Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Isolatie van de buitenmuren

Om de buitenmuren van een woning te isoleren kan je kiezen voor een spouwmuur, binnenisolatie of buitenmuurisolatie. Deze laatste isolatietechniek wordt vooral toegepast bij huizen waar sowieso gepland is om de gevel onder handen te nemen, omdat buitenmuurisolatie een nieuwe afwerking in pleister of gevelbekleding vereist. Zo wordt er bij het isoleren van de buitenmuren een houten regelwerk tegen de buitenmuur aangebracht waarin men de muurisolatie plaatst, en daarna wordt het geheel afgewerkt met pleister of gevelbekleding. Bij nieuwbouw is buitenmuurisolatie bovendien goedkoper dan dat je een spouwmuur zou zetten en deze zou isoleren. Ben je benieuwd wat buitenmuurisolatie nog meer te bieden heeft? Lees dan snel verder!


Buitenmuurisolatie bij nieuwbouw

Om een nieuwbouw te isoleren volstaat vaak een enkele massieve muur, op voorwaarde dat deze bestaat uit goed isolerend materiaal zoals cellenbeton. In tegenstelling tot gewone snelbouwsteen isoleert cellenbeton namelijk op zich al heel goed, zodat je de buitenmuur minder of zelfs helemaal niet moet isoleren. Hoe goed de muur isoleert, hangt af van de dikte en de lambda-waarde van het cellenbeton. Houd wel rekening met het feit dat, voor een voldoende isolatiewaarde, het cellenbeton beschermd moet worden door pleister of andere gevelbekleding. Deze beschermlaag vormt de grootste kost bij buitenmuurisolatie. 

 

Daarom kan je het bepleisteren of bekleden van een muur in cellenbeton uitstellen tot er weer voldoende budget voorhanden is. In dat geval is het wel aan te raden om alvast een waterwerende laag aan te brengen. Als je ervoor kiest om een enkelvoudige muur te bouwen met gewone snelbouwsteen, dan ben je wel genoodzaakt om buitenmuurisolatie aan te brengen. In tegenstelling tot cellenbeton isoleert snelbouwsteen op zich namelijk niet voldoende. De isolatie kan je best aanbrengen nog alvorens je het huis betrekt; op die manier gaat er geen kostbare warmte verloren eens je in je nieuwe stekje woont.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
buitenmuurisolatie
buitenmuurisolatie
buitenmuurisolatie
buitenmuurisolatie
buitenmuurisolatie

Buitenmuurisolatie van een bestaande woning

In geval van renovaties is buitenmuurisolatie vooral interessant als je al van plan was om je gevel aan te pakken. Buitenmuurisolatie vereist namelijk een extra afwerking in pleister of gevelbekleding, waardoor de prijs sowieso hoger zal liggen dan bij bijvoorbeeld binnenisolatie. Houd ook steeds rekening met het feit dat werken aan de voorgevel van een huis vergunningsplichtig zijn, omdat een gevel deel uitmaakt van het uitzicht van een straat. Door de toenemende dikte van de gevel is buitenmuurisolatie niet altijd toegestaan wanneer de bestaande gevel zich op de perceelsgrens bevindt. Informeer je daarom goed bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente, alvorens je buitenmuurisolatie gaat aanbrengen!


 • buitenmuurisolatie buitenmuurisolatie
 • isolatie isolatie
 • isoleren isoleren
 • cellenbeton cellenbeton
 • buitenmuren buitenmuren
 • muur muur
 • buitenmuurisolatie buitenmuurisolatie
 • isolatie isolatie
 • isoleren isoleren
 • cellenbeton cellenbeton
 • buitenmuren buitenmuren
 • muur muur
 • buitenmuurisolatie buitenmuurisolatie

Voor- en nadelen van buitenmuurisolatie

Isolatie aanbrengen op de buitenmuren heeft verschillende voordelen tegenover spouwmuurisolatie of isolatie langs de binnenzijde van een woning. Zo is er bij buitenmuurisolatie geen kans op koudebruggen en zal er dus geen interne condensatie optreden, waardoor ook schimmelvorming verhinderd wordt. Bovendien verlies je binnenshuis geen ruimte en zijn er verschillende soorten afwerking mogelijk. De gevel bepleisteren, gevelbekleding in hout of kunststof, steenstrips bovenop de isolatie of zelfs een volledig nieuwe gevel: alles is mogelijk. Ten slotte is buitenmuurisolatie perfect als muurisolatie van een bestaande woning. Een nadeel is wel dat je gevel dikker wordt en dat dat effect heeft op de plaatsing van deuren, vensters en vensterbanken. Bovendien is het niet altijd toegestaan om muurisolatie aan de buitenzijde van een woning te plaatsen, bijvoorbeeld wanneer de gevel zich op de perceelsgrens bevindt.


Goed isoleren met buitenmuurisolatie

Om je woning goed te isoleren kan je isolatie aanbrengen op de muren. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden: spouwmuurisolatie, isolatie van de binnenmuren, of buitenmuurisolatie. De laatste isolatietechniek heeft in vergelijking met de andere opties wel een aantal voordelen. Bovendien leent buitenmuurisolatie zich perfect voor zowel nieuwbouw als renovatie. Zeker wanneer je je gevel in een nieuw jasje wilt steken of je gevel gaat aanpakken om bouwfysische redenen, is dit ook het ideale moment om tegelijkertijd isolatie tegen je gevel te plaatsen.


buitenmuurisolatie isolatie isoleren