Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 

Energiezuinig bouwen met Xella

Xella biedt met zijn merken Ytong, Silka, Hebel en Multipor duurzame, energiezuinige, toekomstgerichte bouwoplossingen voor uw woning

Wil je energiezuinig (ver)bouwen of je huis uitbreiden? Of heb je plannen voor een laagenergiewoning of passiefhuis? Dan is er meer dan één reden om dat met Xella-producten te doen. Welke stijl je ook voor ogen hebt.


Ytong heeft geen bijkomende isolatie nodig en doet het beter dan de EPB-norm

Ytong is het enige materiaal waarmee je sinds de invoering van de Energie-Prestatie en Binnenklimaat-regelgeving (EPB) nog kan bouwen zonder toegevoegde isolatie - en dus geen gevaar loopt dat de isolatie slecht wordt geplaatst en er koudebruggen ontstaan! Ytong beantwoordt probleemloos aan de wettelijke norm, zoals opgelegd door de EPB-regelgeving, en er bestaan blokken die het zelfs veel beter doen. Ytong heeft immers een zeer hoge isolatiewaarde op zich. Dat heeft het te danken aan zijn cellenstructuur. Het is het enige materiaal dat dragend en isolerend tegelijkertijd is!

 
Ytong is het enige materiaal waarmee je sinds de invoering van de Energie-Prestatie en Binnenklimaat-regelgeving (EPB) nog kan bouwen zonder toegevoegde isolatie - en dus geen gevaar loopt dat de isolatie slecht wordt geplaatst en er koudebruggen ont

De nieuwste Low Energy Ytong-blokken hebben zo'n goede Lambda-waarde dat men er muren mee kan optrekken met U-waarde < 15 (passief) zonder dat het nodig is bijkomende isolatie te plaatsen.
 

Bouw je passiefhuis met massieve luchtdichte Ytong-muren

Zelfs als je een passiefhuis wil bouwen, kan je rekenen op Ytong. En dat zonder ingewikkelde constructies met verschillende materialen (met risico dat er slechte aansluitingen ontstaan en niet-EPB-conforme bouwknopen). De nieuwste Low Energy Ytong-blokken hebben zo'n goede Lambda-waarde dat men er muren mee kan optrekken met U-waarde < 15 (passief) zonder dat het nodig is bijkomende isolatie te plaatsen. En dat is niet het enige voordeel. Daar de blokken gelijmd worden, verzekeren zij ook een hoge luchtdichtheid. Een goede luchtdichtheidstest (BlowerDoor) kan een verbetering met 10 punten geven op het K-peil van uw woning.


En dat is mooi meegenomen, want een positieve K-waarde kan recht geven op subsidies, afhankelijk per regio.

Koudebrugvrije bouwknopen: EPB-aanvaard

Als je nu niet enkel je muren in Ytong-cellenbeton, maar ook je dak en vloeren in Hebel-cellenbetonplaten voorziet, heb je een volledige perfect geïsoleerde woning. Daar er geen verschillende materialen moeten gecombineerd worden en de isolatie van de schil van je woning dus nergens onderbroken wordt, zijn de bouwknopen van je woning probleemloos zonder koudebruggen. Je woning zal gemakkelijk onder het maximum toegelaten EPB-peil blijven. Een woning opgetrokken uit één materiaal is bovendien steeds voordeliger in materiaalaankoop en werkkosten.


Silka kalkzandsteen biedt optimale bescherming tegen geluidoverlast

Silka-blokken zijn zware massieve bouwblokken die 100% natuurlijk en ecologisch zijn. Door hun dichte massa bieden Silka-muren je een ideale buffer tegen geluidoverlast. Dikwijls worden ze dan ook gebruikt om woningscheidende muren op te trekken, of om passiefhuizen op te trekken. Het geluid wordt opgeslorpt door Silka en kan zich niet verderzetten naar andere ruimtes. Dat ligt helemaal anders bij houten woningen, waar contactgeluiden zich gemakkelijk verderzetten. Voor je gezondheid en welzijn is dat op termijn zeer slecht.

Silka-blokken: ideaal binnenklimaat voor passiefbouw

Je wil een passiefhuis met een behaaglijk binnenklimaat? Dan is Silka de juist ruwbouwblok. De massa van de blokken en het feit dat ze gelijmd worden, geven de muren een hoge luchtdichteid. Dat is onontbeerlijk bij een passiefwoning. De thermische inertie van Silka geeft je woning nog een ander aangenaam voordeel, namelijk een behaaglijk binnenklimaat.

 
Silka-blokken zijn zware massieve bouwblokken die 100% natuurlijk en ecologisch zijn.

De blokken werken warmtenivellerend. Dat wil zeggen dat ze tijdens de warme of koude dagen van het jaar de warmte/koude in zich opnemen en slechts met vertraging verdergeven. Daardoor blijven extreme temperatuurschommelingen achterwege, wat op zich leidt tot energiebesparing. Silka blijft dus in de zomer langer koel en in de winter juist langer warm.

Renoveren met Multipor-isolatieplaten

Wanneer je je bestaande woning beter wil isoleren, en je de gevel onaangeroerd wil laten, is Multipor een uitstekende oplossing. De minerale isolatieplaten zijn ideaal om bestaande buitenmuren langs binnen te naïsoleren. Ze worden eenvoudig tegen de bestaande ondergrond gelijmd. Door de poreuze structuur van het materiaal, zijn de isolatieplaten dampopen. Dat is goed voor de natuurlijke vochtregulatie binnen in je woning. Het teveel aan vocht wordt door Multipor opgeslorpt en later weer afgegeven.


Wanneer je je bestaande woning beter wil isoleren, en je de gevel onaangeroerd wil laten, is Multipor een uitstekende oplossing.
 

Vocht en schimmel hebben geen kans. Zo garanderen de Multipor-isolatieplaten een aangenaam en gezond klimaat in je woning.

Kelder- of garageplafonds na-isoleren met Multipor

Wie boven een garage, een koude kelder, of een onverwarmde opslagplaats woont, koopt best warme huispantoffels. Een andere oplossing is het plafond van die ruimtes te na-isoleren met Multipor-isolatieplaten. Ze worden gewoon tegen het plafond gelijmd en moeten zelfs niet afgewerkt worden omdat ze een natuurlijke witte kleur hebben. Bovendien zijn ze onbrandbaar en geven je dus bovenop de uitstekende isolatie ook nog bescherming ingeval van brand.


Xella-wandoplossingen van EPB tot 'nearly O-energy'(BEN)

Naast diegenen die hierboven beschreven werden, heeft Xella heeft nog veel andere muuroplossingen ter beschikking voor het bouwen van je woning. Alles hangt samen met wat je juist zoekt, en wat de mogelijkheden van je ontwerp zijn. Je kan best even contact opnemen met onze diensten voor het zoeken van een oplossing op jouw maat. Of neem al eens een kijkje op onze website www.xella.be. Je kan hier ook de brochure met de Xella-wandoplossingen downloaden.

Schrijf u in voor het volgen van een gratis opleiding.


Ytong Silka isolatieplaten