Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Betonstenen: stevig en modern

Hoewel de Belg volgens het spreekwoord geboren is met een baksteen in de maag, beginnen er stilaan ook andere gevelmaterialen aan populariteit te winnen. Zo is vooral de betonsteen vandaag de dag een geduchte concurrent voor de baksteen. Deze betonstenen zijn vooral gekend om hun gebruik bij niet-zichtbaar metselwerk, maar er zijn ook betonstenen die gebruikt kunnen worden voor metselwerk dat wel zichtbaar is. Dankzij de strakke look van betonnen gevelstenen worden ze vooral gesmaakt door liefhebbers van de meer moderne bouwstijlen. Gaandeweg komen betonstenen dan ook steeds vaker voor in het straatbeeld.

Een gevel uit betonstenen

Wie zijn gevel wil opbouwen met betonnen gevelstenen, kan maar beter goed zijn in het doorhakken van knopen. Dankzij de uitgebreide keuze in formaten, kleuren en afwerkingen kan je namelijk al snel het noorden kwijtraken. Heel populair zijn momenteel bijvoorbeeld de betonstenen waarin kwarts verwerkt wordt: bij zonlicht geven deze je woning een glinsterend tintje. Hoewel betonstenen in allerlei soorten en maten te verkrijgen zijn, lenen ze zich door hun strakke look het best voor moderne bouwstijlen. Let er wel op dat betonstenen in het algemeen iets minder winddicht zijn dan bakstenen. Dit probleem kan gelukkig makkelijk worden opgelost door het gebruik van holle betonblokken voor de binnenmuren. Deze betonblokken hebben wel een beperktere druksterkte, zodat je voor dragende muren dikkere afmetingen zal moeten voorzien.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
betonstenen
betonstenen
betonstenen
betonstenen
betonstenen

Voordelen van betonstenen

Betonstenen hebben een bijzonder hoge druksterkte. Dankzij hun stevigheid kan je je creativiteit dan ook de vrije loop laten, want betonstenen hebben maar weinig architecturale beperkingen. Bovendien zijn betonstenen maatvaster dan bijvoorbeeld bakstenen, welke nooit allemaal 100% recht zijn. Betonstenen hebben hun strakke look dan ook aan die maatvastheid te danken, omdat ze veel preciezer gemetst kunnen worden. Tijdens het metselen zelf is wel wat extra aandacht vereist, omdat de minste foutjes veel harder zullen opvallen. Uiteraard zal dit bij een metser die ervaring heeft met betonstenen geen enkel probleem zijn, en anders is het verlijmen van de stenen een geschikt alternatief. Bij het opbouwen van de muren moet je ook rekening houden met de temperatuurgevoeligheid van betonstenen. Hier en daar uitzetvoegen voorzien om de werking van het materiaal op te vangen is dus een must.

Ideale combinatie: geventileerde spouwmuur en betonsteen

Qua opbouwmethode vormen een geventileerde spouwmuur en betonstenen de perfecte combinatie. Betonstenen zijn namelijk slechts weinig waterabsorberend, waardoor de gevel na een regenbui veel langer een natte aanblik geeft. Daardoor kan het vocht sneller doordringen in de spouw, wat niet echt ideaal is als deze niet geventileerd is.

Betonblokjes of betonnen gevelstenen

Betonstenen, ook wel betonblokjes of betonnen gevelstenen genoemd, vormen een geduchte tegenstander voor de baksteen. Door de uitgebreide keuze aan kleuren, formaten en afwerkingen én door hun druksterkte kan je met betonstenen namelijk alle kanten uit. Zeker liefhebbers van een meer moderne, strakke look kunnen hun hartje ophalen met een gevel in betonstenen!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Bakstenen , Betonblokken , Betonstenen , Cellenbeton , Gevelbekleding , Kalkzandsteen , Snelbouwsteen , Steenstrips
betonstenen betonnen gevelstenen gevelstenen