Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Zo voorkom je een bevroren waterleiding

Komt hij of komt hij niet, die voorspelde horrorwinter? Sommigen kijken er jaarlijks naar uit, anderen wachten met een bang hartje af. Maar strenge of zachte winter, de vriezeman zal altijd wel zijn werk hebben, ook bij ons. Dringend tijd om dus om je voorzorgen te nemen! Bezorgdheid nummer één als het vriest is alleszins je waterleiding! Hieronder vind je info om problemen te voorkomen en over wat je kan doen als je leidingen bevroren geraken.


Bescherm je watermeter en –leidingen

Tocht is de grootste vijand van je waterleiding, zeker als de temperaturen onder het nulpunt zakken. Zorg er dus voor dat de ruimte waarin je watermeter opgesteld staat, vrij is van tocht en voorkom zo dat deze bevriest. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je watermeter en binnenleidingen. Bij vorstschade zal je dus zelf opdraaien voor de kosten. Sommige woningverzekeringen dekken zulke schade wel, maar toch blijft voorkomen ook in dat geval beter dan genezen. Een paar ijskoude dagen wassen, plassen en koken met flessenwater en waterkokertjes is niet bepaald een leuk vooruitzicht. Belangrijk: staat de gasmeter in dezelfde ruimte opgesteld, dan moet er wel voldoende ventilatie zijn.

 
Tocht is de grootste vijand van je waterleiding, zeker als de temperaturen onder het nulpunt zakken.

Wat bij een kersverse ruwbouw?

Zeker in een ruwbouw die nog niet helemaal winddicht is, maar waar wel al een watermeter geïnstalleerd werd, is het opletten geblazen. Ga niet aan de slag met dekentjes of isolatiemateriaal dat snel vochtig kan worden, want dat heeft geen zin. Een degelijke isolatieplaat rondom de watermeter en het zo goed mogelijk afschermen van de wind kan al helpen om lichte vriestemperaturen te weerstaan. Gebruik zeker waterbestendig isolatiemateriaal voor buitenleidingen. Je kan ook speciale verwarmingselementjes in de handel kopen om het bevriezen van de leidingen te voorkomen, maar echt zuinig met energie zijn die dingen niet. We zouden het daarom eerder afraden. Beter is het nog om je hoofdkraan tijdelijk gewoon af te sluiten.


Natuurlijk moet je een lek in de waterleiding altijd laten herstellen, maar dat is zeker het geval als ze vrieskou voorspellen!
 

Buitenkraantjes

Ook buitenkraantjes, kranen in onverwarmde of onbewoonde gebouwen (denk ook aan je vakantieverblijf!) sluit je best af waarna je ze laat leeglopen. Zo voorkom je ook hier dat de kranen bevriezen.

Wat te doen bij een lek?

Natuurlijk moet je een lek in de waterleiding altijd laten herstellen, maar dat is zeker het geval als ze vrieskou voorspellen! Een lekkende leiding in een onverwarmde ruimte zal vrijwel zeker bevriezen en kan zelfs scheuren, met alle gevolgen van dien. Sluit bij een lek meteen je hoofdkraan af.


Help, geen water meer!

Stroomt er plots geen water meer door je kraan? Check dan even bij de buren of zij nog wel water hebben. Zo ja, dan weet je zeker dat het probleem zich bij jou thuis bevindt. Probeer het probleem te lokaliseren en ga desnoods met een haardroger aan de slag om vastgevroren leidingen te laten ontdooien zodat het water opnieuw kan stromen. Gebruik nooit drastischere verwarmingsmethoden, want dan heb je kans dat de leiding scheurt. Zie je toch een lek of is je watermeter stuk? Contacteer dan je watermaatschappij als het lek zich voor de watermeter bevindt. Alleen als er een lek optreedt in een leiding na de watermeter, kan je een loodgieter opbellen voor een reparatie.


bevroren waterleiding watermeter lek