Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De dakgoot, een must voor elke woning

Het is een eerder onopvallend onderdeel van een woning, maar toch heeft het een erg belangrijke functie: de dakgoot. Zonder dakgoten zouden alle daken namelijk herleid worden tot heuse watervallen, wat logischerwijze heel wat problemen met zich zou meebrengen. Daarom heeft elk dak, zowel hellend als plat, een bepaalde hellingsgraad waardoor regenwater automatisch naar de dakgoot vloeit. Een dakgoot is dus voornamelijk een functioneel element dat liefst zo onopvallend mogelijk is. Om perfect te passen bij elke type woning zijn dakgoten dan ook verkrijgbaar in tal van materialen, vormen en types. Daarnaast verschillen ze ook allemaal qua prijs, wat het toch de moeite waard maakt om rustig de juiste materialen te kiezen voor je toekomstige dakgoot.

Waarop letten bij het aanschaffen van een dakgoot?

Naast de materiaalkeuze zijn er nog een aantal puntjes waarop je moet letten bij het kiezen van een dakgoot. Zo is het belangrijk dat de afmetingen van de dakgoot goed worden afgestemd op de helling van het dak. Het is immers niet de bedoeling dat bij een fikse regenbui het water zo snel van je dak vloeit dat het gewoon over de dakgoot stroomt. Daarnaast moet je eveneens opletten welke metalen je onderling gaat combineren (namelijk die van je dak, dakgoot en regenwaterafvoerpijp) om corrosie te voorkomen. Een belangrijke troef van de bakgoot is dat deze erg stevig is waardoor je ze perfect kan betreden. Zeker met het oog op de jaarlijkse onderhoudsbeurt kan dit een enorm pluspunt zijn. Wat betreft de prijs van deze dakgoten is de mastgoot het voordeligst, hoewel dit voornamelijk afhankelijk is van het gekozen materiaal.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
dakgoot
dakgoot
dakgoot
dakgoot
dakgoot

Een zinken dakgoot, een kunststof dakgoot, een koperen dakgoot, ...

Dakgoten vind je niet enkel in verschillende soorten: ook wat betreft de materialen heb je een uitgebreid gamma om uit te kiezen. Denk maar aan zink, koper, kunststof, aluminium enzovoort, al dan niet met een omlijsting in bijvoorbeeld hout om je dakgoot er nog mooier te laten uitzien. Elk van deze materialen heeft zo zijn specifieke voor- en nadelen (zo zal niet elk materiaal even lang meegaan) die je voor jezelf tegenover elkaar moet afwegen.

Dakgoten (laten) plaatsen

Om je dakgoot te installeren kan je zelf aan de slag gaan, maar als je niet meteen een handige Harry bent dan vraag je best een professional die nét iets meer weet over hoe je dakgoten moet plaatsen. De dakgoot moet namelijk goed geplaatst worden, wat inhoudt dat ze genoeg moet hellen om het regenwater naar de afvoerpijp te voeren. Als dit niet deftig in orde is kunnen er heel wat problemen ontstaan, zoals extreme plasvorming vlak tegen de woning en eventueel ook vervuiling van de gevel. Dit is een probleem waarmee sommige nieuwbouwwoningen geconfronteerd worden als er niet snel genoeg een dakgoot voorzien wordt. Bovendien kan je kiezen om een dakgoot in stukken te plaatsen of in één stuk. De laatste optie heeft meestal wel de voorkeur, aangezien er anders lasnaden zijn die na verloop van tijd kunnen gaan lekken.


Je dakgoot schoonmaken: een noodzakelijk karwei

Een dakgoot krijgt heel wat regenwater te verwerken en verzamelt daarbij ook heel wat vuil. Zeker als er bomen in de buurt staan kan je dakgoot het al wel eens hard te verduren hebben. Daarom kan het geen kwaad om minstens één keer per jaar je dakgoot te reinigen. Anders zal ze immers verstopt raken en kan het regenwater er alsnog overlopen. Wil je graag zelf je dakgoot schoonmaken? Ga dan aan de slag met een klein schepje en eventueel een stevige spons of borstel om hardnekkig vuil te verwijderen. Spoel vervolgens alles goed uit met de tuinslang om te kijken of de dakgoot en afvoerpijp inderdaad volledig vrij zijn. Ben je niet zo'n fan van hoogtes? Dan kan je ook beroep doen op een gespecialiseerde firma om je dakgoot te laten schoonmaken.

 

Wie het kleine niet eert...

Het zijn de kleine, meestal op het eerste zicht onopvallende dingen die het 'm vaak doen; en dat geldt ook voor dakgoten. Hoewel deze buizenconstructie niet meteen een middelpunt van aandacht vormt is ze namelijk absoluut onmisbaar voor wie zijn woning goed wil verzorgen. Daarom zijn er een heleboel verschillende soorten dakgoten, om aan ieders wensen te voldoen: de mastgoot, een bakgoot, een zinken dakgoot, een kunststof dakgoot, en ga zo maar verder. Of je nu op zoek bent naar een onopvallende dakgoot of juist naar een exemplaar dat in het oog springt: ze bestaan allemaal!


dakgoot dakgoten dakgoot schoonmaken