Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Je dak ontmossen, dat doe je zo

Om woningen en steden een beetje op te fleuren worden groendaken de laatste tijd steeds populairder. Laat je echter niet misleiden: een dak vol mos zal misschien ook een groen-achtig kleurtje hebben, maar voor de rest zijn er niet meteen gelijkenissen te vinden. Een dak dat overwoekerd wordt door mos zal er immers heel wat minder mooi uitzien, wat meteen ook de voornaamste reden is om je dak eens goed te ontmossen. Begint jouw dak dus een groen laagje te vertonen en ben je hier niet echt mee opgezet? Lees dan snel verder en ontdek hoe je mos moet verwijderen!

Is het wel nodig om je dak te ontmossen?

Het is nu eenmaal een feit: geen enkel dak ontsnapt aan mosvorming. Leien, shingles, dakpannen, hellend of plat... Mos voelt zich thuis op eender welke dakbedekking, hoewel de meer poreuze materialen hier net iets gevoeliger voor zijn. De worteltjes van mossen en algen gaan namelijk tot diep in de poriën van de dakbedekking doordringen en kunnen zich erg snel verspreiden. Toch hoef je je niet meteen grote zorgen te maken wanneer je dak een groen laagje vertoont. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is mos namelijk vooral een esthetisch probleempje, en zal het (buiten bij rieten daken) dus geen serieuze problemen veroorzaken.

Je dak laten ontmossen door een gespecialiseerde firma

Hoewel mos geen erge problemen zal veroorzaken is zo'n groen laagje toch niet meteen een meerwaarde voor je dak. Het is dan ook een goed idee om je dak te ontmossen, en om dit eventueel te laten doen door een gespecialiseerde firma. Vraag wel zeker altijd wat referenties op alvorens je een bedrijf uitkiest. Ga dus niet zomaar in zee met een buitenlands bedrijfje dat zich van deur tot deur komt aanbieden, want deze zouden wel eens meer kwaad dan goed kunnen doen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
dak

Voor de doe-het-zelver: zelf je dak ontmossen

Heb je geen hoogtevrees? Dan kan je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan om je dak te ontmossen. Let hier wel mee op indien je een ouder dak hebt, aangezien het wel eens kan gebeuren dat daar asbest in zit. In dat geval moet je het ontmossen zeker en vast overlaten aan een gespecialiseerde firma! Heb je alles gecontroleerd? Dan kan er worden overgegaan tot het effectieve ontmossen. Afhankelijk van de mosgroei kan je het mos gewoon afspuiten met de hogedrukreiniger, of je kan eerst je toevlucht zoeken tot een anti-mosproduct. Volg wel altijd de voorschriften van de fabrikant alvorens je je dakbedekking hiermee te lijf gaat! Daarna kan je opnieuw je hogedrukreiniger bovenhalen, en ten slotte nog goed de dakgoten spoelen wanneer je klaar bent.

Aandachtspuntjes voor wie zelf z'n dak gaat ontmossen

Natuurlijk zijn er wel een aantal punten waarmee je rekening moet houden wanneer je zelf je dak gaat ontmossen. Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om het mos te gaan wegborstelen. Op die manier zal je immers alleen het bovenste laagje verwijderen terwijl de wortels netjes blijven zitten. Het mos kan dan gewoon weer terugkomen, zodat jouw inspanning verloren moeite was. Ten tweede mag je niet vergeten dat mossige daken wel eens erg glibberig kunnen zijn. Ben je dus niet echt een held op vlak van hoogtes, of heb je geen ervaring met het werken op daken? Dan geef je dit karweitje best uit handen. Ten derde zal je ook een stevige ladder nodig hebben om je dak te ontmossen, maar desnoods kan je ook een hoogtewerker huren. Deze zal toch wel wat makkelijker werken en je beter behoeden tegen valpartijen.

Mos op je dak in combinatie met een regenwaterput

Ga je je dak ontmossen, maar heb je ook een regenwaterput die je gebruikt? Koppel deze dan eerst af alvorens je aan de slag gaat met allerlei anti-mosproducten. Je wilt immers liever geen chemicaliën in je was of om je kamerplantjes te gieten... Daarnaast is het sowieso een beetje opletten met mossige daken en een regenwaterput. Na een droge periode kan het bij de eerstvolgende felle regenbui namelijk wel eens gebeuren dat er deeltjes loskomen en wegspoelen, en zo terechtkomen in je regenwaterput. Dit wil niet zeggen dat je hele put vol mos zal zitten (de bladfilter zal immers wel grote delen tegenhouden), maar toch zal de kwaliteit van je regenwater er wat op achteruit gaan.

Je dak impregneren om minder te ontmossen

Wanneer je klaar bent met je dak te ontmossen is dat het ideale moment om je dakbedekking te gaan impregneren. Dit kan je doen met een kleurloos productje dat de hechting van nieuw mos beter helpt te voorkomen, zodat je dus weer een tijd verder kan met een mooi en proper dak. Da's best wel belangrijk, aangezien het spuiten met een hogedrukreiniger heel kleine beschadigingen kan veroorzaken aan je dakbedekking waardoor mos sneller zal kunnen terugkomen. Door je dak te impregneren kan je je hogedrukreiniger dus langer achter slot en grendel laten en zal mos minder snel terugkeren.

Het ontmossen van je dak

Het maakt niet uit welke dakbedekking jouw woning siert: ieder dak kan wel eens last krijgen van mosvorming. Bij nieuwbouw gaat dit natuurlijk nog niet meteen het geval zijn, maar na verloop van tijd is dit nu eenmaal onvermijdelijk. Zeker aan de noordkant of op andere plekjes waar weinig zon komt, kunnen deze groene plantjes al wel eens de kop opsteken. Hoewel mos op zich niet schadelijk is voor een dak (tenzij voor rieten daken dus) is dit toch niet echt een mooi zicht. Daarom doe je er goed aan om je dak te ontmossen, iets wat je zowel zelf kan doen als door een gespecialiseerde firma kan laten doen. Na het verwijderen van het mos kan je je dak ook best even impregneren, om het zo lang mogelijk mosvrij te houden.


dak ontmossen dak ontmossen