Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Stevig en duurzaam bouwen met betonbouw

Beton is alom bekend omwille van zijn sterke en stevige karakter en wordt dan ook vooral gebruikt als bouwmateriaal. Denk bijvoorbeeld maar aan betonblokken of betonnen welfsels. Maar waarom zouden we er geen volledige woningen mee bouwen? Voor kantoren wordt betonbouw immers al langer toegepast en steeds vaker gaat men het materiaal nu ook gebruiken om woonhuizen mee op te trekken. Een betonnen woning heeft dan ook heel wat voordelen te bieden, waarover je meer kan lezen in dit artikel!


Wat is betonbouw juist?

Bij betonbouw gaat men ofwel gebruik maken van prefab elementen (voor systeembouw dus) ofwel van bekistingen die op de werf ter plaatse worden volgestort. Het verschil met onze traditionele bakstenen huizen is dan ook dat de ruwbouw in beton wordt gegoten en dus niet uit metselwerk bestaat. Bovendien hebben de muren een grote draagkracht waardoor ze in principe dunner kunnen zijn dan bij traditionele woningbouw. Betonbouw biedt dan ook erg stabiele en maatvaste gebouwen, maar het blijft natuurlijk een zwaar materiaal. Hierdoor zal de hele constructie vrij zwaar worden en is een aangepaste fundering die in staat is om deze draaglast op te vangen een absolute basisvereiste. Meestal gaat men bij betonbouw dan ook kiezen voor een betonkelder onder de volledige woning als sterke fundering.

De afwerkingsmogelijkheden van betonbouw

Wat betreft de buitenafwerking wordt er bij betonbouw meestal gekozen voor gevelbepleistering of gevelbekleding.

  • betonbouw woning betonbouw
  • beton betonbouw woning
  • bouwmethode beton
  • bouwen bouwmethode

Natuurlijk zijn een gemetste voorgevel of steenstrips ook mogelijk, maar in veel gevallen zal de prijs hierdoor wel wat worden opgedreven. Wanneer we verdergaan naar de binnenkant van een betonbouw woning zijn er ook weer verschillende mogelijkheden voor de afwerking. Zo zijn de wanden en plafonds bij een betonbouw glad zodat je deze in principe onmiddellijk kan afwerken (door ze bijvoorbeeld te schilderen of te behangen). Terwijl bij ruwe materialen zoals baksteen of cellenbeton eerst een laagje bepleistering moet worden aangebracht, is dit bij betonbouw dus niet het geval. Zo spaar je weer een aanzienlijk budget uit!

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:

Betonbouw en zijn sterk isolerend vermogen

Betonbouw is een snelle bouwmethode die bovendien zorgt voor een goed thermisch geïsoleerd gebouw. De draagvloeren en buitenmuren sluiten immers perfect op elkaar aan waardoor ook de isolatielaag ononderbroken kan doorlopen, en koudebruggen dus worden uitgesloten. Bovendien zorgt de grote massa beton voor een uitstekende akoestische isolatie zonder geluidslekken, aangezien er geen spleten en kieren in de muren zijn. Voorts beschikt beton ook nog eens over thermische inertie wat betekent dat het warmte opslaat en geleidelijk aan weer afgeeft. Betonbouw is dan ook een perfecte bouwmethode voor lage-energiewoningen en passiefhuizen.


  • betonbouw betonbouw

Nog meer voordelen van betonbouw

Zoals we hierboven al vermeldden is betonbouw een erg vlotte bouwmethode, omdat de nieuwbouw al vrij snel wind- en regendicht is. Een groot voordeel is dan ook dat je een sterke en waterdichte woning krijgt zodat je achteraf niet zo snel last zult hebben van vochtproblemen. Bovendien kan de kelder (indien je er eentje wil tenminste) direct mee worden gedaan, en aangezien deze waterdicht is kan je hem ook meteen gebruiken als leefruimte. Voorts is betonbouw een duurzame bouwmethode waarbij woningen gerealiseerd worden met een bijzonder lange levensduur. Tijdens het bouwproces ontstaat er trouwens slechts een minimum aan bouwafval aangezien restjes beton opnieuw gebruikt kunnen worden. Ten slotte is beton een heel maatvast materiaal en kan je eigenlijk je ramen en deuren zelfs al op plan bestellen, hoewel dit in realiteit niet echt gedaan wordt.


Een betonbouw woning achteraf aanpassen, is dat mogelijk?

De buitenmuren van een betonnen woning hebben een dragende functie, waardoor de algemene constructie niet echt flexibel en aanpasbaar te noemen valt. Het voorzien van extra ramen of deuren, leidingen of extra stopcontacten is bij betonbouw dan ook een heel karwei, waardoor de kostprijs voor zulke verbouwingswerken vrij hoog kan oplopen. De binnenmuren daarentegen worden vaak in een ander materiaal voorzien zodat binnenverbouwingen dan weer wel vrij eenvoudig kunnen gebeuren. Zo kan de binnenindeling van een betonbouw woning bijvoorbeeld redelijk makkelijk worden aangepast aan eventuele nieuwe bewoners. Daarenboven zijn er amper dragende binnenmuren, waardoor grote open ruimtes en wisselende verdiepingshoogtes zonder problemen mogelijk zijn.


De prijs van een betonbouw woning

De prijs van een betonnen woning ten slotte kan heel uiteenlopend zijn. Bij woningen met een creatievere insteek zal de prijs bijvoorbeeld al snel wat hoger liggen. Om deze reden is betonbouw vooral gericht op strakkere woningstijlen, met niet al te veel hoekjes en kantjes. Ook wat betreft de afwerking kan je kiezen om veel geld uit te geven of om juist de prijs wat te drukken. Zo kiest men bij betonbouw vaak om de buitenmuren te bepleisteren omdat dit een redelijk goedkope methode is.

Zie jij zo'n betonnen woning wel zitten?

Zoals je kan lezen heeft betonbouw heel wat voordelen te bieden. Zo is het een snelle en duurzame bouwmethode, is beton een prima materiaal wanneer het aankomt op thermische en akoestische isolatie, kan je binnenshuis werken met grote open ruimtes, en ga zo maar verder. 

  • betonbouw woning betonbouw
  • beton betonbouw woning
  • bouwmethode beton
  • bouwen bouwmethode

Het enige minpuntje bij betonbouw is misschien de kostprijs, maar als je doordacht te werk gaat kan ook hier een mouw aan gepast worden. Zie jij zo'n betonnen woning dus wel zitten, informeer je dan eerst goed over de verschillende mogelijkheden!

betonbouw betonbouw woning beton