Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Dakpannen in soorten en maten

Al sinds jaar en dag behoren dakpannen tot de absolute favorieten onder de dakbedekking. Echt verbazend is dat niet, als je denkt aan het feit dat er voor elke mogelijke bouwstijl wel een geschikte dakpan bestaat én dat dakpannen een wel erg aantrekkelijke prijs hebben. In combinatie met hun eenvoudige plaatsingsmethode zijn dakpannen dan ook nog steeds een geliefde keuze voor heel wat bouwheren!


Kies je voor keramische dakpannen of betonnen dakpannen?

De twee toppers onder de dakpannen zijn de keramische dakpannen en de betonnen dakpannen. De keramische dakpannen (ook wel kleidakpannen genoemd) bestaan uit gebakken klei en zijn bijzonder duurzaam; een feit dat ze door de jaren heen ten volste bewezen hebben. Betonnen dakpannen op hun beurt hebben als basis een verharde mengeling van zand, water, cement of klei, die vervolgens in de massa gekleurd wordt. Het voordeel daarvan is dat beschadigingen nauwelijks opvallen. Hoewel deze betonnen dakpannen vroeger te kampen hadden met een aantal minpuntjes (zoals verkleuring door zonnestralen of het feit dat ze door hun ietwat ruwe oppervlak een geliefkoosd plekje waren voor mos en algen), behoren deze nu definitief tot het verleden. De dag van vandaag zijn betonnen dakpannen dan ook een geduchte tegenstander van hun keramische varianten.

  • keramische dakpannen dakpannen
  • betonnen dakpannen keramische dakpannen
  • dakpannen vervangen betonnen dakpannen
  • verschillende dakpannen dakpannen vervangen
  • dak verschillende dakpannen

De juiste dakpannen voor jouw dak

Zowel de betonnen als de keramische dakpannen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, vormen en formaten. Zorg er alleen voor dat je dakpannen kiest met het BENOR-label en informeer eveneens naar de garantievoorwaarden van de dakpannen die je graag wilt kopen. Een andere goede tip is dat je best altijd iets meer dakpannen bestelt dan nodig. Op die manier kan je latere problemen met kleurverschillen vermijden, bijvoorbeeld wanneer je beschadigde dakpannen zou moeten vervangen. Denk er ook aan dat dakpannen een stevig dakgebinte vereisen om hun totaalgewicht te kunnen ondersteunen. Een laatste aandachtspuntje is het feit dat dakpannen (zowel de keramische als de betonnen) enigszins gevoelig kunnen zijn aan mosvorming, zeker in schaduw- of natuurrijke gebieden. Om deze mosgevoeligheid tegen te gaan kunnen de dakpannen tijdens de productiefase een beschermend laagje krijgen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
dakpannen
dakpannen
dakpannen
dakpannen
dakpannen

Controleer altijd de hellingsgraad van de dakpan

Er zijn heel wat verschillende dakpannen op de markt, maar toch kan niet iedere dakpan zomaar op eender welk dak geplaatst worden. De fabrikant zal voor elk type dakpan namelijk een minimum hellingsgraad voorschrijven, die uiteraard moet overeenkomen met het dak waarvoor de dakpannen bestemd zijn. Respecteer je deze voorwaarde niet dan kan het al snel gebeuren dat overvloedig regenwater door je dak sijpelt... Zeker bij daken met een kleine helling kan het al gauw misgaan wanneer je de foute dakpan kiest.


  • dakpannen dakpannen
  • keramische dakpannen keramische dakpannen
  • betonnen dakpannen betonnen dakpannen
  • dakpannen vervangen dakpannen vervangen
  • verschillende dakpannen verschillende dakpannen

De prijs van een dak vol dakpannen

Over het algemeen zijn dakpannen helemaal niet zo duur, maar de kostprijs van een dak vol dakpannen zal voornamelijk bepaald worden door de moeilijkheidsgraad van dat dak en de grootte van de dakpan zelf. Zo zullen daken met niet al te veel onderbrekingen eenvoudig voorzien kunnen worden van grote dakpannen. Hierdoor zijn er minder pannen nodig, met als gevolg een lagere aankoopprijs én een snellere plaatsing. Complexe dakvormen daarentegen vereisen wat meer (prijzige) hulpstukken, waardoor de kostprijs dan ook iets hoger zal liggen.

Laat je dak schitteren met dakpannen

De dakpan heeft altijd al tot de favorieten behoord wat betreft dakbedekking.


Zo zijn dakpannen over het algemeen niet duur, vind je ze in allerlei soorten en maten en kan je kiezen tussen keramische dakpannen of hun betonnen varianten. Let wel altijd op dat je de juiste dakpannen kiest voor de hellingsgraad van je dak, om onaangename probleempjes achteraf te voorkomen. Als je bovendien kiest voor dakpannen met het BENOR-label kan je er zeker van zijn dat jouw dak jarenlang zal schitteren!

Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Dakpannen , Dakshingles , Leien , Rieten dak , Zinken dak
dakpannen keramische dakpannen betonnen dakpannen