Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Antiek is het nieuwe modern

Het eerste wat je te binnen schiet wanneer je denkt aan antiek zijn waarschijnlijk die oude, zware houten meubelen die je in het huis van menig grootouder kan terugvinden. Het klopt inderdaad dat de meeste antieke meubelen uit hout bestaan, maar hun toepassingsgebied is ondertussen wel heel wat breder dan enkel die oude interieurs. Zo past antiek perfect in moderne woningen en is de combinatie van antiek en modern nu zelfs hipper dan ooit. Dringend tijd dus om je wat te verdiepen in de wereld van de antieke meubelen!

Wanneer zijn oude meubelen ook effectief antiek?

De term "antiek" is eigenlijk een overkoepelende term waar geen vaste definitie aan vasthangt. Het meubelstuk in kwestie moet natuurlijk wel een bepaalde ouderdom bezitten, maar dit kan sterk variëren. Sommige meubelen zijn bijvoorbeeld vanaf 100 jaar antiek terwijl bij anderen dan weer een leeftijd geldt van 125 of zelfs 150 jaar. Een andere voorwaarde om het label "antiek" te kunnen ontvangen is dat het voorwerp door mensenhand gemaakt moet zijn. Voor sommige meubelen wordt hier wel een uitzondering gemaakt, aangezien zelfs in de 19de eeuw bepaalde voorwerpen al deels mechanisch vervaardigd werden. Qua leeftijd kunnen zij dus zeker tot antiek gerekend worden. Om welk voorwerp het gaat, maakt in principe niet uit. Antieke kasten, een antieke tafel, antieke stoelen, een antiek dressoir,... Alles kan antiek zijn!

Antiek te koop!

Ben jij een echte antiekliefhebber of kan je niet wachten om je moderne meubelen te mixen met een vleugje antiek? Dan kan je zoektocht naar het perfecte meubelstuk beginnen. Dit kan je bijvoorbeeld doen vanuit je luie zetel door tweedehandswebsites af te schuimen, of wie iets avontuurlijker is kan ook gaan rondsnuffelen op allerlei rommelmarkten. Let wel op voor replica's, want (zoals de naam al aangeeft) is er op rommelmarkten ook heel wat rommel te vinden. Uiteraard kan je ook terecht bij veilinghuizen voor antiek. Hier ben je zeker van de authenticiteit van de antieke meubelen, maar helaas zal je dat ook merken aan hun prijs. Ten slotte kan je ook altijd een bezoekje brengen aan een speciaalzaak voor antiek.

Antiek kopen bij de antiquair

Wie klaar is om zijn eerste stapjes te zetten in de wereld van antiek doet er goed aan om eens langs te gaan bij een speciaalzaak oftewel een antiquair. Het is immers belangrijk dat je als koper goed geïnformeerd wordt over de antieke spulletjes die je graag zou willen aanschaffen. Aangezien een antiquair meestal kan rekenen op vele jaren ervaring zal hij je dan ook perfect kunnen verderhelpen. Zo zal hij je met plezier vertellen over de geschiedenis van het antieke voorwerp in kwestie, wie het gemaakt heeft, of het ooit gerestaureerd werd, enzovoort. Bovendien kan je ook na je aankoop steeds rekenen op de antiquair, zodat je jouw antieke meubelen de beste zorg kan geven.

Zelf antiek verkopen

Heb je zelf nog oude schatten gevonden op zolder? Begin dan niet meteen te dromen: écht antiek is immers eerder zeldzaam. De kans is dan ook groot dat de oude meubelen die je op zolder terugvond ook gewoon oude meubelen zijn en dus geen antiek. Ben je er toch van overtuigd dat ze echt antiek zijn en wil je niets aan het toeval overlaten, dan kan je natuurlijk altijd raad vragen aan een expert. Deze kan de waarde van de voorwerpen schatten en je vertellen of het al dan niet om echt antiek gaat.

De restauratie van antiek

De antieke meubelen van vandaag vielen uiteraard niet altijd onder de noemer antiek: vroeger waren het effectief meubelen die dagelijks gebruikt werden. Ze werden door de jaren heen dan ook aan allerlei invloeden blootgesteld zoals verhuizingen, temperatuurschommelingen, luchtvochtigheid enzovoort. Ben jij de trotste eigenaar van prachtige antieke meubelen maar zijn ze beschadigd? Dan kan je best langsgaan bij een professional. Deze weet hoe een antiek stuk best gerestaureerd kan worden en kan hiervoor speciale (al dan niet authentieke) technieken toepassen.

Moderne meubels een antieke touch geven

Wie z'n woning wil uitrusten met enkele prachtige antieke stukken zal vaak botsen op een nogal hoge kostprijs. Waarom zou je daarom niet zelf aan de slag gaan? Dankzij een aantal handige technieken kan je nieuwe (of oude) goedkopere meubelen immers in een handomdraai die antieke touch geven. Zo kan je antiekwas aanbrengen op een verflaagje, kan je de meubelen gaan patineren of craqueleren, de verf opschuren... Ben jij een creatieve geest die houdt van antiek, ga dan zeker eens te rade bij een doe-het-zelfzaak in je buurt. Zij kunnen je sowieso helpen!

Oude meubelen met een verhaal

Hoewel antiek een heuse opmars kent in combinatie met moderne meubelen zal deze stijl toch niet voor iedereen weggelegd zijn. Zo vinden sommigen antiek maar lelijk en ouderwets, terwijl anderen er net op kicken om de meest waardevolle antieke spulletjes te zoeken. Hoe dan ook: wie de antieke look wel kan appreciëren kan op verschillende manieren op zoek gaan naar de gepaste meubelen. Via tweedehands websites, rommelmarkten, veilinghuizen of speciaalzaken voor antiek. Antieke meubelen zijn trouwens niet enkel hip omwille van hun uiterlijk: ze dragen ook een hele geschiedenis mee die hun charme alleen nog maar doet toenemen!


antiek meubelen antieke meubelen