Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Perfect isolerende muren in cellenbeton

De gevels van onze hedendaagse woningen hebben het niet makkelijk. Zo moeten ze niet alleen stevig zijn, maar moeten ze ook nog eens goed isoleren. Daarvoor kan je gaan werken met een spouwmuur, met isolatie tegen de buitenzijde van de gevel, of met isolatie tegen de binnenmuren. Maar zou het niet makkelijker zijn om je gevel op te bouwen met gevelstenen die stevig zijn én voldoende isoleren? Haal de champagne dan maar snel boven, want wij hebben goed nieuws! Cellenbeton, oftewel beton met bubbels, brengt namelijk dé oplossing voor stevige en goed isolerende muren in één.


Wat is cellenbeton?

Het basisidee van cellenbeton is dat stilstaande lucht een perfecte thermische isolator is. Naast het normale recept voor betonblokken wordt er voor het ontwikkelen van cellenbeton daarom nog een extra ingrediënt toegevoegd: aluminiumpoeder. Dit poeder zorgt ervoor dat er miljoenen luchtbelletjes in het beton komen, die allemaal perfect op hun plaats blijven. Het gevolg hiervan is dat de cellenbetonblokken in de winter warmteverliezen beperken, en in de zomer verhinderen dat de warmte van buiten je woning binnendringt.

De isolatiewaarde van cellenbeton

Dankzij de luchtbellen in cellenbeton is het mogelijk om muren op te bouwen zonder isolatie, die toch perfect aan de eisen van het EPB voldoen. Omdat de isolatiewaarde van cellenbeton bepaald wordt door de dikte van de cellenbetonblokken, moeten wel voldoende dikke blokken gebruikt worden.

  • cellenbetonblokken cellenbeton
  • isolatiewaarde cellenbeton cellenbetonblokken
  • wat is cellenbeton isolatiewaarde cellenbeton
  • muren wat is cellenbeton
  • isolatie muren

Er zijn zelfs cellenbetonblokken die geschikt zijn voor het bouwen van passiefhuizen of laagenergiewoningen. Wie een nóg betere isolatiewaarde wil, kan uiteraard ook altijd nog extra isolatie plaatsen aan de buitenzijde van de muren in cellenbeton.

Nog meer voordelen van cellenbeton

Cellenbeton is een licht materiaal, maar desondanks ook bijzonder stevig. Omdat cellenbetonblokken zo sterk zijn, zijn ze zowel geschikt voor dragende als voor niet-dragende muren. Bovendien is er bij muren in cellenbetonblokken geen risico op koudebruggen omdat men het cellenbeton meestal zal lijmen. Het is ook mogelijk om cellenbeton te metselen, maar dan moet je erop letten dat de voegen geen koudebruggen gaan vormen. Om dit te voorkomen gebruik je daarom best isolerende mortel. In traditionele spouwmuren zal men trouwens vaak de onderste laag van de binnenmuren met cellenbeton uitvoeren, om koudebruggen te vermijden.


  • cellenbeton cellenbeton
  • cellenbetonblokken cellenbetonblokken
  • isolatiewaarde cellenbeton isolatiewaarde cellenbeton
  • wat is cellenbeton wat is cellenbeton

Cellenbeton, een goede investering!

De meest gebruikte techniek om een gevel goed te isoleren is de spouwmuur. In combinatie met gevelbepleistering zou de totaalprijs voor die dubbele muur met daarop gevelbepleistering echter een overbodige investering zijn. Eenvoudiger is het om een enkele muur te bouwen in cellenbeton, daarop al dan niet een laagje isolatie aan te brengen, en dit dan te bepleisteren. Uiteraard is ook andere gevelbekleding mogelijk, net als een extra façade voor wie toch liever een gemetste gevel wil. Dit komt dan terug neer op het principe van de spouwmuur. Omdat cellenbeton twee taken tegelijk aan kan, namelijk een stevige bouwstructuur én een goede isolator, is het de investering dubbel en dik waard. Bovendien is het aankopen van bijkomend isolatiemateriaal overbodig en bespaart de aannemer in werkuren, omdat de muur in één keer opgetrokken wordt.


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Bakstenen , Betonblokken , Betonstenen , Cellenbeton , Gevelbekleding , Kalkzandsteen , Snelbouwsteen , Steenstrips
cellenbeton cellenbetonblokken isolatiewaarde cellenbeton