Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

CO-vergiftiging, een stille moordenaar

Wanneer de winter dichterbij komt en het buiten steeds kouder wordt, doen we er alles aan om het binnen lekker knus te houden. De verwarming begint op volle toeren te draaien, kachels en haarden worden aangestoken om weer volop sfeer te brengen in huis, en ga zo maar verder. Tegelijkertijd is dit de periode dat er weer regelmatig slachtoffers van CO-vergiftiging in het nieuws opduiken. Niet alleen de verwarming, maar ook het feit dat er vaak onvoldoende ventilatie is in de koudere periodes is hier mee de oorzaak van. Het is eveneens opvallend dat vooral waterverwarmers problemen geven in verband met CO-vergiftiging. Wees daarom steeds op je hoede met verwarming, haarden, kachels en de schoorsteen in de winterperiode!

Een gevaarlijk gas

CO staat voor koolstofmonoxide of koolmonoxide. Dit is een onzichtbaar gas dat je niet ruikt of proeft, en dat zo dus volledig onopgemerkt je woning kan vullen. Het komt vrij bij de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen (zoals onder andere gas, hout, stookolie en kolen) wanneer er een gebrek is aan zuurstof. Ondanks het feit dat je CO niet opmerkt is het een zeer giftig gas en kan het zelfs dodelijk zijn.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
co-vergiftiging

Wat zijn de oorzaken van CO-vergiftiging?

De voornaamste oorzaken van CO-vergiftiging zijn problemen met keuken- of badgeisers waarbij zeker degenen met open verbranding gevaarlijk kunnen zijn. Deze halen namelijk de benodigde lucht voor de verbranding uit de omgeving waarin ze opgesteld staan, zodat er bij een onvoldoende toevoer van verse lucht een tekort aan zuurstof ontstaat. Daarnaast moet je ook opletten met toestellen zonder rookgasafvoer. Dit zijn meestal oudere apparaten, die je dan ook best kunt vervangen door een veiliger en moderner alternatief. Wil je er alles aan doen om CO-vergiftiging te voorkomen, vervang dan alle gevaarlijke toestellen en voorzie eveneens voldoende ventilatie in je woning. Zorg er ook voor dat je verwarmingstoestellen goed zijn afgesteld en dat je ze correct gebruikt, om het risico op CO-vergiftiging zo klein mogelijk te houden.

Ook het weer heeft een invloed op CO-vergiftiging

Hoewel we er misschien niet meteen bij stilstaan heeft ook het weer een belangrijke invloed op het voorkomen van CO-vergiftiging. Zo worden de grootste problemen vastgesteld in het najaar en het voorjaar, omdat het dan vaak windstil en mistig weer kan zijn. Dit kan de natuurlijke trek van de schoorsteen beïnvloeden en zelfs een terugslag van de rookgassen in huis veroorzaken. Daarnaast worden woningen ook beter geventileerd in de zomer. Ramen en deuren staan vaker open, zodat eventuele schadelijke gassen meteen naar buiten worden afgevoerd. Een goede ventilatie is dus des te belangrijk in koudere periodes!

De symptomen van CO-vergiftiging

De eerste symptomen van CO-vergiftiging zijn heel banaal. Je kan last hebben van lichte hoofdpijn (welke vaak verward wordt met spanningshoofdpijn), vermoeidheid en eventueel wat misselijkheid. Dit kan echter leiden tot een coma en je kan er zelfs van sterven. Heb jij of iemand anders van je gezin last van deze symptomen? Zorg dan zo snel mogelijk voor ventilatie door alle vensters en deuren open te zetten. Daarna schakel je de vermoedelijke oorzaak uit en kan je indien nodig de ziekenwagen bellen op het nummer 112.

Problemen met koolstofmonoxide herkennen

Om CO-vergiftiging te voorkomen kan je maar beter goed op je hoede zijn. Zo zijn er een aantal aanwijzingen die op een teveel aan CO kunnen wijzen en die je kunnen helpen om ergere gevolgen te voorkomen. Komen de symptomen van een CO-vergiftiging bijvoorbeeld voor bij meerdere bewoners tegelijk, schakel dan zo snel mogelijk de potentiële boosdoener uit en zet alle ramen en deuren wagenwijd open. Zie je in je verwarmingstoestel een gele waakvlam in plaats van een blauwe, dan duidt deze eveneens op problemen. Voorts wijst ook roetafzetting op de muren of het plafond in de buurt van het toestel erop dat rookgassen niet voldoende worden afgevoerd.

Wees altijd op je hoede voor CO-vergiftiging

Hoewel je koolstofmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan het ernstige problemen veroorzaken. Let daarom steeds op met kachels, haarden, een schoorsteen en waterverwarmers en zorg er ook voor dat je woning te allen tijde goed geventileerd wordt. Meen je een van de symptomen van CO-vergiftiging te herkennen? Handel dan zo snel mogelijk om ergere gevolgen te vermijden! Uiteraard is het beter om preventief al de nodige maatregelen te treffen om CO-vergiftiging te voorkomen. Wees er bijvoorbeeld zeker van dat je verwarmingstoestellen goed zijn afgesteld en correct worden gebruikt, laat je schoorsteen regelmatig reinigen, en hang eventueel een CO-melder in je woning. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen!


co-vergiftiging co-vergiftiging voorkomen symptomen co-vergiftiging