Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De ideale centrale verwarmingsketel

Buiten valt de sneeuw en zie je de ijspegels voor het raam hangen... Brrr! Gelukkig zit jij lekker warm binnen met je meest comfortabele trui aan en een wollig dekentje over je heen. Toch nog een beetje fris? Geen probleem: je zet gewoon de thermostaat wat hoger en alles komt in orde. Natuurlijk gebeurt dit niet allemaal vanzelf: alvorens jij kan genieten van een lekker temperatuurtje moet de centrale verwarmingsketel namelijk stevig aan de slag gaan. Zonder centrale verwarming zou het dan ook maar koud en koel zijn in huis... Ben jij daarom nog op zoek naar de ideale cv-ketel, lees dan zeker en vast eerst onze tips eens door. Zo ontdek je waar je op moet letten om de perfecte verwarmingsketel te vinden voor jouw woonst!


Je oude centrale verwarmingsketel mag op pensioen

Is jouw woning al uitgerust met een centrale verwarmingsketel? Laten we deze om te beginnen dan even van dichterbij bekijken. Indien hij ouder is dan 15 jaar kan het namelijk wel eens tijd worden om hem met pensioen te sturen. Oudere verwarmingsketels voldoen immers niet meer aan de huidige normen, en ook op vlak van energieverbruik zullen deze ketels een veel slechtere score behalen dan de nieuwe garde. Het zit namelijk zo dat, naast de thermische isolatie, vooral de centrale verwarmingsketel bepaalt hoe energiezuinig je woning zal zijn. Het vervangen van een oude ketel is dan meestal ook een goed idee.

Verschillende soorten verwarmingsketels

Ga je je oude centrale verwarmingsketel vervangen of zoek je het gepaste exemplaar voor je gloednieuwe woonst, dan heb je heel wat keuzemogelijkheden.

  • centrale verwarmingsketel verwarmingsketel

Dit begint al bij de brandstof: mazout en aardgas zijn bijvoorbeeld veelgebruikte toppers, maar ook hout, propaangas, pellets of alternatieve energie zijn prima opties om te gebruiken voor je centrale verwarmingsketel. Daarnaast rest je ook nog de keuze voor het type verwarmingsketel. Een condensatieketel, een lagetemperatuurketel, een wkk-installatie,... Goed nieuws is wel dat deze nieuwste verwarmingsketels stuk voor stuk zuinig omspringen met energie, zodat je sowieso je steentje bijdraagt tot een groener milieu.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
verwarmingsketel
verwarmingsketel
verwarmingsketel
verwarmingsketel
verwarmingsketel

Een verwarmingsketel op de vloer of tegen de muur?

Een tweede punt bij je keuze is het model van de centrale verwarmingsketel: een vloer- of een wandketel. Door zijn beperkte vermogen is een wandketel eerder geschikt voor kleinere woningen of appartementen. Bovendien zijn deze verwarmingsketels erg compact waardoor ze perfect tegen een wand of zelfs in een op maat gemaakte kast geïnstalleerd kunnen worden. Een vloerketel is dan weer groter en zwaarder, zodat het niet mogelijk is om deze tegen een muur te monteren. Het vermogen van deze cv-ketel is wel hoger: vandaar dat grotere woningen eerder met dit type centrale verwarmingsketel worden uitgerust.

Let op voor de decibels van je centrale verwarmingsketel

Wanneer je op zoek gaat naar een centrale verwarmingsketel mag je niet vergeten dat zo'n ketel toch wel wat geluid kan produceren. Geen oorverdovende toestanden uiteraard, maar toch genoeg om storend te kunnen zijn. Kijk daarom zeker naar de specificaties van de verschillende centrale verwarmingsketels die je tegenkomt: sommige maken namelijk minder geluid dan andere. Zeker wanneer je je verwarmingsketel in de buurt van de leefruimte of van slaapkamers gaat plaatsen, is dit een belangrijk punt.

Elke centrale verwarmingsketel heeft zuurstof nodig

Om zijn werk goed te doen heeft een cv-ketel altijd zuurstof nodig. Dit kan op twee manieren: via een gesloten of via een open systeem. De nieuwste generatie verwarmingsketels werken bijna allemaal met een gesloten systeem. Hierbij bestaat de schouw meestal uit een dubbelwandige buis die uitkomt in het dak of de gevel. Via de buitenste buis wordt dan verse lucht aangevoerd, terwijl de rookgassen langs de binnenste buis weer naar buiten worden afgevoerd. Op die manier is een schoorsteen in principe overbodig. Het open systeem daarentegen was vooral een techniek die werd toegepast bij oudere centrale verwarmingsketels. Deze halen de verbrandingslucht uit de directe omgeving, dus uit de ruimte waarin de ketel opgesteld staat. Ventilatie is hier dan ook van het grootste belang om zuurstoftekort en CO-vergiftiging te voorkomen. Da's bovendien ook de reden waarom open systemen steeds in een aparte stookruimte geplaatst worden.


Jouw ideale centrale verwarmingsketel is...

Het allerbelangrijkste is ten slotte dat je centrale verwarmingsketel steeds perfect is afgestemd op je woning. Een te hoog vermogen leidt immers tot onnodig energieverbruik, terwijl een verwarmingsketel met een te laag vermogen niet in staat zal zijn om de gewenste temperatuur te behalen. Het vermogen dat je nodig hebt zal vooral afhankelijk zijn van hoe goed je woning geïsoleerd is, hoe groot ze is en van eventuele warmteverliezen. Dit hoef je trouwens niet zelf te bepalen: een cv-installateur zal je hierbij helpen. Bij vervanging van je oude verwarmingsketel kan je het vermogen van het vorige exemplaar overnemen, tenzij je isolatiewerken hebt uitgevoerd. Meer isolatie wil immers zeggen dat je minder vermogen nodig hebt voor je centrale verwarmingsketel.

Een centrale verwarmingsketel op ieders maat

Centrale verwarming is geen uitvinding van de laatste decennia.

  • centrale verwarmingsketel verwarmingsketel

Integendeel: de eerste centrale verwarmingsketel werd een aantal eeuwen geleden al in gebruik genomen. Wat wél een feit is, is dat de moderne cv-ketels héél wat meer te bieden hebben dan die van vroeger. Zo heb je diverse keuzes wat betreft de soort verwarmingsketel en het model, maar kan je eveneens beslissen hoeveel decibels hij al dan niet produceert. Daarnaast bestaan er verwarmingsketels die werken volgens een open of gesloten systeem. Het open systeem werd echter vooral toegepast bij de vroegere centrale verwarmingsketels, terwijl de nieuwste generatie bijna uitsluitend het gesloten systeem hanteert. Welke ketel je ook kiest: het is vooral het vermogen dat belangrijk is. Schakel daarom zeker de hulp in van een cv-installateur om jouw ideale centrale verwarmingsketel te vinden!verwarmingsketel centrale verwarmingsketel verwarmingsketels