Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Ontdek de BEN-woning!

Een BEN-woning, wat is dat? Als je al eens gehoord hebt van een passiefhuis of een lage-energiewoning, dan zal je snel begrijpen wat een bijna-energieneutrale woning of BEN-woning juist is. Deze drie types huizen draaien rond energiezuinigheid, maar bij een BEN-woning gaan we nog een stapje verder. Zoals de naam al doet vermoeden verbruikt zo’n BEN-woning erg weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en het produceren van warm water. De energie die nog nodig is wordt uit groene, hernieuwbare energiebronnen gehaald. In deze energiezuinige woning ga je dus je energieverbruik beperken en autonoom energie opwekken. Met hoge energiefacturen in het achterhoofd is een bijna-energieneutrale woning vandaag de dag een slimme keuze, want je zal je energierekeningen zien smelten. We geven je hier alvast een beknopt overzicht om wegwijs te geraken in de wereld van de BEN-woning.


Enkele technische aspecten van een BEN-woning

Om een goed beeld te krijgen van wat een bijna-energieneutrale woning concreet inhoudt, hebben we eerst en vooral de belangrijkste voorwaarden eventjes op een rijtje gezet. Ten eerste moet het gebouw goed scoren op vlak van energie uiteraard. Om een echte BEN-woning te zijn moet het E-peil dus onder E30 liggen. Om het E-peil te berekenen gaat men kijken naar de isolatie, oriëntatie, verwarming en ventilatie van het gebouw. Daarbij geldt: hoe lager het getal, hoe energiezuiniger je huis. Verder moet het niveau van de thermische isolatie (K-peil) onder K40 liggen en mag de netto-energiebehoefte voor verwarming in een BEN-woning jaarlijks niet hoger liggen dan 70kWh/m². En dan rest er ons nog een laatste essentiële voorwaarde van een BEN-woning: het verplichte gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Voor een volledige lijst aan voorwaarden kan je trouwens terecht bij het Vlaams Energieagentschap, op deze website.

 • energieneutrale woning ben-woning
 • passiefhuis energieneutrale woning
 • energiezuinige woning passiefhuis
 • energiezuinig bouwen energiezuinige woning
 • lage-energiewoning energiezuinig bouwen

Tips voor een perfecte BEN-woning

Een goede zonwering, een energiezuinige verwarming en zonnepanelen zijn een paar voorbeelden van energiebesparende technieken die je kan integreren in je BEN-woning. We beginnen echter bij het begin, en dat is een goede en efficiënte isolatie. Als je je (ver)bouwplan gaat uitwerken, is dat een must! Zo krijg je namelijk een optimale luchtdichtheid van je huis, zonder bouwknopen of koudebruggen. Vergeet ook niet om voor een goed ventilatiesysteem te kiezen om steeds te kunnen genieten van frisse en gezonde lucht in huis. Daarnaast ga je in je BEN-woning ook zelf warmte en elektriciteit opwekken. Fotovoltaïsche zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp of een pelletkachel bieden je daarvoor een uitstekende oplossing. Bekijk dus eerst wat er allemaal mogelijk is binnen jouw budget en dan kan je de eerste (figuurlijke) steen van je ontwerp leggen voor een zo energiezuinig mogelijk resultaat.


 • energieneutrale woning ben-woning
 • passiefhuis energieneutrale woning
 • energiezuinige woning passiefhuis
 • energiezuinig bouwen energiezuinige woning
 • lage-energiewoning energiezuinig bouwen

Je BEN-woning zit vol voordelen

Premies, kortingen en voordelige kredieten is wat je in de plaats krijgt als je de gelukkige (ver)bouwer bent van een BEN-woning. Je investeert in een pak energiezuinige technieken, maar daar krijg je ook wat voor terug. Door je energieverbruik te beperken en zelf energie te gaan produceren heb je sowieso al een lagere energiefactuur. Bovendien geniet je van meer comfort omdat er minder warmte verloren gaat en minder tocht is, maar er liggen nog andere voordelen in het verschiet. Je kan bijvoorbeeld een korting op de onroerende voorheffing ontvangen of zelfs een aantrekkelijke premie die varieert naargelang het type gebouw. Sommige banken bieden ook extra voordelige bouwkredieten aan omdat een bijna-energieneutrale woning een hogere marktwaarde heeft waar minder energiekosten aan vasthangen. En dankzij het lage energieverbruik en de autonome energieproductie in je BEN-woning help je ook om de klimaatverandering tegen te gaan. Je energiezuinige huis is simpelweg een win-winsituatie!


Bouw je huidige woonst om tot een BEN-woning

Wat als je je huidige huis graag wil ombouwen tot een bijna-energieneutrale woning? Dan kan dat zeker! Het vraagt wel een inspanning, maar de mogelijkheid is er. Isoleren is de boodschap. Is je dak bijvoorbeeld al goed geïsoleerd? Want een luchtdichte isolatie is onontbeerlijk in je BEN-woning. Er bestaan uiteraard nog andere manieren om het energieverbruik stevig terug te schroeven en te komen tot een echt energieneutrale woning. Een voordeel bij een verbouwing is overigens ook het feit dat je de kosten kan spreiden over verschillende jaren. Begin echter wel altijd bij een steengoede isolatie van je huis, want dat is een fundamentele basis die je niet mag missen. Daarna kan je nieuwe ramen gaan steken, een zonneboiler installeren, noem maar op. Energieneutraal verbouwen is dus absoluut een weg die je kan inslaan om stap voor stap tot je eigen BEN-woning te komen.


Informeer je goed over je toekomstige BEN-woning

Je hebt de stap gezet en kiest ervoor om energiezuinig te leven, en wel in een BEN-woning. Een gouden raad is dan om je goed te informeren. Op welke manieren kan je zelfstandig warmte gaan produceren? Hoe werkt een ventilatiesysteem en hoe onderhoud je dat het beste? Hoe kan ik een BEN-woning bouwen die past binnen mijn budget? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een klassieke woonst en een bijna-energieneutrale woning? Stem je bouwproject volledig af op je noden en wensen, daarbij rekening houdend met de essentiële aspecten van een BEN-woning weliswaar. En dan staat een prachtig resultaat van een energieneutrale woning voor je klaar. Wat weten we ondertussen allemaal over een BEN-woning? Het belangrijkste is dat het om een huis gaat waarin je het energieverbruik beperkt en warmte en elektriciteit autonoom opwekt. Je verdient daarbij je investeringen terug met een uitgesproken lagere energiefactuur als duidelijk bewijs. 

 • energieneutrale woning ben-woning

En met de nieuwe systemen en technologieën die voor de deur staan gaat energiezuinig bouwen binnenkort nog eenvoudiger gaan. Op naar een groene(re) toekomst!

ben-woning energieneutrale woning passiefhuis