Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Thuiscomposteren: natuurlijk recycleren

Denk jij bij het woordje "composteren" aan een stinkende, vieze berg afval? Dan is het hoog tijd om je kennis over dit begrip wat bij te schaven! Composteren houdt namelijk in dat je tuin- en keukenafval op een natuurlijke manier gaat verwerken tot een massa die bijzonder voedzaam is voor zowat al je tuinplantjes. Daarom kan je composteren eigenlijk vergelijken met natuurlijke recyclage. Bovendien is het super makkelijk om composteren zelf te leren. Wil jij graag op een natuurlijke manier je afval recycleren? Lees dan snel hoe je dat kan doen!


Composteren: van groenafval naar voedingsstof

De omzetting van groenafval naar compost is een heel proces dat geleid wordt door allerlei kleine insecten, schimmels en bacteriën. Bij optimale omstandigheden zal de temperatuur in de composthoop gaan stijgen, zodat onkruid en ziektekiemen geen enkele kans krijgen. "Optimale omstandigheden" houden onder andere in dat de composthoop steeds voldoende vochtig blijft. Daarom is het belangrijk om bij het composteren een goede afwisseling van materialen te voorzien: meng droog met vochtig materiaal, bruin met groen en grof met fijn. Regelmatig het hele goedje eens mengen zal eveneens het verteerproces bevorderen. 

 
Leren composteren is super makkelijk!
Foto: Vlaco vzw

Afhankelijk van het systeem en de omstandigheden kan je de compost na zo'n zes maanden al gebruiken als bodemverbeteraar of als voeding voor plantjes.

Een composthoop

Wie graag wil thuis wil composteren kan starten met een composthoop. Dat kan in principe gedurende het ganse jaar, hoewel de winter de minst gunstige periode is. Een composthoop kan je zowat overal in de tuin aanleggen op voorwaarde dat er voldoende schaduw is. Uiteraard is het ook niet de bedoeling dat een weinig esthetische composthoop je tuin ontsiert, dus kies je om te composteren best een plekje dat zo onopvallend mogelijk is. Probeer je composthoop ook goed bereikbaar te maken zodat je makkelijk met een kruiwagen ter plaatse kan geraken. Composthopen worden voornamelijk aangelegd in grote tuinen met veel groen. Om goed te composteren is het bovendien belangrijk dat een composthoop niet te klein is. In tegenstelling tot een grotere composthoop zullen de kleine varianten namelijk automatisch te maken krijgen met vocht- en warmteverliezen.


Wie graag wil thuis wil composteren kan starten met een composthoop.
Foto: Vlaco vzw
 

Een compostbak

Een andere manier om thuis te composteren is het gebruik van een compostbak. Deze zijn in allerlei maten te verkrijgen en zo vooral geschikt voor middelgrote tuinen, waar de nodige ruimte voor het aanleggen van een composthoop ontbreekt en waar bovendien niet voldoende groenafval is om optimaal te composteren. Handige harry's kunnen eventueel de uitdaging aangaan om zelf een compostbak in elkaar te knutselen met gaas, beton, houten planken of zelfs paletten. Vaak worden een paar compostbakken onderling gecombineerd. Zo kan de eerste bak dienst doen als primaire compostbak voor vers groenafval, de tweede compostbak heeft dan een na-rijpende functie en een eventuele derde bak kan dienen als opslagruimte van gebruiksklare compost.

Een compostvat

Compostvaten worden eerder aangeraden voor gezinnen met een kleine tuin.


Deze vaten nemen heel weinig ruimte in beslag en zijn daarom ideaal om kleine hoeveelheden groenafval te verwerken. Een compostvat kan je best plaatsen op een ietwat zonnig plekje, zodat je optimaal kan composteren.

Een wormenbak

Woon je in een appartement of een woning zonder tuin? Ook dan is het geen enkel probleem om te composteren. Zo kan je een wormenbak aanschaffen om je keukenafval te verwerken. Deze kleine bakken worden geleverd zonder wormen, maar die kan je uit een reeds bestaande composthoop, compostbak of compostvat halen. Eventueel kan je de diertjes ook aankopen bij een wormenkweker. Composteren met een wormenbak gaat als volgt: de bak bestaat uit verschillende compartimenten waarin het keukenafval verwerkt wordt. In het ene bakje leg je vers groenafval, wat al snel de aandacht van de wormen zal trekken. Wanneer de wormen hiermee klaar zijn verhuizen ze naar het andere compartiment via kleine perforatiegaatjes.


De klaargestoomde compost kan vervolgens perfect gebruikt worden als potgrond voor kamerplantjes.

Thuiscomposteren met kippen

Naast al deze systemen kunnen ook kippen heel wat helpen om keukenafval te verwerken. Deze gezellige diertjes kunnen namelijk heel wat groente- en fruitafval de baas, terwijl ze daarnaast ook steeds een basisvoer zoals legkorrel of -meel vereisen. De eitjes die ze leggen zijn een leuk extraatje, maar vergeet niet dat ook deze dieren een aangepast hok vereisen. Veel gemeentes houden trouwens regelmatig acties om het houden van (ras)kippen te promoten.

 
Door te composteren kan je alle groenafval op een natuurlijke manier recycleren. Bovendien is thuiscomposteren perfect mogelijk, of je nu op een appartementje woont of in een villa met een gigantische tuin.

Composteren is goed voor je portemonnee

Omdat het gaat om een milieuvriendelijke manier om groenafval af te breken én tegelijkertijd de afvalberg te verkleinen, proberen verschillende instanties al geruime tijd het composteren aan te sporen. In sommige gebieden krijg je zelfs premies wanneer je zelf een hoopje compost kweekt. Daarnaast heeft thuiscomposteren nog op een andere manier een gunstige invloed op je portemonnee. Al het groenafval dat namelijk niet in jouw groene bak belandt, wordt ook niet aangerekend. Da's vooral erg handig als je in een streek woont waar je per kilogram afval moet betalen.

Composteren kan je leren

Door te composteren kan je alle groenafval op een natuurlijke manier recycleren. Bovendien is thuiscomposteren perfect mogelijk, of je nu op een appartementje woont of in een villa met een gigantische tuin. Met een composthoop, compostbak, compostvat of zelfs een wormenbak kan je de planten in jouw tuin voorzien van lekkere home made-voedingsstoffen.


composteren composthoop groenafval