Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Dakshingles als dakbedekking

In België kenden dakshingles vooral een doorbraak als dakbedekking voor tuinhuisjes, dierenhokken en carports. In Noord-Amerika daarentegen worden dakshingles al jarenlang gebruikt vanwege hun duurzaamheid, kwaliteit en het voordelige prijskaartje. Omdat dit soort dakbedekking toch wel een aantal voordelen heeft tegenover de populaire dakpannen en leien, sieren dakshingles tegenwoordig ook in ons land steeds vaker de daken.

Wat zijn dakshingles juist?

Dakshingles zijn een soort dakbedekking die je zowel in hout als in bitumen kan vinden. De bitumenleien (zoals dit type dakshingles ook wel genoemd wordt) worden eigenlijk vervaardigd uit hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt voor de waterdichting van platte daken. We hoeven dan ook geen tekeningetje te maken bij het feit dat bitumenleien van nature waterdicht zijn. De bitumen dakshingles worden geleverd in stroken van ongeveer 1 meter lang die op een houten onderstructuur geniet, genageld of gekleefd worden. Ze kunnen bovendien een perfect alternatief vormen voor echte leien, aangezien ze vanop een afstandje hetzelfde uitzicht creëren. De houten dakshingles op hun beurt zijn houten plankjes die op maat worden gezaagd, maar die in ons landje eerder zeldzaam zijn.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
dakshingles
dakshingles
dakshingles
dakshingles
dakshingles

De voordelen van dakshingles

Om te beginnen zijn dakshingles een erg licht materiaal, waardoor een licht dakgebinte al volstaat om hun gewicht te kunnen dragen. Daarenboven zijn ze ook erg soepel en makkelijk te verwerken, waardoor ingewikkelde dakvormen geen enkel probleem zijn. Zelfs het plaatsen van dakshingles bovenop een bestaande dakbedekking behoort tot de mogelijkheden. Een ander voordeel is het feit dat dakshingles erg goed isoleren tegen geluid. Je zal dan ook niet langer gestoord worden door felle regen of hagel op het dak. Voorts zijn dakshingles op zich vrij goedkoop en zijn ze verkrijgbaar in diverse kleuren, afwerkingen en vormen. Ruitvormig, rechthoekig, afgerond... Alles is mogelijk! Tot slot zijn dakshingles bestand tegen extreme weersomstandigheden, gaande van hevige regen tot hoge temperaturen.

Ook bij dakshingles opletten met de hellingsgraad

Net zoals bij sommige andere soorten dakbedekking is het ook bij dakshingles belangrijk dat je let op de hellingsgraad van je dak. Niet alle dakshingles zijn immers geschikt voor daken met een lage helling (of beter gezegd: een helling van minder dan 15°). Informeer hier dus zeker naar bij je fabrikant. Als de dakhelling té laag is kunnen sommige dakshingles bij sterke wind namelijk omhooggeblazen worden waardoor regenwater kan binnensijpelen, en da's natuurlijk niet de bedoeling!

Dakshingles in de schijnwerpers

Ondanks de vele voordelen van dakshingles wordt dit type dakbedekking in onze contreien nog niet zo vaak toegepast. Ze moeten dan ook stevig opboksen tegen de enorme populariteit van dakpannen en leien. Wil je de dakshingles toch een kans geven, dan zal je hier zeker geen spijt van krijgen! Dakshingles zijn namelijk een erg makkelijk materiaal, ze zijn geschikt voor diverse dakvormen (zelfs de meer complexe), hebben een aantrekkelijk prijskaartje en zijn bestand tegen allerlei extreme weersomstandigheden. Bovendien zijn ze perfect als geluidsisolatie, zodat je geen last meer zult hebben van de storende geluiden van hevige regen of hagel. Reden te meer dus om de dakshingles ook in België de aandacht te geven die ze verdienen!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Dakpannen , Dakshingles , Leien , Rieten dak , Zinken dak
dakshingles bitumen dakshingles houten dakshingles