Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Bio-ecologisch bouwen is gezonder leven

Onderzoek heeft uitgewezen dat we maar liefst 85% van de tijd binnenshuis doorbrengen. Een gezond binnenmilieu is dus van onschatbare waarde. Wie bio-ecologisch bouwt, bouwt energie- en waterbesparend en maakt daarbij zo weinig mogelijk gebruik van chemische en/of schadelijke materialen en stoffen in het gebouw zelf. Ideaal dus voor een gezond binnenmilieu!


Wat is bio-ecologisch bouwen?

Bio-ecologisch staat voor bouwen met zo weinig mogelijk schadelijke effecten op de kwaliteit van onze gezondheid en het milieu. Het concept berust op vier belangrijke factoren: materialen, energie, water en ruimte. Deze vier thema’s worden zowel vanuit milieustandpunt als vanuit gezondheidsstandpunt bekeken. Het doel hiervan is een gezonde geest in een gezond lichaam door te trekken naar een gezond huis in een gezonde leefomgeving.

 
Bio-ecologisch staat voor bouwen met zo weinig mogelijk schadelijke effecten op de kwaliteit van onze gezondheid en het milieu.

De vier themaís van bio-ecologisch bouwen houden elk op hun manier rekening met het biologisch en ecologisch aspect.
 

Bio-ecologische aspecten

De vier thema’s van bio-ecologisch bouwen houden elk op hun manier rekening met het biologisch en ecologisch aspect. Wat materiaal betreft, is het de bedoeling dat je natuurlijke en nagroeibare of onuitputtelijke energiebronnen stimuleert, de levenscyclus van materialen analyseert en de stofkringlopen sluit. Een houtskeletbouw is hier een goed voorbeeld van. Denk daarenboven rationeel na over het energieverbruik en wees bewust van het belang van een goede isolatie, ventilatie en waterverbruik. Bespaar dus op water of gebruik regenwater. Bovendien kan kleinschalige waterzuivering een groot verschil maken.

Tot slot is het belangrijk dat je efficiënt met ruimtelijke ordening omgaat. Aandacht voor het milieu weerspiegelt zich namelijk ook in de ligging van het gebouw. Maak dus een doordachte keuze en raadpleeg zeker de website www.ecopolis-vlaanderen.be.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
Bio-ecologisch bouwen
Bio-ecologisch bouwen

Verschil duurzaam en bio-ecologisch bouwen

Wat is nu duurzaam en wat bio-ecologisch? Duurzaam bouwen focust zich op de levensduur van het materiaal en heeft indirect ook een lagere impact op het milieu. Bij bio-ecologisch bouwen staat het milieu en de menselijke gezondheid centraal. Bio-ecologisch bouwen is het nieuwe duurzaam bouwen omdat het verder gaat dan het materiaal gebruik. VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen zegt hierover het volgende: ‘Duurzaam bouwen is goed, bio-ecologisch bouwen is beter.’


Waarom bio-ecologisch bouwen?

De bouwsector heeft vandaag de dag al zo’n 40% van de grondstoffen opgebruikt. We willen natuurlijk voorkomen dat deze in de toekomst volledig opgebruikt zouden geraken en daarom is bio-ecologisch bouwen het ideale alternatief. Deze toekomstgerichte manier van bouwen zal geen schade aan onze gezondheid of het milieu verrichten en minder energie verbruiken door materialentransport. De materialen die we vandaag de dag gebruiken, zorgen na gebruik vaak voor chemisch afval en dat stapelt zich op in ons milieu.

 
Waarom bio-ecologisch bouwen?

Bio-ecologisch bouwen bouwen Duurzaam bouwen