luchtgeluidsisolatie, contactgeluidsisolatie, of het massa-veer-massa systeem. Let er wel steeds op dat de geluidsisolatie goed wordt geplaatst, want de minste onderbrekingen kunnen het algemene geluidsisolerende effect al sterk doen afnemen. Bovendien zijn akoestische ventilatieroosters, akoestische beglazing en degelijke dichtingstrips voor ramen en deuren enkele extra ideetjes om de algemene geluidsisolatie van een woning te verbeteren.


akoestische isolatie geluidsisolatie isolatie