Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Kies de goede aanpak: isoleer je dak!

Om warmteverliezen tegen te gaan is goed isoleren de belangrijkste boodschap. Zeker wanneer je dak of zoldervloer nog niet voorzien zijn van isolatie wordt het tijd om in actie te komen. Omdat de wetten der fysica bepalen dat warmte stijgt, gaat er namelijk veel warmte verloren via een dak zonder isolatie. Door dakisolatie te plaatsen kan je daarom al snel tot 30% besparen op je verwarmingskosten. Het lagere energieverbruik zal bovendien niet alleen je energiefactuur doen dalen; door een verminderde CO²-uitstoot draag je ook je steentje bij aan een beter milieu.


Dakisolatie plaatsen: een zorgvuldig werkje

Wanneer je dakisolatie op de doe-het-zelf manier gaat plaatsen, let er dan zeker op dat je onderbrekingen in de dakisolatie vermijdt. Deze koudebruggen kunnen namelijk condensatieproblemen veroorzaken en zo schimmelvorming in de hand werken. Een bijkomende vereiste is dat het isolatiemateriaal te allen tijde droog gehouden moet worden. Wanneer de dakisolatie in aanraking komt met vocht verliest het namelijk zijn thermisch isolerend vermogen en kan het na verloop van tijd zelfs gaan rotten. Het plaatsen van een onderdak en dampscherm is dan ook belangrijk om te vermijden dat de dakisolatie nat wordt.

Dakisolatie met dampscherm en onderdak

Door een onderdak en dampscherm te installeren zal je dakisolatie knus en veilig ingepakt zitten. Zo is een onderdak een soort beschermlaag tussen de dakisolatie en de dakbedekking.

 • dakisolatie plaatsen dakisolatie
 • plaatsen dakisolatie dakisolatie plaatsen
 • dakisolatie doe-het-zelf plaatsen dakisolatie
 • wetgeving dakisolatie dakisolatie doe-het-zelf
 • dikte dakisolatie wetgeving dakisolatie

Het dient om doorsijpelend water op te vangen en kan, mits het juiste materiaal, ook het dak winddicht maken. Een dampscherm wordt dan weer langs de onderkant van de dakisolatie geplaatst, en dient om te vermijden dat damp van de binnenruimtes gaat condenseren op de isolatie. Zorg er wel voor dat je een dampdoorlatend dampscherm kiest: dit remt damp af maar houdt het niet helemaal tegen. Op die manier kan de constructie ademen, wat bijdraagt tot een betere vochtbalans binnenshuis.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
dakisolatie
dakisolatie
dakisolatie
dakisolatie
dakisolatie

Dakisolatie plaatsen bij een bestaande woning

Normaal gezien kan je makkelijk dakisolatie plaatsen in bestaande woningen, zonder dat er al te grote verbouwingen aan te pas komen. Alvorens je de handen uit de mouwen steekt, moet je wel nagaan welke de aandachtspunten zijn en welk isolatiemateriaal je best gebruikt. Zo is bijvoorbeeld niet elk type dakisolatie geschikt voor de doe-het-zelver. Ook het plaatsen van een dampscherm en onderdak is ten zeerste aangeraden. Hoewel het bij bestaande woningen zonder onderdak een heel karwei zal zijn om dit alsnog te voorzien, kan je toch best even doorbijten.


 • dakisolatie plaatsen dakisolatie
 • plaatsen dakisolatie dakisolatie plaatsen
 • dakisolatie doe-het-zelf plaatsen dakisolatie
 • wetgeving dakisolatie dakisolatie doe-het-zelf
 • dikte dakisolatie wetgeving dakisolatie

Isolatie van het dak of van de zoldervloer?

Door dakisolatie te plaatsen kan je warmteverliezen beperken, zoveel is zeker. Maar kan je nu best je dak isoleren of isolatie plaatsen op de zoldervloer? Die keuze hangt af van het gebruik van de zolder. Als je deze als leefruimte gaat gebruiken, dan moet je natuurlijk het dak isoleren. Doet de zolder enkel dienst als opslagruimte voor oude spullen, dan is het voldoende om de zoldervloer te isoleren. Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat het dan tijdens de winter kan vriezen op zolder. Als je spullen wilt stockeren, let er dan op dat je drukvaste isolatie kiest. Als de zolder helemaal niet gebruikt wordt, ook niet als tijdelijke opslagruimte, is dat niet nodig. Natuurlijk kan het nooit kwaad om het dak én de zoldervloer beide te isoleren. Als de zoldervloer bijvoorbeeld al geïsoleerd is en je wil er later een volwaardige leefruimte van maken, dan mag (en moet) je ook dakisolatie plaatsen. Er is sowieso niets wat je tegenhoudt om meer te isoleren, want des te meer isolatie, des te beter!


Wetgeving rond dakisolatie

Volgens het EPB van 2006 is het plaatsen van dakisolatie verplicht voor nieuwbouw en renovaties. De wetgeving verplicht een isolatiedikte van minstens 10 tot 12 cm, hoewel in de praktijk meestal een dikkere isolatielaag wordt aangeraden. De dikte van de dakisolatie is dan ook voornamelijk afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. Het belangrijkste is dat het dak in zijn geheel een bepaalde isolatiegraad behaalt. Wettelijk gezien mag de U-waarde van het dak (of het plafond naar een niet-geïsoleerde zolder) dan ook maximum 0,27W/m²K bedragen.


Terugverdientijd van dakisolatie

Het plaatsen van dakisolatie vergt meestal slechts een kleine investering. Bovendien kan deze investering op een zeer korte termijn terugverdiend worden. Omwille van de flinke energiebesparing die dakisolatie teweegbrengt, zal je namelijk tot 30% kunnen besparen op je energiefactuur. Daarnaast worden er door netbeheerders en gemeenten interessante premies uitgereikt voor het plaatsen van dakisolatie in bestaande woningen. 

Goede isolatie voor een betere energieprestatie

Zowel voor je eigen comfort als voor het milieu is het een goed idee om dakisolatie te plaatsen. Bovendien is dakisolatie verplicht sinds het EPB. Om ervoor te zorgen dat je dakisolatie optimaal functioneert, moet deze goed geplaatst worden zonder koudebruggen.

 • dakisolatie dakisolatie
 • dakisolatie plaatsen dakisolatie plaatsen
 • plaatsen dakisolatie plaatsen dakisolatie
 • dakisolatie doe-het-zelf dakisolatie doe-het-zelf
 • wetgeving dakisolatie wetgeving dakisolatie

Ook moet je een dampscherm en onderdak voorzien om te vermijden dat het isolatiemateriaal nat wordt. Bij bestaande woningen kan dit een hele klus zijn, maar het is wel de moeite waard! Zo zal de dakisolatie ervoor zorgen dat je tot 30% kan besparen op je energiefactuur, waardoor je de investering in no time terugverdient. Zo zie je maar: goede isolatie zorgt voor een betere energieprestatie!

dakisolatie dakisolatie plaatsen plaatsen dakisolatie