Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Advies voor de brandveiligheid thuis

10.000 woningbranden: het klinkt ongelooflijk veel, maar toch is dit het aantal dat jaarlijks wordt vastgesteld in België. Jammer genoeg ontstaan deze branden vaak door de onoplettendheid van de bewoners zelf. Een stopcontact waar té veel apparaten op zijn aangesloten, een oververhitte friteuse die uit het oog werd verloren, een brandende sigaret die naast de asbak terechtkomt,... Het zijn allemaal kleine dingen die grote gevolgen kunnen hebben. Daarnaast kunnen ook elektrische apparaten, verwarmingstoestellen of je schoorsteen de schuldige zijn. Om brand te voorkomen en de brandveiligheid in je huis te verhogen, geven wij je daarom wat handige tips!

Brandveiligheid bij nieuwbouw en renovatie

Wanneer je een nieuwe woning gaat bouwen kan je al van bij de constructie rekening houden met de brandveiligheid. Zo kan je allerlei brandwerende materialen gebruiken en kan je bijvoorbeeld een brandwerende deur laten installeren tussen de nachthal en je slaapkamer. Indien er brand uitbreekt kan deze deur je kamer gedurende een bepaalde tijd afsluiten van de vuurhaard, zodat je niet bedwelmd zal raken door de rook en meer tijd hebt om te ontkomen. Wanneer je een woning hebt gekocht kan je aan de bestaande constructie natuurlijk niet meer zoveel veranderen qua brandveiligheid, tenzij je serieus aan de slag gaat in je interieur. Toch kunnen een rookmelder, branddeken, en een aantal handige tips je ook hier helpen om brand te voorkomen of om tijdig te ontkomen indien er toch brand uitbreekt.

De brandveiligheid van elektrische apparaten

Een leven zonder elektriciteit: da's niet meer echt een mogelijkheid in deze moderne tijden. Toch is het gebruik van elektriciteit nooit zonder risico's en moet je altijd goed opletten met elektrische apparaten in je woning. Zo is het voor de brandveiligheid erg belangrijk dat je ze voldoende schoon houdt en ook regelmatig aan een onderhoud onderwerpt (denk bijvoorbeeld maar aan de filter van de dampkap of de droogkast). Wanneer je stekkerdozen gebruikt is het dan weer belangrijk dat je dit op een correcte manier doet, en dus geen tien zware apparaten gaat aansluiten op één stopcontact door allemaal stekkerdozen te combineren. Voorts moet je altijd voorzichtig zijn met water, moet je voldoende verluchting voorzien bij inbouwapparaten die warm kunnen worden en mag je uiteraard nooit de friteuse of het strijkijzer laten aanstaan wanneer je je woning verlaat (ook al is het maar om snel even naar de winkel te gaan!).

Verhoog de brandveiligheid door regelmatige controles

Om er zeker van te zijn dat de elektrische installatie van jouw woning helemaal in orde is inzake brandveiligheid is het belangrijk om deze te laten keuren. Zo is een keuring verplicht om de 25 jaar en eveneens in een aantal specifieke gevallen (bijvoorbeeld wanneer je iets wijzigt aan de installatie). Daarnaast moet de elektrische installatie ook tijdig vernieuwd worden, wat zeker bij oudere woningen een belangrijk aandachtspunt vormt. Ten slotte is ook een keuring van je centrale verwarmingsketel verplicht om de brandveiligheid in je huis te garanderen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
brandveiligheid


Kleine apparaten, grote brandveiligheid

Soms kunnen zelfs de kleinste apparaten een brand in je woning voorkomen of ervoor zorgen dat een brand snel wordt opgemerkt, zodat iedereen het gebouw op tijd kan verlaten. Zo is een rookmelder een prima aanvulling om de brandveiligheid van je woonst te verhogen. Daarenboven is zo'n rookmelder ook verplicht bij nieuwbouw, bij renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is, en bij huurwoningen met een nieuw huurcontract dat afgesloten werd na 31 december 2012. Deze rookmelder zal je waarschuwen wanneer er veel rook wordt gevormd, zodat je tijdig je huis kan verlaten. Daarnaast is het ook een must om in je keuken een brandwerende deken te bewaren. Deze kan je over een vuur leggen zodat het wordt uitgedoofd alvorens het zich verder kan uitbreiden. Ten slotte is een brandblusapparaat eveneens onmisbaar voor de brandveiligheid van je huis.

Brandveiligheid en vluchtroutes

Indien er toch brand uitbreekt is een van de belangrijkste regels wat betreft brandveiligheid dat je moet wegvluchten van de brand. Daarom doe je er goed aan om op voorhand twee vluchtroutes te bepalen en deze te bespreken (en eventueel ook al eens te oefenen) met alle leden van je gezin. Zorg er ook voor dat je de sleutels van de buitendeuren op die route niet ver van de deur zelf bewaart, zodat je deze in alle haast niet meer eerst nog moet gaan zoeken. Voorts is het ook handig om je gsm of telefoon altijd ergens in de buurt te hebben, samen met het telefoonnummer 112. Indien nodig kan je dan snel de hulpdiensten bellen en weet je ook altijd welk nummer je moet intoetsen (moest je dit in paniek vergeten).

Brandveiligheid: want voorkomen is beter dan genezen

Woningbranden op het nieuws lijken misschien een ver-van-ons-bedshow, maar je mag nooit vergeten dat dit iedereen kan overkomen. Daarom is het voor elke woning belangrijk om tip top in orde te zijn wat betreft brandveiligheid. Natuurlijk zijn er een aantal logische zaken waarmee je rekening kan houden: opletten met de combinatie kinderen en lucifers of aanstekers, geen kaarsen aansteken vlak onder of naast de gordijnen, voorzichtig zijn met sigaretten in bed, enzovoort. Daarnaast zijn er ook een aantal specifiekere tips om de brandveiligheid van je huis te verhogen, zoals de installatie van een rookmelder en het regelmatig laten controleren van je elektrische installatie en verwarmingsketel. Voorkomen is immers beter dan genezen!


brandveiligheid brandveiligheid huis brandveiligheid thuis