Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Betonvloer: laat je verbazen door beton

Beton behoort tot de meest gebruikte materialen in de bouwsector, maar het is niet langer alleen maar een constructiemateriaal. Je kan beton namelijk ook voor andere toepassingen gaan gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor vloeren. Hoewel betonvloeren vroeger vooral gebruikt werden in garages, zie je ze nu ook steeds vaker ín een woning. Het zijn dan ook vooral moderne interieurs die smullen van de strakke, ietwat industriële look van een betonvloer. In dit artikel lees je meer over deze trendy vloeren!

Zorg ervoor dat je betonvloer goed geplaatst wordt

Het plaatsen van een betonvloer is een vlot werkje, aangezien een chapelaag niet nodig is en men de betonvloer dus direct bovenop de vloerisolatie kan storten. Na het gieten wordt de betonvloer gepolierd of gepolijst om een mooie gladde vloer te verkrijgen. Om ernstige scheuren in de betonvloer te voorkomen zijn krimpvoegen wel noodzakelijk. Het beton kan namelijk werken onder invloed van temperatuurschommelingen en zonder krimpvoegen kan dit dus leiden tot scheuren. Het is dan ook belangrijk dat je betonvloeren steeds laat plaatsen door een expert om het risico op scheurtjes en barsten zo klein mogelijk te houden. Vraag ook steeds voldoende referenties op alvorens je een beslissing neemt!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
betonvloer

De voordelen van een betonvloer

Naast zijn strakke en trendy look heeft een betonvloer nog heel wat andere voordelen te bieden. Om te beginnen is er de prijs: deze is afhankelijk van de dikte, kleur en de moeilijkheid van de plaatsing, maar over het algemeen is de prijs van een betonvloer redelijk goedkoop. Ten tweede is een betonvloer heel makkelijk wat betreft het onderhoud. Betonvloeren worden immers naadloos gegoten, wat betekent dat er geen voegen zijn waar het vuil zich in kan nestelen. Naast makkelijk te onderhouden is een betonvloer dan ook erg hygiënisch. Voorts kan je kiezen voor een grijze betonvloer, maar zijn er ook heel wat andere kleuren mogelijk. Denk er wel aan dat kleurschakeringen deel uitmaken van de charme van een betonvloer en dat deze dus niet uit te sluiten zijn. Ten slotte is het perfect mogelijk om vloerverwarming en een betonvloer te combineren, zodat je niet hoeft te vrezen voor koude voetjes.

Een betonvloer is makkelijk te onderhouden

Een van de voordelen van een betonvloer is het makkelijke onderhoud. Gewoon poetsen met een natuurlijke zeep zal bijvoorbeeld al volstaan om je vloer proper te maken. Op termijn zullen sommige stukjes waar je veel op loopt wel iets doffer worden van kleur, maar een eenvoudige behandeling met een speciaal product kan je betonvloer er al snel als nieuw laten uitzien. Een poriënvuller (oftewel een vochtwerende film op het vloeroppervlak) is wel essentieel om de poreuze betonvloeren vlekbestendiger te maken. Toch is het ook mét zo'n laagje nog altijd belangrijk dat je oppast met zuren. Scheurtjes en barsten zijn ten slotte altijd mogelijk, maar je kan helaas weinig doen om dit te voorkomen. Je kan ze meestal wel herstellen wanneer de betonvloer helemaal uitgewerkt is, maar als je dit niet ziet zitten dan begin je beter niet aan een betonvloer.

Voor liefhebbers van een strakke, industriële look

Beton heeft wel meer in zijn mars dan enkel de ruwe toepassingen als bouwmateriaal. Zo zijn betonvloeren erg populair in moderne woningen die de strakke, enigszins industriële look van dit materiaal wel weten te smaken. Daar komt nog eens bij dat betonvloeren heel wat voordelen te bieden hebben zoals een vlotte plaatsing, voordelige prijs en een erg gebruiksvriendelijk onderhoud. Houd wel in je achterhoofd dat kleurschakering en scheurtjes er nu eenmaal bijhoren. Word je hier dus helemaal wild van, dan laat je een betonvloer beter voor wat hij is. Storen deze kleine schoonheids"foutjes" je echter niet, dan zal je dubbel en dik tevreden zijn met een betonvloer!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonvloer , Gietvloer , Kurkvloer , Laminaat , LVT of vinyl vloer , Natuursteen tegels , Parket , Steentapijt , Tapijt , Tegels
betonvloer betonvloeren betonvloer onderhoud