Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Muren isoleren van binnenuit

Wie de gevel van zijn woning wil isoleren, heeft daarvoor verschillende opties. Zo kiest de meerderheid van onze landgenoten voor spouwmuurisolatie, waarbij de spouw wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Op de tweede plaats vinden we isolatie aan de buitenzijde. Bij deze methode wordt er op de buitenmuur een raster geplaatst met daarop isolatie, en dan een laag gevelpleister of gevelbekleding. Behoren deze methodes echter niet tot jouw opties, omdat ze bijvoorbeeld technisch niet haalbaar zijn, dan kan je nog steeds kiezen voor binnenmuurisolatie. Hoewel dit de goedkoopste mogelijkheid is, is binnenisolatie niet de meest ideale manier om te isoleren. Daarom wordt deze methode alleen maar gebruikt om reeds bestaande muren te isoleren wanneer alle andere mogelijkheden technisch onhaalbaar blijken te zijn. Bovendien maakt binnenmuurisolatie meestal onderdeel uit van meer grondige renovaties, waarbij ook andere herinrichtingswerken gepland waren.

Overwegen om binnenmuurisolatie te plaatsen

Het aanbrengen van binnenmuurisolatie is niet de meest ideale manier om je woning te isoleren. Bij deze techniek is het namelijk zo goed als onmogelijk om de muurisolatie overal goed te laten aansluiten op onder andere de dak- en vloerisolatie, zodat er sowieso koudebruggen ontstaan. 100% perfect isoleren is dus bijna onmogelijk met binnenmuurisolatie. Omdat het nogal een delicaat werkje is om een binnenmuur van isolatie te voorzien, kan je best eerst een expert vragen om jouw situatie grondig te onderzoeken. Hij kan de beste manier bepalen om de binnenmuurisolatie af te werken, en hij kan ook bepalen welk materiaal het meest geschikt is voor jouw woning. Als er bijvoorbeeld luchtcirculatie optreedt achter de isolatie dan stijgt het risico op condensatie en schimmelvorming. Zo kan bijvoorbeeld een open ruimte van maar 1 cm achter de isolatie de isolatiewaarde al met een derde doen afnemen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
binnenmuurisolatie
binnenmuurisolatie
binnenmuurisolatie
binnenmuurisolatie
binnenmuurisolatie

Het aanbrengen van binnenisolatie

Wanneer je binnenmuurisolatie laat plaatsen, gaat men meestal het principe van de voorzetwand toepassen. Daarbij wordt er een houten of metalen rooster tegen de draagmuur geplaatst, en wordt de ruimte tussen de draagmuur en dat rooster opgevuld met isolatie. Bovenop het rooster komt dan ten slotte een gips- of spaanplaat, die makkelijk te behangen of te schilderen is. Wie er graag wat sneller korte metten mee maakt, kan gips- of spaanplaten gebruiken waarop reeds een laag isolatie werd aangebracht. Zo moet je niet eerst de isolatielaag plaatsen en dan pas de gips- of spaanplaat; dat alles gebeurt in één keer. Ben je eindelijk klaar met isoleren en wil je na al dat harde labeur graag genieten van een stomend hete douche, vergeet dan niet om eerst de binnenmuurisolatie af te werken met een dampscherm. Zo'n scherm wordt geplaatst tussen het isolatiemateriaal en de uiteindelijke afwerking van de muur, en zorgt ervoor dat er geen vocht kan doordringen doorheen de afwerkingslaag tot op de isolatie. Een dampscherm is trouwens niet enkel nodig in de badkamer, maar ook in alle andere ruimtes! Er circuleert namelijk meer vocht in een woning dan je zou denken, gaande van vocht dat ontstaat doordat water uit de keuken of badkamer verdampt, tot ademhaling.


De nadelen van binnenmuurisolatie

Omdat het plaatsen van binnenmuurisolatie zo delicaat is, wordt deze methode vaak in vraag gesteld door architecten en specialisten uit de bouwsector. Ook zijn er een aantal nadelen verbonden aan binnenmuurisolatie. Omdat de isolatie langs de binnenzijde wordt geplaatst, wordt de oppervlakte van de kamer bijvoorbeeld iets kleiner. Ook zorgt binnenmuurisolatie voor heel wat stof en dus ook ongemak tijdens de werken. Als je op een binnenmuur isolatie aanbrengt, spreekt het ook voor zich dat je voor een nieuwe binnenafwerking moet zorgen. Was je sowieso al van plan om je interieur in een nieuw jasje te steken, dan zijn de kosten van het isoleren zelf relatief beperkt. Gaat het je echter alleen om de binnenmuurisolatie, dan betekent die nieuwe afwerking wel een aanzienlijke meerkost. Om die reden wordt binnenmuurisolatie vooral op bestaande muren geplaatst, als onderdeel van meer grondige renovaties waarbij ook andere herinrichtingswerken gepland waren.

 • binnenmuurisolatie binnenmuurisolatie
 • isolatie isolatie
 • isoleren isoleren
 • muren muren
 • muren isoleren muren isoleren
 • binnenmuur isolatie binnenmuur isolatie
 • binnenmuurisolatie binnenmuurisolatie
 • isolatie isolatie
 • isoleren isoleren
 • muren muren
 • muren isoleren muren isoleren
 • binnenmuur isolatie binnenmuur isolatie
 • binnenmuurisolatie binnenmuurisolatie

Bovendien is het niet altijd vanzelfsprekend om vensterbanken, radiatoren en bijvoorbeeld lichtschakelaars een stukje naar voren te brengen, zodat niet enkel de afwerking maar ook het verplaatsen van die dingen geld kost. Een ander nadeel van binnenmuurisolatie is dat in de zomer de kans groot is dat het binnen sneller opwarmt en minder snel afkoelt. De warmte van binnen kan namelijk minder makkelijk doordringen naar buiten toe. Daardoor daalt ook de temperatuur in het gevelwerk, waardoor het minder goed zal opdrogen na een fikse regenbui. Daardoor krijg je een hoger vochtgehalte in die gevel en verhoogt ook het risico op schade wanneer het vriest. Wanneer je eraan denkt om binnenmuurisolatie te plaatsen, moet je dus ook eerst kijken naar de vorstgevoeligheid van de gevel.

De voordelen van binnenmuurisolatie

Natuurlijk heeft het plaatsen van binnenmuurisolatie ook een aantal voordelen te bieden. Zo zal het in de winter sneller warm worden in de geïsoleerde kamer, omdat de gevel of spouwmuur niet eerst opgewarmd hoeft te zijn. Ook kan je in fases te werk gaan; je hoeft niet alles in één keer te isoleren, maar je kan daarentegen werken per kamer. Daarnaast kan je het hele jaar door binnenmuurisolatie plaatsen, of het nu pijpenstelen regent of niet. Deze methode is ook uiterst geschikt voor wiens woning een historisch pareltje is. De buitengevel blijft namelijk onaangeroerd, waardoor binnenmuurisolatie zowel voor historische gebouwen als voor gebouwen in een stedelijke omgeving een gepaste techniek is. Bovendien blijft niet enkel het uitzicht, maar ook de dikte van de buitengevel ongewijzigd.

Binnenmuurisolatie of niet, isoleren is sowieso een goed idee

Heb je pas een huis gekocht en wil je de gevel isoleren, maar is er geen andere mogelijkheid dan langs binnen isolatie te plaatsen? Aarzel dan zeker niet om dit te doen, want binnenmuurisolatie is nog steeds beter dan helemaal geen isolatie! Zorg er gewoon voor dat je, alvorens je begint, raad vraagt aan een expert om jouw situatie eens grondig te bekijken. Hij kan zowel de vochthuishouding van de wand als eventuele koudebruggen onder de loep nemen. Als dat gebeurd is kan je beginnen aan de plaatsing van de binnenmuurisolatie. Dit kan je zelf doen, of je kan opnieuw een expert in de arm nemen. Mits een goede voorbereiding en degelijke plaatsing, zal ook binnenmuurisolatie goed werk leveren!


binnenmuurisolatie isolatie isoleren