Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Condensatie in huis: strijd tegen vocht

Iedereen kent het wel: je hebt net een stomend hete douche genomen en ziet geen hand meer voor ogen door de damp. Daar bovenop is de spiegel ook helemaal aangeslagen en kan je dus maar best nog eventjes wachten om je spiegelbeeld te bewonderen. De oorzaak van deze tijdelijk niet bruikbare spiegel is de vorming van condensatie. Na het douchen is dit maar een ongemakje van korte duur, maar wanneer er gedurende lange tijd condensatie ontstaat in heel je woning moet je toch opletten. Condensatie kan immers heel wat vochtproblemen met zich meebrengen.


Hoe ontstaat condensatie?

Condensatie ontstaat wanneer koude en warme lucht botsen. Koude lucht is namelijk droog en bevat dus geen vocht, terwijl warme lucht wél vochtig is. Gaat die warme lucht afkoelen, dan is er geen plaats meer voor het vocht en wordt dit afgegeven in de vorm van condensatie. Daarom zal een badkamerspiegel bijvoorbeeld snel last hebben van condensatie: de spiegel voelt koud aan waardoor de vochtige lucht (geproduceerd door het douchen) gaat afkoelen en zijn vocht afzet op het koude oppervlak. Om overtollige condensatie te vermijden is er slechts één oplossing: goed ventileren! Op die manier voorkom je dat er ernstigere vochtproblemen ontstaan.

Condensatie vroeger...

Bij de vorige generatie woningen waren kieren en spleten eerder regel dan uitzondering.


Dat was natuurlijk niet echt bevorderlijk voor de energieprestatie, maar wél voor de luchtverversing in huis. Frisse lucht kon immers makkelijk binnenkomen en "gebruikte" lucht werd weer afgevoerd naar buiten. De waterdamp vond dan ook sneller een weg naar buiten, zodat condensatie geen kans kreeg.

...en condensatie nu

In tegenstelling tot vroeger zijn de huidige nieuwbouwwoningen extreem goed geïsoleerd. Ook oudere woningen worden steeds meer ingepakt met deftig isolatiemateriaal. Een woning die zo goed geïsoleerd is heeft echter ook nog iets anders nodig: een goed ventilatiesysteem. Anders blijft de vochtige lucht in huis hangen en zal er condensatie gevormd worden. Bovendien zorgt onze huidige levensstijl voor extra pieken in de luchtvochtigheid, wat het risico op condensatie nog verhoogt.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
condensatie
condensatie
condensatie

Condensatie lijkt onschuldig, maar niets is minder waar

Terwijl het idee van een lekkende leiding heel wat doemscenario's met zich meebrengt, lijkt condensatie maar iets heel onschuldigs. Niets is echter minder waar: schimmels zijn namelijk verzot op vochtige omgevingen en zullen langzaamaan je muren en plafonds van een "extra laagje" voorzien. Het muffe geurtje krijg je er zelfs gratis bij! En dan zwijgen we nog maar over de schade aan muren en behang, de afbladderende verf én de gezondheidsproblemen bij de bewoners. Reden te meer dus om streng op te treden tegen condensatie!

Voldoende ventilatie, maar toch condensatie?

Is jouw woning goed geventileerd maar heb je toch last van hardnekkige condensatie? Dan kan je best raad vragen aan een expert wat betreft vochtbestrijding. Een aanhoudende hoge luchtvochtigheid (met condensatie tot gevolg) kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Zo kan bijvoorbeeld ook opstijgend vocht in specifieke situaties de vorming van condensatie in de hand werken. Heb je dus last van condensatie in huis, maar weet je niet goed waar dat aan te wijten is? Aarzel dan niet om een expert in de arm te nemen.

Maak korte metten met condensatie

Condensatie is een vochtprobleem waar je niet al te licht mag overgaan. Hoewel het op het eerste zicht iets onschuldigs lijkt kan condensatie immers al snel heel wat problemen met zich meebrengen. Van zwarte schimmel tot gezondheidsproblemen bij de bewoners: de gevolgen zijn niet voor de poes. Om ervoor te zorgen dat vochtige lucht altijd goed wordt afgevoerd voorzie je je woning best van een deftig ventilatiesysteem. Heb je toch nog last van condensatie? Neem dan eens contact op met een expert, hij kan je zeker en vast helpen om de oorzaak van het probleem te vinden én te verhelpen!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Condensatie , Doorslaand vocht , Opstijgend vocht
condensatie condensatie in huis vocht