Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Centraal stofzuigsysteem: super handig

Hoewel het misschien niet het leukste klusje is dat er bestaat, maakt stofzuigen een belangrijk deel uit van de huishoudelijke taken in een woning. Zo is het onder andere voor de hygiëne erg belangrijk om overal goed te kunnen stofzuigen. Toch is dat niet altijd even evident. Het onhandige karretje zorgt er immers voor dat je al snel eens de meubels, de vloer, of de muurbekleding beschadigt. Ook het stofzuigen van de trap is voor velen een ware nachtmerrie. Bovendien kan een stofzuiger na verloop van tijd een onaangename geur verspreiden, waardoor bijpassende geurzakjes of -sticks een noodzaak zijn om deze geur te verbergen.

Een krachtiger stofzuigsysteem

Personen met een stof- of huisstofmijtenallergie weten helaas maar al te goed hoe belangrijk een zuiver interieur is. Voor hen, maar ook voor een hygiënisch interieur over het algemeen, is het heel belangrijk dat alle stofdeeltjes, bacteriën, pollen en huisstofmijten worden opgezogen. Een gewone stofzuiger lijkt op het eerste gezicht deze taak goed te volbrengen, maar toch komen er steeds nog ongemerkt allerlei microscopisch kleine deeltjes terug in de huiskamer terecht. Een centraal stofzuigsysteem heeft dit probleem niet: het opgezogen vuil wordt via een net van buizen onmiddellijk afgevoerd naar een container, zodat alle allergenen samen met de opgezogen lucht definitief uit de kamer worden verwijderd. Bovendien zuigt een centraal stofzuigsysteem veel krachtiger dan een gewone stofzuiger omdat de motorunit van het systeem veel groter en dus ook krachtiger is. Dit maakt dat een centraal stofzuigsysteem een pak hygiënischer is dan een gewone stofzuiger. Sommige fabrikanten bieden zelfs centrale stofzuigsystemen aan die water kunnen opzuigen. Dit is echter niet standaard; wil je graag water kunnen opzuigen met je centrale stofzuigsysteem, dan moet je vragen om een speciaal systeem met waterafscheider.

Geen geluidsoverlast meer

Alles wat wordt opgezogen, komt terecht in een grote container. Deze container bevindt zich vlakbij de motorunit, die meestal in de garage, op de zolder of in de kelder geplaatst wordt. Hierdoor is een centraal stofzuigsysteem beduidend stiller dan een gewone stofzuiger. Het enige lawaai wordt geproduceerd door de motor, die dus steeds ergens geplaatst wordt waar niemand er last van heeft. Buiten het "zuiggeluid" van de stofzuigerslang zelf, zal er dus geen doordringend gezoem te horen zijn. Een plezier voor het hele gezin!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
stofzuigsysteem
stofzuigsysteem
stofzuigsysteem
stofzuigsysteem


Zo wordt een centraal stofzuigsysteem geplaatst

Centrale stofzuigsystemen worden meestal in nieuwbouw geplaatst. Toch is het ook mogelijk om zo'n systeem te plaatsen in een reeds bestaande woning. Daarvoor is wel een grondige planning nodig die verschilt van woning tot woning. Soms zijn ingrijpende veranderingen nodig, maar dat is niet altijd het geval. Zo speelt bijvoorbeeld de aanwezigheid van een kelder of kruipkelder een belangrijke rol: als deze er is, moet er veel minder worden opgebroken. Tijdens de installatie van een centraal stofzuigsysteem worden in alle kamers speciale, meestal vrij discrete stofzuigcontacten geplaatst die via een buizennet verbonden zijn met de motorunit. Om te kunnen stofzuigen hoeft men enkel een slang in zo'n contact te pluggen. Op die manier is een centraal stofzuigsysteem dus erg makkelijk in gebruik.

Een goede aankoop

De installatie van een centraal stofzuigsysteem is uiteraard duurder dan de aankoop van een traditionele stofzuiger. Toch zal een centraal stofzuigsysteem op termijn niet echt duurder zijn omwille van de bijzonder lange levensduur van het systeem. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen meer te maken om de aanschaf van stofzuigzakken, geursticks, en allerlei andere accessoires. Centrale stofzuigsystemen vereisen wel enig onderhoud. Af en toe dient de container leegemaakt te worden en eventueel moet je ook de filters vervangen. Een pluspunt is wel dat verstoppingen in het stofzuigsysteem slechts zelden voorkomen. In de aansluiting wordt namelijk een scherpe antiverstoppingsbocht voorzien. Eens een voorwerp deze bocht voorbij is, wordt het gegarandeerd opgezogen tot in de container. Kan een voorwerp de bocht toch niet passeren, dan kan je het gewoon met de hand uit de aansluiting halen. Op deze manier bestaat er dus eigenlijk geen verstoppingsgevaar in de buizen van het centrale stofzuigsysteem.

Als je budget voorlopig ontoereikend is...

Een nieuwe woning kost natuurlijk veel geld. Wil jij ook een centraal stofzuigsysteem, maar staat je budget dat voorlopig nog niet toe? Geen probleem! Bij het bouwen van je woning kan je alvast het buizenstelsel installeren, en pas achteraf de motor kopen. Op die manier hoef je niet onmiddellijk de hele investering te doen, maar ben je toch zeker dat je later niet met allerlei breekwerken te maken zal krijgen. Wie wil kan ook zelf aan de slag gaan om het stofzuigsysteem te plaatsen. Let er wel op dat je niet klakkeloos gaat experimenteren met bepaalde materialen, omdat deze zogezegd goedkoper zouden zijn. Achteraf zouden deze "goedkope" materialen wel eens voor heel wat problemen kunnen zorgen, zodat je rekening toch nog oploopt. Volg dus steeds de raad op van je leverancier!

Aangenaam stofzuigen met een centraal stofzuigsysteem

Hoewel een centraal stofzuigsysteem iets duurder is in aankoop dan een gewone stofzuiger, zorgen de duurzaamheid en betere hygiëne er ongetwijfeld voor dat je geen spijt krijgt van je aankoop. Ook voor mensen met allergieën zorgt zo'n centraal stofzuigsysteem voor een heleboel voordelen. Omdat de allergenen rechtstreeks naar een container worden afgevoerd, wordt er namelijk definitief korte metten gemaakt met bacteriën, pollen, en allerhande kleine stofdeeltjes. Daarnaast zorgt een centraal systeem voor heel wat minder lawaai, wat bij iedereen als muziek in de oren zal klinken. Een centraal stofzuigsysteem zorgt ervoor dat stofzuigen toch net iéts aangenamer wordt!


stofzuigsysteem centraal stofzuigsysteem stofzuiger