Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Warm water à volonté met een boiler

Warm water in huis: het is voor de meesten onder ons bijna net zo vanzelfsprekend als het feit dat de zon opkomt. Natuurlijk komt dat warm water er niet zomaar; aan de basis hiervan ligt namelijk de boiler. Dit vernuftige apparaat voorziet je continu van opgewarmd water zodat er op elk moment van de dag lekker gedouchet kan worden (en nog vele andere dingen natuurlijk).


Zo werkt een boiler

Een boiler bestaat grotendeels uit een goed geïsoleerd voorraadvat waarin water wordt opgewarmd en opgeslagen. Dat water wordt op een constante temperatuur gehouden waardoor er onmiddellijk warm water geleverd kan worden, zelfs wanneer je op verschillende plaatsen tegelijk de kraan opendraait. Een boiler verbruikt dus constant energie om een voorraadje warm water op temperatuur te houden. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een energiezuinige boiler, die zo weinig mogelijk energie verorbert. Dit is ook het verschil tussen een boiler en een geiser, welke alleen water opwarmt wanneer dat gevraagd wordt.

Welke boiler kiezen?

Er bestaan heel wat soorten boilers, die je perfect kan afstemmen op jouw behoefte aan warm water.

  • boiler boiler

Zo kan je de grootte van de boiler kiezen aan de hand van het aantal personen in je gezin, oftewel het te verwachten warm watergebruik. Kies je boiler in ieder geval niet te klein, want dan kan je wel eens zonder warm water vallen als er te veel personen tegelijk een douche willen nemen. Uiteraard mag je de boiler ook niet té groot kiezen, want dan gaan het energieverbruik en de aankoopprijs te hoog liggen in verhouding tot het warmwatergebruik. Om zeker te zijn dat je een geschikte boiler kiest, kan je natuurlijk altijd terecht bij je leverancier.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
boiler
boiler
boiler
boiler
boiler

Een elektrische boiler, een boiler op gas, ...

Net als geisers werken boilers op gas, stookolie of elektriciteit. Eveneens gaat bij deze systemen de voorkeur uit naar een boiler op gas. Om dit type boiler te installeren vraag je wel best een specialist, aangezien het leidingwerk een nogal delicate zaak is. Een elektrische boiler aansluiten is daarentegen veel makkelijker. Je moet enkel de stekker insteken en klaar is kees! Het verbruik van een elektrische boiler ligt wel hoger dan dat van een aardgasboiler. Daarom kies je best voor een tweevoudig tarief, zodat je 's nachts kan profiteren van het nachttarief. Grote boilers werken meestal uitsluitend op nachttarief, al dan niet met een mogelijkheid tot omschakeling op dagtarief, zodat je nooit zonder warm water zult vallen. De meest zuinige mogelijkheid is echter een zonneboiler. Deze werkt op zonne-energie, welke gratis én onuitputbaar is. 

Een boiler vraagt niet zo veel onderhoud

Het onderhoud van een boiler valt best goed mee: jaarlijks of tweejaarlijks een controle is al voldoende. Bij een boiler op stookolie is vooral een nazicht van het afvoerkanaal belangrijk, om te kijken of alles nog functioneert zoals het hoort. Bij een boiler op gas of een elektrische boiler is ontkalking dan weer het belangrijkste. Wanneer er te veel kalkaanslag in je boiler zit kan dit namelijk de warmteoverdracht beperken. Je boiler ontkalken kan je zelf doen (mits een beetje oefening) of laten doen door een chauffagist of sanitarist.

Op je boiler kan je rekenen

Met een boiler kan je in je woning altijd rekenen op warm water. Boilers hebben namelijk continu een voorraad opgewarmd water in hun voorraadvat, zodat je deze kan gebruiken wanneer je dat maar wilt. Je kan de juiste boiler kiezen afhankelijk van de hoeveelheid warm water die je gaat gebruiken. Kies je boiler echter niet te klein (dan kan je wel eens zonder warm water vallen) maar ook niet te groot (want dan kan het totale prijskaartje immers wat oplopen). Bovendien heb je de keuze tussen verschillende brandstoffen: een boiler op gas, een elektrische boiler, eentje op stookolie of een zonneboiler. Ten slotte is het belangrijk dat je een energiezuinige boiler kiest, om het milieu én je portefeuille een plezier te doen!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Boiler , Geiser , Warmtepompboiler , Zonneboiler
boiler boilers elektrische boiler