Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een bouwgrond kopen, hoe begin je eraan?

Je droomt van een eigen stekje en in gedachten weet je al tot in de details hoe jouw huis er moet uitzien. Een instapklare woning kopen of een bestaand huis renoveren staat dan ook niet op je planning: jij wil een stukje bouwgrond kopen en hier je droomhuis bouwen! De bouwgronden in België worden echter alsmaar schaarser en dat merk je ook aan de prijzen. Wil je dus graag een bouwgrond kopen, ga dan niet al te overhaast te werk. Denk daarentegen goed na over wat jij verwacht van jouw toekomstige stuk grond. De prijs, de omgeving, de oriëntatie,… Het zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij hebben een aantal van de belangrijkste tips gebundeld om je te helpen in jouw speurtocht naar de perfecte bouwgrond!

De locatie van de bouwgrond

Via internet, in lokale kranten, in een vastgoedkantoor, enzovoort: heb je ergens een stukje bouwgrond gezien dat je aanspreekt? Ga dan zeker eens op pad om dit in real life te bekijken. Is er een supermarkt, school, bushalte,… in de buurt? Hoe is de bouwgrond gelegen ten opzichte van de straat en de omgeving? Hoe zal je huis georiënteerd zijn? Afhankelijk van jouw noden is het handig om deze zaken op voorhand even te checken. Zeker het belang van de oriëntatie wordt vaak onderschat. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat een juiste oriëntatie (waarbij je woning open is naar het zuiden en meer gesloten richting het noorden) een belangrijke impact kan hebben op je comfort én op je verwarmingskosten.

Neem de bouwgrond zelf onder de loep

We hoeven er geen tekeningetje bij te maken: de zoektocht naar een geschikte bouwgrond is niet van de poes! Naast de ligging en de oriëntatie is het bijvoorbeeld ook belangrijk om het stuk bouwgrond zelf grondig onder de loep te nemen. Is er veel begroeiing, zijn de nutsvoorzieningen aanwezig, ligt er nog puin of zijn er constructies die nog moeten worden afgebroken, zijn er niveauverschillen,… Het zijn allemaal dingen die extra kosten met zich kunnen meebrengen. Staan er trouwens bomen op de bouwgrond die je zou willen weghalen, denk er dan aan dat je een kapvergunning nodig hebt! Andere punten (waar je helaas minder makkelijk iets aan kan doen) zijn onder andere lawaai-, geur- of wateroverlast. Aarzel in ieder geval niet om een babbeltje te slaan met de buren of om eens langs te gaan bij de gemeentelijke diensten en hier zo meer over te ontdekken!

Vergeet de stedenbouwkundige voorschriften niet

Heb je een bouwgrond gevonden die aan alle bovenstaande eisen lijkt te voldoen? Vergeet dan niet dat je de stedenbouwkundige voorschriften moet respecteren die bij de grond horen. Deze voorschriften kunnen heel uiteenlopend zijn, gaande van hoeveel afstand je moet houden van de buren tot zelfs de vorm van het dak, de materiaalkeuze of de bouwstijl. Deze voorschriften goed nalezen is dus de boodschap, want voor je het weet ben je gebonden aan een heleboel regels waardoor je jouw droomhuis toch niet kan verwezenlijken. Wil je toch per sé de bouwgrond kopen? Dan kan je een wijziging aanvragen, maar in veel situaties is dit een langdurig en onzeker proces.

Het bodemattest van een bouwgrond

Wil je een bouwgrond kopen, dan is er ook nog zoiets als het bodemattest. Wie een stuk bouwgrond verkoopt is verplicht om dit attest mee af te leveren. Uit een bodemattest kan in principe worden afgeleid of de bouwgrond sporen van verontreiniging bevat. Dat kan het geval zijn als er voorheen bijvoorbeeld een garage stond, een tankstation, een bedrijf dat met schadelijke stoffen werkte,… Blijkt uit het bodemattest dat de grond vervuild is? Dan kan het zijn dat de verkoper deze eerst moet saneren alvorens hij verkocht kan worden. Is er helemaal geen bodemattest? Dan kan de koop van de bouwgrond nietig verklaard worden.

De prijs van een stuk bouwgrond

Last but not least is er natuurlijk ook nog de prijs van de bouwgrond. Zoals we eerder al vermeldden worden bouwgronden steeds schaarser en dus ook duurder. Maar het prijskaartje van de grond is niet de totale prijs die je zal betalen: er zullen ook nog notariskosten en registratierechten bij komen. Registratierechten zijn in feite belastingen die je als koper betaalt voor het overdragen van de bouwgrond. Deze kosten worden berekend op basis van de verkoopprijs van de bouwgrond in kwestie: in Vlaanderen bedraagt dit 10% van de verkoopprijs, in het Brussels Gewest en in Wallonië 12,5%. Staar je dus niet blind op de verkoopprijs van de bouwgrond die je graag wil kopen!

Een bouwgrond kopen: waar moet je op letten?

Voldoende budget, een stedenbouwkundige vergunning én een bouwgrond: da’s in principe alles wat je nodig hebt wanneer je van plan bent om een woning te bouwen. Het vinden van de perfecte bouwgrond is echter geen makkelijke klus. Bovendien blijkt dit vandaag de dag ook niet meteen de meest goedkope investering te zijn. Dat is dan ook een van de voornaamste redenen waarom je niet over één nacht ijs mag gaan wanneer je een bouwgrond wil kopen. De locatie, de toestand van de bouwgrond zelf (ligt er bijvoorbeeld nog veel puin?), de stedenbouwkundige voorschriften, het bodemattest en natuurlijk ook de prijs: allemaal spelen ze een bepalende rol bij het maken van je keuze. Wil je dus een bouwgrond kopen, neem dan rustig de tijd om jouw ideale lapje grond te vinden!


bouwgrond bouwgrond kopen stuk bouwgrond