Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Geef biodiversiteit een kans!

Geen mooier zicht dan jonge vogeltjes die voor de eerste keer hun nest verlaten, kleurrijke vlinders die speels rondfladderen, een egeltje dat door je tuin trippelt, ... Ben jij zo'n typische tuinliefhebber die elke winter paraat staat met vetbollen en nootjes voor de vogels? Of die helemaal door z'n dak gaat wanneer hij een zeldzame vlindersoort heeft gespot? Lees dan snel onze tips om je tuin nóg aantrekkelijker te maken voor deze kleine beestjes! Biodiversiteit hoeft namelijk helemaal geen ver-van-je-bed-show te zijn.


Biodiversiteit... Klinkt ingewikkeld!

De biodiversiteit van je tuin staat voor de verschillende soorten dieren en insecten die hier hun thuis gevonden hebben. Natuurlijk heeft elke tuin sowieso een aantal kleine bewoners, maar wie dat wil kan mits een paar minimale inspanningen de biodiversiteit rondom z'n huis nóg beter maken. Bovendien hoef je hier helemaal geen grote tuin voor te hebben: ook stadstuintjes kunnen makkelijk worden omgetoverd tot een heus paradijs, of je kan kiezen voor een groendak of geveltuin. Een natuurlijke tuin die gericht is op biodiversiteit hoeft er trouwens helemaal niet verwilderd of onverzorgd uit te zien, zoals de clichés al wel eens durven beweren.
 
De biodiversiteit van je tuin staat voor de verschillende soorten dieren en insecten die hier hun thuis gevonden hebben.

Ook een nette en proper onderhouden tuin kan immers de thuishaven zijn van de meest uiteenlopende dier- en insectensoorten!

Zo kan je de biodiversiteit rondom je huis stimuleren

Om de biodiversiteit in je tuin te stimuleren zijn er een aantal belangrijke punten waarop je moet letten. Zo mag je absoluut geen chemische producten gebruiken als bestrijdingsmiddelen, is het belangrijk dat je nestgelegenheden creëert, en dat je zorgt voor voldoende voedsel. Hiermee bedoelen we trouwens niet enkel vetbollen in de winter: ook planten en bloemen zijn een belangrijke voedselbron voor vlinders en bijen, net zoals zaden, bessen, fruit en noten een echte lekkernij vormen voor kleine diertjes zoals vogels, eekhoorns en egels. Indien je een nieuwe tuin gaat aanleggen of je oude tuin gaat renoveren kan je daarenboven ook zoveel mogelijk streekgebonden planten en bomen voorzien. Deze voelen zich op en top in je tuin én zijn ook beter voor de biodiversiteit!


Voorts kan je ook nestkastjes hangen om de biodiversiteit wat op te krikken.
 

Jouw natuurvriendelijke tuin, een paradijs voor vogels

Wil je je tuin aantrekkelijker maken voor vogels? Laat dan in de herfst de afgevallen bladeren gewoon liggen. Deze dienen immers niet enkel als bodemverbeteraar maar zijn ook een perfecte verstopplaats voor allerlei insecten: het favoriete eten van vogels! Voorts kan je ook nestkastjes hangen om de biodiversiteit wat op te krikken. Best bekijk je wel eerst even welke vogels er zoal in je tuin rondfladderen, en kies je vervolgens het juiste nestkastje aan de hand van de vogelsoorten. Ten slotte kan je ook een vogelbad of drinkplaats voorzien, eventueel op een plaats waar je het reilen en zeilen van de vogels goed kan volgen.


Biodiversiteit troef met vlinders en bijtjes

Niet enkel vogels, maar ook vlinders en bijen zorgen altijd voor leuke taferelen om naar te kijken. Door een vlinderstruik te planten zal je bijvoorbeeld heel wat vlinders naar je tuin kunnen lokken! Voorzie in dit geval wel een gevarieerd aanbod van planten met verschillende bloeitijden. Daarnaast zijn ook kruiden zoals rozemarijn, tijm, lavendel en bieslook interessant voor de biodiversiteit. Deze worden immers met plezier bezocht door bijen én je kan ze eveneens zelf gebruiken in de keuken. Ook is het belangrijk dat je schuilplaatsen voorziet in de winter, iets waar klimop en gevallen bladeren perfect toe kunnen dienen. Wie dat wil, kan zelfs speciale nestkastjes plaatsen voor bijen en vlinders! Heb je ten slotte last van rupsen die je struiken kaalvreten? Dan hoef je niet meteen drastische maatregelen te ondernemen; de plant op zich zal volgend jaar wel gewoon weer teruggroeien. Ga zeker de rupsen niet zomaar verdelgen, want dat betekent weer een vlinder minder en ze hebben het al zo moeilijk... Geef de biodiversiteit in je tuin dus een kans!


Ook andere dieren verrijken de biodiversiteit rond je woning

Uiteraard leven er nog heel wat andere dieren in je tuin dan enkel vogels, vlinders en bijen. Ook eekhoorns en egels vinden hier namelijk hun thuis en maken dankbaar gebruik van afgevallen bladeren, stapels takken, dichte struiken en klimplanten om te schuilen én om hun nestje te bouwen. Voorts kunnen ook kleine roofdieren zoals bunzings, marters en vossen trouwens deel uitmaken van de biodiversiteit in je tuin. Deze roofdieren gaan vooral 's nachts op zoek naar een smakelijke snack, waardoor het erg belangrijk is om pluimvee of konijnen veilig op te sluiten in een nachthok. En geloof het of niet, maar ook dassen of zelfs egels lusten al wel eens een lekker kippetje!

 
Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat er steeds minder mussen, vlinders en bijen te zien zijn in onze contreien. Daarom is het belangrijk dat iedereen z'n steentje bijdraagt aan de biodiversiteit rondom zijn huis.

Maak van biodiversiteit een prioriteit

Door het kaalkappen van regenwouden krijgen dieren in tropische landen het steeds moeilijker. Maar niet alleen in verre oorden is dit het geval: ook in ons eigen land krijgen steeds meer dieren en insecten het moeilijk om nog een woonplaats te vinden én te behouden. Door alles vol te bouwen, te verharden en zelfs door vervuiling verminderen we namelijk het leefgebied van allerlei kleine beestjes. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat er steeds minder mussen, vlinders en bijen te zien zijn in onze contreien. Daarom is het belangrijk dat iedereen z'n steentje bijdraagt aan de biodiversiteit rondom zijn huis. Met slechts een aantal kleine inspanningen kan je deze biodiversiteit immers al aanzienlijk stimuleren! Van nestkastjes voor vogels, vlinders of bijen tot simpelweg het laten liggen van afgevallen bladeren... Alle beetjes helpen om de biodiversiteit wat aan te moedigen!


biodiversiteit tuin vogels