Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Diverse soorten dakbedekking

Vroeger (en dan bedoelen we echt héél vroeger) ging men als dakbedekking materialen gebruiken die te vinden waren in de streek. Riet, stro, klei ... Erg veel opties waren er toen dus niet. De dag van vandaag daarentegen hebben we mogelijkheden met hopen wat betreft dakbedekking. Dit is zeker en vast een voordeel, maar langs de andere kant bemoeilijkt het ook wel je keuze. 


Zo zijn er diverse dakbedekkingen in talloze kleuren, vormen en materialen, waardoor geen enkel dak er ooit nog hetzelfde hoeft uit te zien. In dit artikeltje vind je alvast wat nuttige info en tips om je te helpen bij je dakbedekking-zoektocht!

Maak kennis met de verschillende soorten dakbedekking

In tegenstelling tot vroeger is er nu dus keuze te over wanneer we het hebben over dakbedekking. Zo zijn de alom bekende dakpannen veruit het meest gebruikte materiaal, waarbij je nog eens kan kiezen tussen betonnen dakpannen of kleidakpannen. De leien vervolgens staan net een trapje lager dan de dakpannen. Deze kunst- of natuurleien staan nochtans prachtig voor wie een egale en strakke look verkiest voor z'n dak! Voorts behoren ook rieten daken tot de opties, of dakbedekkingen in koper, zink of aluminium voor fans van een meer industrieel uitzicht. Je keuze zal in ieder geval sterk afhangen van je bouwstijl, smaak en uiteraard budget, want de ene dakbedekking is al wat prijziger dan de andere.

  • dakbedekkingen dakbedekking
  • soorten dakbedekking dakbedekkingen
  • dakbedekking vervangen soorten dakbedekking
  • dak dakbedekking vervangen
  • dakpannen dak

Puntjes waarop je moet letten bij het kiezen van dakbedekking

Naast het uitzicht van de dakbedekking zijn er ook nog een paar andere zaken waar je rekening mee moet houden, of tenminste toch als je een dakbedekking wilt die waterdicht is en die na verloop van tijd niet groen ziet door het mos. Zo zal de hellingsgraad van het onder handen te nemen dak een belangrijke rol spelen, want sommige dakbedekkingsmaterialen kunnen enkel gebruikt worden bij een specifieke dakhelling. Volg daarom steeds de raad op van je leverancier want anders kan er wel eens regenwater doorheen de dakbedekking sijpelen. Daarnaast moet je, zeker in schaduw- of bosrijke gebieden, opletten met de mosgevoeligheid van bepaalde dakbedekkingen. Mossen en algen zijn immers geen pretje om op je dak te hebben.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
dakbedekking
dakbedekking
dakbedekking
dakbedekking
dakbedekking

Dakbedekking vervangen: geen enkel probleem

Ben je de dakbedekking van je woning grondig beu gezien, of heb je het huis van je dromen gekocht maar valt de dakbedekking wat tegen? Geen paniek, het is immers perfect mogelijk om de huidige dakbedekking te vervangen door een ander materiaal dat meer in je smaak valt. Natuurlijk hangt hier wel een prijskaartje aan vast, dus je doet best eerst wat onderzoek waarbij je verschillende dakbedekkingen én dakdekkers met elkaar vergelijkt. Wanneer je de dakbedekking van een bestaande woning gaat vernieuwen kan dit trouwens ook een ideaal moment zijn om je dak beter te isoleren, indien dat nog niet gebeurd zou zijn.


  • dakbedekkingen dakbedekking
  • soorten dakbedekking dakbedekkingen
  • dakbedekking vervangen soorten dakbedekking
  • dak dakbedekking vervangen
  • dakpannen dak

Heb je een vergunning nodig om dakbedekking te leggen?

Dakbedekking is vooral een esthetische en persoonlijke keuze, maar je moet ook rekening houden met de stedenbouwkundige voorschriften. Lees deze daarom eens goed na alvorens je aan de slag gaat met de dakbedekking. Vind je in de stedenbouwkundige voorschriften niets terug over de dakbedekking van je keuze of geraak je er gewoon niet echt wegwijs uit? Dan kan je natuurlijk altijd gaan aankloppen bij de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente. Zij kunnen je zeker en vast verderhelpen!

Van klassiek tot modern, dakbedekkingen zijn er in soorten en maten

Terwijl onze over-overgrootouders noodgedwongen materialen moesten gebruiken uit de streek, hebben we vandaag de dag heel wat meer keuze wanneer het gaat over dakbedekking.


Rieten daken, betonnen of keramische dakpannen, moderne kunst-of natuurleien, industrieel ogende metalen of koperen dakbedekking, enzovoort: alles is mogelijk. Natuurlijk is het uitzicht van de dakbedekkingen niet de enige factor die je zal leiden in je zoektocht naar de ideale dakbedekking. De prijs, mosgevoeligheid, hellingsgraad en niet te vergeten de stedenbouwkundige voorschriften moeten immers ook in beschouwing worden genomen. Heb je alles gecontroleerd en een keuze kunnen maken uit de diverse dakbedekkingsmaterialen? Dan hoef je enkel nog een dakdekker te zoeken (of zelf de handen uit de mouwen te steken) en je kan aan de slag gaan!dakbedekking dakbedekkingen soorten dakbedekking