Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Bomen om van te dromen

Ze kunnen eeuwen oud worden, groeien standvastig door weer en wind, tot ze verschillende meters hoog zijn... Bomen zijn voor ons een vanzelfsprekend iets geworden, terwijl we soms eigenlijk best wel wat meer bewondering zouden mogen hebben voor deze planten. Ook in de tuin verdienen bomen zeker en vast de nodige belangstelling. Een tuin is immers meer dan enkel een groene grasmat met wat fleurige bloemetjes en struiken, en met de juiste bomen kan je tuin meteen heel wat cachet krijgen. Geen wonder bijvoorbeeld dat een prachtige, oude boom in de tuin soms ook hét pluspunt is dat de doorslag geeft om een woning te kopen. Een gigantische eik, een fantastische treurwilg,... Niets wat een tuin zo mooi maakt als de juiste bomen!


Verschillende soorten bomen

Een goed tuinontwerp begint bij het kiezen van de juiste bomen. En dit is geen makkelijke keuze: er zijn namelijk een heleboel boomsoorten die je in je tuin kan neerzetten. Denk hierbij aan inheemse boomsoorten (zoals de eik, de beuk, een notenboom,...), maar ook aan meer tropische bomen zoals een olijfboom of bananenboom. In tegenstelling tot inheemse bomen zullen deze het wel niet altijd even goed doen in ons Belgische klimaat. Een aangepaste verzorging kan dan ook nodig zijn. Wie af en toe wil kunnen genieten van een lekker stuk vers fruit kan trouwens ook fruitbomen planten. Geraak je er zelf niet goed uit welke bomen er in je tuin moeten komen? Dan kan je natuurlijk altijd terecht bij een tuinspecialist zoals Bostra.

 
Een goed tuinontwerp begint bij het kiezen van de juiste bomen. En dit is geen makkelijke keuze: er zijn namelijk een heleboel boomsoorten die je in je tuin kan neerzetten.

Bomen voor een kleine tuin

Droom jij van een prachtige tuin vol bomen, maar denk je dat dit nooit zal lukken omdat je een klein tuintje hebt? Dan hebben we goed nieuws! Het planten van bomen is namelijk niet enkel weggelegd voor gigantisch grote lappen grond: ook in een kleine tuin is het perfect mogelijk om bomen te planten. Natuurlijk zal je hier wel iets bewuster moeten omgaan met je keuze, aangezien het waarschijnlijk niet de bedoeling is dat je tuintje propvol staat met één grote boom. Daarom kan je kiezen voor specifieke kleinblijvende bomen. Voorbeeldjes hiervan zijn de meidoorn, de goudenregen en de lijsterbes. Daarnaast kan ook de groeivorm een belangrijke rol spelen bij het kiezen. Om zeker te zijn roep je uiteraard wel best de hulp in van een heuse boomkenner. Zo kan je er zeker van zijn dat je tuin voorzien wordt van de geschikte bomen.


Staat er in jouw tuin dus een boom die er niet meer helemaal gezond uitziet? Dan kan je altijd contact opnemen met boomspecialist Bostra!
 

De verzorging van bomen

Net zoals alle planten zijn bomen een levend iets, logisch dus dat ook een boom ziek kan worden. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: de takken beginnen te verwelken, de bladeren sterven stilletjesaan af, het hout verkleurt,... Daarnaast zijn er ook verschillende oorzaken die bomen ziek kunnen maken of kunnen aantasten. Zo kan de bodem schimmels bevatten (bijvoorbeeld wanneer de standplaats van een boom te nat is), kunnen bacteriën de boosdoener zijn, of kunnen ook insecten ervoor zorgen dat bomen worden aangetast. Gelukkig hoeft dit niet altijd het einde van de boom te betekenen, er bestaan immers diverse manieren waarop specialisten bomen kunnen "genezen".


Staat er in jouw tuin dus een boom die er niet meer helemaal gezond uitziet? Dan kan je altijd contact opnemen met boomspecialist Bostra!

Bomen snoeien: een precisiewerkje

Het verzorgen van bomen houdt niet enkel in dat je ze kan genezen wanneer ze ziek zijn. Boomverzorging betekent eveneens het regelmatig snoeien van de bomen in je tuin. Voor de gezondheid van de boom, omdat de takken in de tuin van de buurman hangen, om wat meer doorgang te creëren,... Bomen kunnen om verschillende redenen een snoeibeurt nodig hebben, maar wat wél meestal geldt is dat dit niet zo'n vanzelfsprekende klus is. Zo moet je voorzichtig te werk gaan om de boom niet te beschadigen, maar ook omwille van je eigen veiligheid. Beter is dan ook om een vakman in te huren indien er grote bomen gesnoeid moeten worden of wanneer er snoeiwerken moeten gebeuren op moeilijk bereikbare plaatsen.


Bomen die passen bij jouw project

Staat er in je tuin een gevaarlijke boom die weg moet? Of heb je een stukje bouwgrond gekocht dat moet worden vrijgemaakt? Dan is de enige oplossing vaak om de bomen in kwestie te vellen. Toch mag je zo'n beslissing niet te overhaast nemen. Dikwijls is er immers een perfecte oplossing om de bomen toch nog te behouden of om deze eventueel zelfs te verplaatsen. In zulke gevallen ga je dus best eerst eventjes rond de tafel zitten met je tuinaannemer of tuinarchitect, om samen de mogelijkheden te bekijken. Ook wanneer je bijvoorbeeld een oprit gaat aanleggen of een kelder graven in de buurt van bomen, vraag je best een vakman om alles eerst te controleren. Anders kan het namelijk gebeuren dat de bomen in waternood komen en dat ze dus stilletjesaan zullen sterven...

Bostra, de vakman voor de bomen in je tuin

We vallen misschien in herhaling, maar: een goed tuinontwerp, dat begint bij het kiezen van de juiste bomen.

 
We vallen misschien in herhaling, maar: een goed tuinontwerp, dat begint bij het kiezen van de juiste bomen.

Wil je fruitbomen, inheemse bomen, exotische bomen, in een grote of eerder kleine tuin, jonge of volwassen bomen,... Er is heel wat keuze! Daarom schakel je best de hulp in van een professional zoals Bostra. Bij dit tuinbedrijf uit Geel kan je terecht voor diverse tuinwerken, van tuinaanleg en –onderhoud tot boomverzorging. Zij kunnen je dan ook de perfecte oplossing bieden voor alle boomverwante problemen waar je tuin mee te maken krijgt. Naast het verzorgen, snoeien en vellen van bomen kunnen zij trouwens ook instaan voor het klieven van hout, het verhakselen van takken of het frezen van boomwortels. Is er dus iets mis met de bomen in je tuin, of zoek je een oplossing om de bomen op jouw stukje grond te kunnen behouden? Neem dan zeker contact op met Bostra!

Dit dossier in samenwerking met:

Heimerik 7
2440 Geel
Tel. 014/58 15 79
bomen tuin bomen tuin