Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een dakoversteek voor elk type woning

Een dakoversteek is in de eerste plaats bedoeld om je woning extra te beschermen tegen allerhande weersinvloeden. Maar naast dit functionele kantje heeft een dakoversteek ook nog een esthetische functie, aangezien hij perfect aansluit bij bepaalde bouwstijlen. Bovendien zal het aanzien van veel woningtypes stijgen dankzij een bijpassende dakoversteek omdat deze ervoor zorgt dat de woning in kwestie er minder "kaal" uitziet. Of je woning nu een plat dak of een hellend dak heeft: een dakoversteek past overal!


De functie en voordelen van een dakoversteek

Zoals we al vermeldden is de belangrijkste functie van een dakoversteek om je woning te beschermen tegen de weersinvloeden. Zo kan een dakoversteek in de zomer een handige hulp zijn om het zonlicht te weren, terwijl 's winters het schaarse zonlicht net wél door de ramen zal schijnen dankzij de lage stand van de zon. Bovendien zullen ook de ramen vlak onder de dakoversteek langer schoon blijven, omdat de regen er niet zo snel bij kan. Een ander voordeel is dat een dakoversteek extra ruimte kan creëren op de verdieping onder het dak, en indien hij groot genoeg is zelfs kan worden gebruikt om voor een droog plekje te zorgen op het terras. Ten slotte zal je dakgoot dankzij een dakoversteek niet rechtstreeks tegen je gevel aankomen, dus wanneer er een probleem is (denk maar aan een lek) dan heeft dit niet meteen invloed op je gevel.

 
Een dakoversteek is in de eerste plaats bedoeld om je woning extra te beschermen tegen allerhande weersinvloeden.
Wienerberger

Een dakoversteek past bij platte en hellende daken

Een dakoversteek is zowel mogelijk op een plat dak als op een hellend dak. Bij een plat dak ten eerste wordt voornamelijk een horizontale dakoversteek gebruikt. Deze dakoversteek zal eveneens gebruikt worden voor het afvoeren van regenwater en heeft een aparte draagstructuur die verankerd wordt aan de muren en het dak. Bij een hellend dak heb je dan weer de keuze uit een horizontale en een schuine dakoversteek. Deze laatste heeft eigenlijk maar één functie, namelijk de gevel eronder beschermen tegen de weersinvloeden. Dit type dakoversteek heeft geen aparte draagstructuur, want men gaat eigenlijk gewoon het dak doortrekken tot op de gewenste lengte.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:

De draagstructuur van een dakoversteek

De draagstructuur van een dakoversteek wordt eigenlijk in functie van de latere afwerking gekozen. Zo zal voor afwerkingsmaterialen zoals hout, pvc en metaal een lichte draagstructuur uit bijvoorbeeld hout al volstaan. Voor een afwerking in beton, bakstenen of natuursteen daarentegen moet je wel een zwaardere draagstructuur voorzien, waarvan de elementen verankerd worden in de ruwbouw.


 

Werk je dakoversteek helemaal af naar jouw smaak

Wat betreft de verdere afwerking van een dakoversteek moet je zeker en vast waterbestendige materialen gebruiken en moet er eveneens een druiplijst voorzien worden waardoor regenwater tijdig wordt afgevoerd. Zo voorkom je waterschade aan je gevel en verkleuringen van het afwerkingsmateriaal. Qua materialen voor de afwerking van een dakoversteek heb je heel wat keuze: kunststof, hout, natuursteen, metaal of houtcomposiet behoren namelijk allemaal tot de mogelijkheden. Denk bij je keuze wel steeds aan het onderhoud dat bij het materiaal van je keuze hoort, want waarschijnlijk is het niet je bedoeling om regelmatig op een ladder te kruipen om een nieuw laagje verf of bescherming op je dakoversteek aan te brengen.

Een dakoversteek voor elk type woning

Een dakoversteek zal je woning niet enkel beschermen tergen weersinvloeden: ook op esthetisch vlak is een dakoversteek een heuse aanwinst voor je huis.


Zo heb je keuze te over wanneer het gaat over de afwerkingsmaterialen, zodat er voor iedere woning en ieders smaak wel een gepaste dakoversteek bestaat. De prijs van zo'n dakoversteek zal eveneens afhankelijk zijn van het gekozen materiaal, waardoor er zowel goedkope als duurdere oplossingen te vinden zijn. Bovendien kan je verlichting integreren in de dakoversteek of deze gebruiken om een overdekte zone te creëren op je terras. Hellende daken of platte daken, eender welke bouwstijl, in materialen zoals hout, beton of natuursteen: voor elke woning bestaat er wel een gepaste dakoversteek!

dakoversteek afwerking dakoversteek dak