Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Buitenschilderwerken naar jouw smaak

Wist je dat de eerste 30 seconden van een ontmoeting al genoeg zijn om een eerste indruk te vormen? En dat het erg moeilijk is om die indruk later nog bij te schaven? Eerste indrukken zijn nu eenmaal niet te onderschatten, en dat geldt ook voor een woning. Zo zal je gevel een groot deel van het uitzicht van je woning bepalen en als het ware een visitekaartje zijn voor de bewoners ervan. Om jouw gevel helemaal aan te passen aan jouw persoonlijkheid kan je er dan ook voor kiezen om hem te schilderen. Deze buitenschilderwerken kan je als doe-het-zelver makkelijk op je eentje aan, maar er zijn toch enkele zaken waarmee je dan rekening moet houden. In dit artikel schotelen we je met plezier een aantal tips en aandachtspunten voor.

De functie van buitenschilderwerken

Natuurlijk hebben buitenschilderwerken een decoratieve functie, maar daarnaast zorgen ze ook voor de bescherming van je gevel. Op die manier zal je gevel beter bestand zijn tegen allerlei weersinvloeden en zullen je in de toekomst heel wat onderhoudswerken bespaard worden. Zo is verf voor buitenmuren over het algemeen waterdicht en UV-bestendig, maar bestaan er ook soorten verf die nog een stapje verder gaan. Woon je bijvoorbeeld in een gebied waar veel industrie is, dan kan je voor de buitenschilderwerken een speciale vuilafstotende verf kiezen die de chemische invloed van bepaalde stoffen gaat neutraliseren. Door de juiste verf te kiezen voor de buitenschilderwerken kan je dus heel wat extra kosten besparen!

Buiten schilderen: let op het weer

Je gevel schilderen is een klusje waar je best niet te overhaast aan begint. Er zijn immers heel wat factoren waar je rekening mee moet houden, waarvan het weer een van de belangrijkste is. Zo begin je best nooit aan buitenschilderwerken wanneer het té koud of té warm is, en ook als er nachtvorst, mist of veel regen voorspeld wordt berg je je verfborstel best nog eventjes op. Een ideale temperatuur om aan buitenschilderwerken te beginnen ligt namelijk tussen de 10 à 15° en 25°. Wie 's winters écht niet langer kan wachten kan wel een professionele schilder inhuren voor de buitenschilderwerken: zij beschikken over een nieuw soort verf waarmee je je gevel wel kan schilderen bij vrieskou.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
buitenschilderwerken
buitenschilderwerken
buitenschilderwerken
buitenschilderwerken

Controleer de ondergrond voor je begint met de buitenschilderwerken

Zijn de weergoden je gunstig gezind en is de temperatuur ideaal om aan de buitenschilderwerken te beginnen? Wees dan niet te haastig: check eerst of de ondergrond net zo geschikt is om de buitenschilderwerken aan te vangen. Zorg er daarom voor dat je gevel proper en effen is en dat eventuele beschadigingen gerepareerd zijn. Vervolgens kan je een fixeerproduct aanbrengen dat zorgt voor het verstevigen van verpoederende of verzandende ondergronden. Heb je te maken met vochtproblemen? Los deze dan eerst op alvorens te beginnen met de buitenschilderwerken. Buitenschilderwerken en vocht vormen immers nooit een goede combinatie, zodat je ook een natgeregende muur altijd goed moet laten opdrogen.


  • buitenschilderwerken buitenschilderwerken

Welke verf kiezen voor je buitenmuren?

Uiteraard heb je voor buitenschilderwerken een aangepaste verf nodig die geschikt is voor buiten. Voorts zal je verfkeuze afhangen van de ondergrond die je gaat schilderen: baksteen, cellenbeton, gevelbepleistering, hout, metaal, ... Ieder materiaal heeft zo zijn eigen specifieke vereisten. Werd je gevel al eens eerder onderworpen aan buitenschilderwerken, ga er dan niet blindelings van uit dat je hier overheen kan schilderen. Niet elke verfsoort kan immers zomaar gecombineerd worden. Om zeker te zijn dat je niet voor verrassingen komt te staan vraag je in geval van twijfel dus best eventjes raad aan je schilder of verfhandel of iemand anders die ervaring heeft met buitenschilderwerken. Bij het kiezen van de juiste verf zal ook de kleurkeuze doorslaggevend zijn. Dit is echter niet zo'n simpele knoop om door te hakken, aangezien de kleur van je gevel grotendeels het uitzicht van je woonst bepaalt.


Zorg er daarom voor dat je geen trendkleur kiest die nu toevallig in de mode is. Het kan misschien verleidelijk zijn, maar houd in je achterhoofd dat je zulke kleuren al snel terug beu zult zijn. Zorg er ook steeds voor dat de kleur van je ramen, deuren, dak en garagepoort mooi past bij die van je gevel.

De kostprijs van buitenschilderwerken

De kostprijs van de schilderwerken zal afhankelijk zijn van de verf en de dekking ervan. Zo zijn er goedkopere en duurdere verfmerken en zullen sommige soorten gevel meer verf vereisen dan anderen. Op een gevel in bakstenen bijvoorbeeld, met nogal wat voegen, zal je meer verf verbruiken dan bijvoorbeeld op een bepleisterde gevel. Als je ervoor kiest om je gevel te laten schilderen door een vakman kan de kostprijs van de buitenschilderwerken ook variëren per schilder. Zo zullen sommigen je een prijs per uur aanrekenen terwijl anderen per vierkante meter rekenen. Om een duidelijk beeld te krijgen van de totale kostprijs van de buitenschilderwerken vraag je daarom best zo veel mogelijk offertes op bij verschillende schilders.

Breng je buitenschilderwerken tot een goed einde

Je gevel is het visitekaartje van je woning: reden te meer dus om hem in een mooi jasje te stoppen. Buitenschilderwerken zijn hiervoor de perfecte manier. Of je deze buitenschilderwerken voor je eigen rekening neemt of liever door een ervaren schilder laat afhandelen, kan je volledig vrij kiezen. Indien je zelf aan de slag gaat zijn er wel enkele zaken waar je op moet letten. Een goede (ietwat vanzelfsprekende) raad is bijvoorbeeld om steeds kwalitatieve materialen te gebruiken, net zoals de juiste verf een absolute must is. Neem bovendien ook je tijd om aangrenzende gevels, het trottoir en alle andere dingen die niét geverfd moeten worden af te dekken. Wil je graag nog wat extra tips of advies over buitenschilderwerken, ga dan zeker eens langs bij een bouwmaterialenhandel of vraag raad aan een ervaren schilder!


buitenschilderwerken gevel schilderen