Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Veiligheid troef met een alarmsysteem

Het zijn misschien onthutsende cijfers, maar elk jaar vinden er in België meer dan 70.000 woninginbraken plaats: dat zijn er gemiddeld bijna 200 per dag! Ondanks de voordelen van een alarmsysteem zijn er echter nog steeds erg veel woningen die niét met dit handige snufje werden uitgerust. Daarom vertellen we je in dit artikel wat meer over het alarmsysteem, zodat je niet langer hoeft te twijfelen of je er nu al dan niet eentje wilt kopen!

De belangrijkste elementen van een alarmsysteem

Een alarmsysteem bestaat steeds uit drie belangrijke elementen: de detectoren, de alarmcentrale en de signalisatie. De detectoren kunnen zich op gevelopeningen (zoals ramen en deuren) bevinden om op die manier een poging tot inbraak te detecteren, maar er zijn ook detectoren die reageren op warmte, geluid of beweging in bepaalde kamers van een woning. Als de detectoren iets abnormaals opvangen geven zij een signaal door naar de alarmcentrale die vervolgens de signalisatie in werking stelt. Deze signalisatie bestaat meestal uit een alarm (luid of stil), al dan niet gecombineerd met verlichting. Kies je voor een alarmsysteem met bewegingsdetectoren, houd dan wel rekening met je huisdieren. Zo kan een rondhuppelende poes of fladderende papegaai er ook voor zorgen dat je alarm afgaat en da's natuurlijk niet echt de bedoeling.

Een alarmsysteem met meldkamer

Een alarmsysteem met buitensirene veroorzaakt heel wat kabaal, maar niet elke buurman of –vrouw is bereid om uit te pluizen waarom jouw alarm loeit. Daarom is het aan te raden om te werken met een meldkamer. Deze is 24 uur op 24 bereikbaar en gaat bij alarm de opgegeven contactpersoon (meestal de eigenaar van de woning) een telefoontje geven. Daarna kan er dan overlegd worden over de reden van het alarm en de eventuele volgende stap: iemand ter plaatse sturen, de politie bellen, de brandweer inschakelen,...


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
alarmsysteem

Soorten alarmsystemen

Bij het woord "alarmsysteem" denken velen misschien aan een combinatie van helse geluiden en flikkerende lichten, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn immers verschillende soorten alarmsystemen op de markt:

Een eerste optie is een alarmsysteem met buitensirene, waarbij het wettelijk verplicht is om ook een buitenlicht te voorzien dat aangaat wanneer het alarm afgaat. De buitensirene mag bovendien maximum 3 minuten geluid produceren en maximum 8 minuten in geval van sabotage.

Een andere mogelijkheid is het zogenaamde stil alarm. In dit geval gaan er geen toeters en bellen af maar wordt er een melding doorgegeven aan vrienden, familieleden, buren of een erkende alarmcentrale die op hun beurt de politie kunnen waarschuwen.

Extra interessant is het alarmsysteem dat gecombineerd wordt met rookdetectoren. Dit systeem kan dan eveneens worden aangesloten op de alarmcentrale of meldkamer, zodat je ook bij een brand snel gewaarschuwd of geholpen wordt.

Een alarmsysteem voor elke woning

Wanneer je een nieuwe woning gaat bouwen is het heel eenvoudig om een alarmsysteem te installeren. Staat je budget de installatie op dat moment echter nog niet echt toe, dan kunnen er ook eventuele wachtleidingen geplaatst worden zodat je achteraf makkelijk een alarmsysteem kan installeren. Bij renovaties is het echter niet altijd mogelijk om nog nieuwe leidingen te gaan leggen. In dit geval kan je dan ook kiezen voor een draadloos alarmsysteem. Het aan- en uitschakelen van een alarmsysteem gebeurt in ieder geval steeds via een controlepaneel. Afhankelijk van het merk kan dit met een sleutel, een code, een speciale badge,...  Zorg er wel voor dat je voldoende bedieningspunten voorziet. Je kan dit bijvoorbeeld doen bij elke toegangsweg die je zelf vaak gebruikt (zoals de garage en de voor- of achterdeur), en natuurlijk ook in de nachthal.

Installatie en onderhoud van een alarmsysteem

Voor de installatie van een alarmsysteem mag je zelf de handen uit de mouwen steken. Zo is het perfect toegestaan om dit op je eentje te doen, maar kan je natuurlijk ook een erkende beveiligingsonderneming inschakelen. Wat betreft het onderhoud van je alarmsysteem mag je niet vergeten dat dit jaarlijks wettelijk verplicht is. Dit kan je ook weer zelf doen of laten uitvoeren door de eventuele beveiligingsonderneming. Een onderhoudscontract is dus niet verplicht!

Niet vergeten: de aangifte van je alarmsysteem

Sinds 2009 is het verplicht om elk nieuw alarmsysteem binnen de 10 dagen na ingebruikname te registreren op www.police-on-web.be. Is jouw alarmsysteem aangesloten bij een alarmcentrale, dan zorgen zij voor de aangifte ervan en hoef je dus zelf niets te doen. Let er wel op dat je dit niet vergeet, want het niet laten registreren van je alarmsysteem kan zorgen voor een fikse boete.

Geen reden om geen alarmsysteem te kopen

Door je woning uit te rusten met een alarmsysteem zal je wooncomfort er stevig op vooruit gaan. Zo hoef je nooit nog verstopplaatsjes te zoeken voor je sleutels (die bloempot op de vensterbank? Of misschien toch beter in het tuinhuis?). Een alarmsysteem heeft bovendien niet alleen een afschrikeffect voor potentiële inbrekers: het zorgt er ook voor dat een poging tot inbraak niet onopgemerkt kan plaatsvinden. Wil jij je woning extra beveiligen met een alarmsysteem, vergeet dan trouwens niet de belastingvermindering voor inbraakbeveiliging. Deze geldt zowel voor je alarmsysteem zelf als voor een abonnement bij de alarmcentrale.


Interessante dossiers over inbraakpreventie:
alarmsysteem alarmsystemen alarmsysteem installeren