Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een verharding in betonklinkers

Bij het woord "beton" denk je misschien aan een saaie, grijze massa die helemaal niet thuis hoort in een fleurige tuin. Niets is echter minder waar: met betonklinkers kan je een gezellige wirwar van tuinpaadjes aanleggen of je kan ze gebruiken om een sfeervol zonneterras te maken. Hoewel betonklinkers vroeger niet zo'n geweldig goede reputatie hadden, vormen ze de dag van vandaag immers een perfect materiaal voor de bestrating van je tuin of voor de aanleg van opritten. Daarenboven zijn betonklinkers verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen, zodat ze voor elk type woning iets passend te bieden hebben.

Betonklinkers in diverse afmetingen en kleuren

Vroeger scoorden betonklinkers niet zo goed op vlak van kleurvastheid, maar dat is nu helemaal anders. Zo gaat men tijdens hun productie mineralen en natuursteengranulaten toevoegen die ervoor zorgen dat de betonklinkers hun kleur veel beter behouden. Betonklinkers vind je dan ook in de meest uiteenlopende kleurtjes, zodat je je volledig kan laten gaan bij het kiezen van het legpatroon. Dit kan bijvoorbeeld heel simpel zijn, maar ook meer complexe legpatronen zijn geen enkel probleem voor betonklinkers. Daarenboven bestaan betonklinkers in verschillende afmetingen. Je kan dan ook kiezen uit een erg uitgebreid assortiment van betonklinkers voor de bestrating van je tuin of voor de aanleg van een oprit.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
betonklinkers
betonklinkers
betonklinkers
betonklinkers
betonklinkers

Betonklinkers, een waterdoorlatende verharding

Indien je een grote oppervlakte gaat beklinkeren kan je best kiezen voor waterdoorlatende betonklinkers. Deze laten het regenwater langzaam in de grond doordringen, zodat er zich geen plassen zullen vormen wanneer de hemelsluizen een lange tijd open staan. Omwille van dit (toch wel belangrijke) voordeel worden waterdoorlatende betonklinkers door de gemeente soms zelfs verplicht op bepaalde bouwkavels. Wel moet je opletten wanneer je bij een bestaande woning met kelder de gewone verhardingen gaat vervangen door betonklinkers die wél water doorlaten. Als de muren van de kelder niet (meer) waterdicht zijn dan kan dit namelijk wel eens vochtproblemen veroorzaken, omdat het regenwater dus door de betonklinkers kan dringen met alle gevolgen van dien. Zeker wanneer je de kelder ook als leefruimte gebruikt, is het dus opletten geblazen met waterdoorlatende betonklinkers!

Witte vlekken op je betonklinkers... Wat nu?

Wanneer betonklinkers net geplaatst zijn kan het wel eens gebeuren dat er hier en daar witte vlekken ontstaan. Je hoeft je echter geen zorgen te maken: deze kalkuitslag is een heel normaal fenomeen, dat bij bepaalde omstandigheden veroorzaakt wordt door vrijgekomen kalk onder invloed van vocht. Je hoeft deze vlekken trouwens niet zelf van je betonklinkers te gaan schrobben, aangezien dit onschuldige probleempje na een paar flinke regenbuien vanzelf weer verdwijnt.

Het onderhoud van betonklinkers

Over het algemeen is het onderhoud van betonklinkers helemaal niet zo intensief, maar net zoals bij keramische klinkers is de vorming van mos niet te vermijden. Deze groene plantjes voelen zich vooral goed op plaatsen waar weinig zon komt, zoals in de schaduw of aan de noordkant van je woning. Om mos te verwijderen schaf je je dan ook best een deftig ontmossingsproduct aan dat je in zowat elk tuincentrum kan vinden. Ga in ieder geval niét aan de slag met de hogedrukreiniger! Deze zal de betonklinkers namelijk nog ruwer gaan maken waardoor je net meer mos zal krijgen.


 

Betonklinkers: ideaal voor terrassen en opritten

Oorspronkelijk waren betonklinkers niet echt een materiaal om over naar huis te schrijven. Zo waren ze goedkoper dan kleiklinkers, maar schoten ze op sommige andere vlakken toch wat tekort. Doorheen de jaren werd hier dan ook stevig aan gesleuteld en vandaag de dag zijn betonklinkers eveneens een perfect materiaal als verharding voor terrassen en opritten. Betonklinkers zijn nog steeds meestal goedkoper dan kleiklinkers, en in tegenstelling tot vroeger zijn ze vandaag de dag veel meer kleurvast en kleurecht. 


Daarenboven kan je ook kiezen voor waterdoorlatende betonklinkers, zodat je nooit last zal hebben van plassen op je terras of oprit. Gewapend met een goed ontmossingsproduct zal je dan ook een leven lang kunnen genieten van een terras of oprit in betonklinkers!

Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonklinkers , Houtcomposiet terras , Houten terras , Kleiklinkers
betonklinkers betonklinkers afmetingen verharding