Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Bouwen en verbouwen in een notendop

Bouwen of renoveren: het is iets waar bijna iedereen ooit wel eens mee te maken krijgt in z'n leven. Sta je op het punt om aan dit avontuur te beginnen, dan zal je echter al snel merken dat er bij dit proces heel wat verschillende dingen komen kijken. Het vinden of creëren van een eigen stekje is immers niet altijd even makkelijk en door de wirwar van wetten, regels en materialen kan het al snel gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig sta je er niet alleen voor: Het Portaal begeleidt je maar al te graag door dit oerwoud! Van de manieren waarop je huis kan worden opgetrokken, tot de personen die je hierbij kunnen helpen en de premies die je kan ontvangen... Wij vertellen je er alvast wat meer over!

Een huis bouwen... Maar hoe?

Wie een bestaande woning heeft gekocht en deze gaat renoveren, hoeft zich niet meer druk te maken over de bouwmethode. Wanneer je gaat bouwen ligt dat natuurlijk wel anders: je zal dan nog een keuze moeten maken tussen de diverse bouwmethodes. Betonbouw, houtskeletbouw, systeembouw, massieve houtbouw, een passief huis,... Er zijn heel wat mogelijkheden! Zie je het trouwens niet zitten om het hele bouwproces van A tot Z zelf te plannen? Dan kan je ook kiezen voor de sleutel-op-de-deur methode. De gelijknamige sleutel-op-de-deur bedrijven nemen namelijk het hele bouwproces op zich, zodat jij je hier verder niets van hoeft aan te trekken!

Een dak boven je hoofd

Een huis om in te wonen, da's in de eerste plaats een dak boven je hoofd hebben. Of dat nu een gebogen dak, een plat dak, of misschien zelfs een groendak is: het belangrijkste is dat het tip top in orde is. Zo is een onderdak nodig om te voorkomen dat vocht tot in de dakisolatie kan doordringen, zal een dakoversteek je woning extra beschermen tegen allerhande weersinvloeden, en is een dakgoot natuurlijk een must om regenwater af te voeren. De juiste dakbedekking zal je ten slotte mee beschermen én alvast een eerste, belangrijk onderdeel vormen van het uiterlijk van je woning. Ben je trouwens van plan om onder het dak een leefruimte te creëren, dan kan je je dak ook nog uitrusten met handige dakramen!


  • verbouwen bouwen
  • bouwen en verbouwen verbouwen
  • renoveren bouwen en verbouwen
  • huis bouwen renoveren
  • nieuwbouw huis bouwen

De gevel, het visitekaartje van je huis

Ramen in het dak zijn dus zeker en vast een optie, maar het zal uiteindelijk wel vooral de gevel zijn die van het grootste aantal ramen wordt voorzien. Daarnaast zal het ook grotendeels deze buitenmuur zijn die de uitstraling van je woning bepaalt. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je best niet over één nacht ijs gaat wanneer je bepalende keuzes moet maken voor de diverse gevelelementen. De gevelmaterialen, de raamprofielen, hoe je voordeur eruit zal zien, welke kleur je kiest voor je garagepoort, ... Uiteraard moet die gevel, net zoals alle andere muren van je woning, trouwens niet enkel mooi zijn: hij moet eveneens stevig worden opgebouwd en goed isoleren.

Een bestaande woning aanpassen aan jouw smaak

Niet enkel langs buiten, maar ook binnenin heb je heel wat werk voor de boeg.


Wanneer je gaat bouwen ben je hier helemaal vrij in je doen en laten, terwijl dat bij renovaties toch net iets anders ligt. Je zal immers steeds rekening moeten houden met de bestaande structuur van het huis. Ga bijvoorbeeld nooit zomaar muren weghalen, maar laat eerst door een specialist controleren welke muren al dan niet een dragende functie hebben. Ook wanneer er bepaalde problemen mochten zijn (zoals vochtproblemen) vraag je best de hulp van een kenner. Wil je ten slotte meer licht laten binnenvallen in je woning, dan kan je deze misschien uitbreiden met een veranda. Die kan je trouwens helemaal laten overlopen in je interieur zodat ze echt een aanvulling wordt voor je leefruimte.

Wie helpt je bij het bouwen en verbouwen?

Tijdens het hele bouw- of renovatieproces zijn er verschillende personen die je zullen bijstaan. Zo begint alles bij de architect: hij zal het huis van jouw dromen op papier kunnen zetten. Vervolgens is het de aannemer die de plannen van de architect zal realiseren. Wie dat wil, kan ook beroep doen op een bouwcoördinator. Deze persoon is gespecialiseerd in het opvolgen van bouwwerken, van begin tot eind. Daarenboven kan hij je ook steeds bijstaan met raad en advies. In sommige gevallen is op de werf ten slotte ook de aanwezigheid van een veiligheidscoördinator verplicht, die erop toeziet of alles wel verloopt volgens de verplichte veiligheidsmaatregelen.

Verplicht energie besparen met het EPB

Na het bespreken van de bouwmethodes, het dak, de gevel, de binnenkant van je huis en de bouwpartners rest ons nog één punt waar we je zeker wat meer over moeten vertellen, en da's het EPB.


Dit is de zogenaamde energieprestatieregelgeving die verschillende eisen stelt op vlak van thermische isolatie, de energieprestatie en het binnenklimaat van een woonst. Het doel van deze regelgeving is om zo efficiënt mogelijk om te springen met energie, wat zowel voor het milieu als voor je portefeuille een goede zaak is. Dit EPB geldt bovendien zowel voor nieuwbouw als voor ingrijpende verbouwingen, dus het is zeker de moeite waard om deze regels even van dichterbij te bekijken!

Huisje, boompje, tuintje

Bouwen en renoveren: het zijn twee projecten waar heel wat werk en knopen-doorhakken bij komt kijken! Je op voorhand goed informeren is dan ook de boodschap. Hierboven vind je daarom alvast heel wat verschillende onderwerpen die te maken hebben met (ver)bouwen, en kan je onder andere terugvinden wanneer je nu juist een vergunning nodig hebt. Ben je bovendien benieuwd of je recht hebt op premies? Neem dan zeker eens een kijkje op de premiewijzer!


bouwen verbouwen bouwen en verbouwen