Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Slim verwarmen met een condensatieketel

Er zijn heel wat verschillende verwarmingsketels op de markt voor de centrale verwarming van je woning. De laatste tijd worden echter bijna uitsluitend condensatieketels geplaatst. De reden hiervoor is dat deze verwarmingsketels dankzij hun unieke werking veel meer energie kunnen besparen dan anderen. Het zit namelijk zo dat een condensatieketel warmte kan onttrekken aan de waterdamp die geproduceerd wordt bij de verbranding van een brandstof. Makkelijker gezegd: een condensatieketel recycleert de warmte en moet zo minder energie gebruiken.


Hoe werkt een condensatieketel juist?

De werking van een condensatieketel gaat uit van het feit dat bij de verbranding van een brandstof waterdamp ontstaat. Deze waterdamp wordt bij klassieke verwarmingsketels bijna onmiddellijk afgevoerd via de schoorsteen of een luchtafvoerkanaal, terwijl er eigenlijk nog bruikbare warmte in aanwezig is. Een condensatieketel daarentegen kan deze warmte uit de verbrandingslucht halen alvorens deze definitief wordt afgevoerd. Het gaat dus eigenlijk om een bijzondere vorm van recyclage, want deze gerecupereerde warmte kan opnieuw gebruikt worden om het water van de centrale verwarming te verwarmen.

Haal het beste uit je condensatieketel

Door zijn unieke werking ligt het rendement van een condensatieketel bijzonder hoog, tenminste als de warmtelichamen perfect op de verwarmingsketel zijn afgestemd.

 • condensatieketels condensatieketel

Aangezien er bij hoge temperaturen geen waterdamp ontstaat is het namelijk belangrijk om de temperatuur van het water zo laag mogelijk te houden. De combinatie met wand- of vloerverwarming is dan ook ideaal, terwijl radiatoren of luchtverwarming eveneens mogelijk zijn. Je kan je condensatieketel zelfs combineren met een warmtepomp en op die manier nóg zuiniger omgaan met energie.

Kies je voor een condensatieketel op aardgas of eentje op stookolie?

Om je condensatieketel gaande te houden heb je uiteraard een brandstof nodig. Zo kan je kiezen voor een condensatieketel op stookolie of eentje op aardgas. Een handig weetje hierbij is dat het rendement van een condensatieketel op aardgas net iets hoger ligt dan dat van een exemplaar op stookolie. Een aansluiting op aardgas is echter niet overal mogelijk, zodat de condensatieketel op stookolie een goed alternatief vormt.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
condensatieketel
condensatieketel
condensatieketel
condensatieketel
condensatieketel

De kostprijs van een condensatieketel

Een condensatieketel is in het algemeen duurder dan een gewone hoogrendementsketel zonder condenserende werking. Dit verschil zit hem voornamelijk in het gebruik van hoogwaardige materialen die bestand moeten zijn tegen het zure condenswater. Door zulke materialen te gebruiken wordt corrosie immers vermeden en zal de levensduur van de condensatieketel ook langer worden. Bovendien bespaar je met een condensatieketel heel wat energie zodat je minder kapitaal zal moeten investeren in je energiefactuur. De meerprijs voor dit type verwarmingsketel zal je dan ook op vrij korte termijn terugverdienen!


 • condensatieketel condensatieketel
 • condensatieketels condensatieketels
 • hoe werkt een condensatieketel hoe werkt een condensatieketel
 • werking condensatieketel werking condensatieketel
 • rendement condensatieketel rendement condensatieketel
 • kostprijs condensatieketel kostprijs condensatieketel
 • condensatieketel condensatieketel
 • condensatieketels condensatieketels
 • hoe werkt een condensatieketel hoe werkt een condensatieketel
 • werking condensatieketel werking condensatieketel
 • rendement condensatieketel rendement condensatieketel

Je condensatieketel een eigen plekje geven

Vroeger werd de verwarmingsketel des huizes vooral in de garage, de kelder of in een apart stookkot geïnstalleerd. Gelukkig voor de verwarmingsketel is dat nu eigenlijk niet meer nodig. Een gewone muur- of dakdoorvoer is namelijk al voldoende als rookgasafvoer, zodat een schoorsteen niet langer noodzakelijk is. Daarenboven zien de moderne condensatieketels er een pak aantrekkelijker uit dan de exemplaren van vroeger en hoeft een verwarmingsketel dus niet meer te misstaan in je leefruimte.

De condensatieketel: een efficiënte manier van verwarmen

Wie het maximum uit zijn centrale verwarmingsketel wil halen is vandaag de dag het beste af met een condensatieketel.


Dit type verwarmingsketel gaat namelijk de warmte van waterdamp hergebruiken, zodat je bespaart op energie en het prijskaartje dat daaraan verbonden is. Bovendien zijn er heel wat verschillende soorten condensatieketels beschikbaar, gaande van wandketels en vloerketels tot combiketels op aardgas of stookolie. Het maakt niet uit of je gaat bouwen of renoveren: je zal steeds een passende condensatieketel vinden!

Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Condensatieketel , Lagetemperatuurketel
condensatieketel condensatieketels hoe werkt een condensatieketel