Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Lekker licht met een dak vol dakramen

De tijd dat de ruimte onder het dak enkel gebruikt werd als rommelkamertje is voorgoed voorbij. Deze voormalige opslagplaats wordt immers steeds vaker ingericht als leefruimte, zodat alle plekjes in de woning optimaal benut worden. Uiteraard is daglicht een absolute must in zo'n leefruimte; iets waar dakramen een eenvoudige en vrij goedkope oplossing voor vormen!

Een dakraam plaatsen

Een dakraam is in het algemeen vrij makkelijk om te plaatsen, zeker in tegenstelling tot enkele andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een dakkapel. Toch is de plaatsing van dakramen niet voor iedereen een eenvoudige opdracht. Dakramen worden namelijk geplaatst in het dak, of met andere woorden: het gedeelte van de woning dat volledig blootgesteld wordt aan de weersinvloeden. Een dakraam zelf plaatsen is dus een klusje dat enkel is weggelegd voor handige doe-het-zelvers die bekend zijn met de algemene dakopbouw. Behoor je niet tot die groep, dan laat je het dakraam best plaatsen door een bekwame vakman die er nét iets meer van kent dan jij.

Kies de juiste beglazing voor je dakraam

Afhankelijk van jouw wensen zijn er verschillende types beglazing mogelijk die je voor je dakramen kan gebruiken. Akoestische beglazing, veiligheidsglas, zonwerende beglazing en zelfs beglazing geschikt voor passiefhuizen of beglazing met een zelfreinigende coating: alles behoort tot jouw opties. Standaard gaat men echter meestal kiezen voor hoogrendementsglas. Zit er in jouw dak een oud dakraam dat nog goed is, maar waarvan de beglazing niet meer aan de huidige normen voldoet? Dan is het perfect mogelijk om alleen de beglazing te vervangen in plaats van het hele dakraam.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
dakramen
dakramen
dakramen
dakramen
dakramen

Heb je grote of kleine dakramen nodig?

Allemaal goed en wel, maar hoe groot moet zo'n dakraam nu juist zijn? Om een ideale lichtinval te krijgen moet het raamoppervlak in principe ongeveer 10 – 12% van de vloeroppervlakte bedragen. Afhankelijk van de functie van het dakraam mogen de afmetingen natuurlijk ook kleiner of groter zijn; die keuze ligt volledig in jouw handen. Ga je de zolderruimte bijvoorbeeld gebruiken als slaapkamer, dan heb je in feite niet super veel daglicht nodig en kan je kiezen voor kleine dakramen. Een woonruimte daarentegen vraagt toch al wat grotere dakramen zodat je niet continu het licht moet aansteken om iets te kunnen zien (dit geldt zeker in de winter, wanneer het al snel donker is). Een goede tip is ook dat je het daglicht best kan spreiden en dus beter kiest voor meerdere kleine dakramen in plaats van één groot exemplaar. Last but not least is de hoogte waarop de dakramen geplaatst worden eveneens afhankelijk van de situatie. Je persoonlijke wensen, de dakhelling enzovoort spelen hier immers allemaal een rol.


  • dakramen dakramen

Dakramen in soorten en maten

Dakramen kan je verkrijgen in allerlei soorten, maar de meest gebruikte materialen zijn hout, aluminium en pvc. Voorts kan je dakramen vinden voor daken met allerlei hellingen en is het ook perfect mogelijk om een dakraam op een plat dak te plaatsen. De meeste fabrikanten bieden standaard dakramen van diverse afmetingen aan, maar je kan natuurlijk ook een dakraam op maat laten maken. Terwijl standaard dakramen in het algemeen goedkoper zijn ben je hier natuurlijk wel gebonden aan de maten die de fabrikant aanbiedt. Zoals je kan zien is de keuze aan dakramen bijzonder uitgebreid, zodat bijna iedereen een dakraam naar zijn zin kan vinden. Bovendien bestaan er heel wat accessoires voor dakramen (zoals gordijnen, verduistering, vliegengaas, een afstandsbediening, rolluiken en nog veel meer) die een dakraam nóg interessanter maken!


Maak van je zolderkamer een volwaardige leefruimte

Nu de traditionele zolderkamer niet langer is wat ze geweest is wordt er dankbaar gebruik gemaakt van dakramen in allerlei afmetingen en materialen. Wil jij ook nuttig gebruik kunnen maken van de ruimte onder je dak, overweeg dan zeker om een dakraam te plaatsen. Afhankelijk van jouw wensen kan je kiezen voor grote of kleine dakramen, en zelfs een dakraam op een plat dak behoort tot de mogelijkheden. Bovendien heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig om een dakraam te plaatsen, op voorwaarde dat de dakramen maximum 20% van het dakoppervlak in beslag nemen. Uiteraard zijn er steeds uitzonderingen op de regel, zeker in beschermde gebieden of in geval van specifieke verkavelingsvergunningen. In geval van twijfel kan je dan ook steeds terecht bij de gemeente.


dakramen dakraam kleine dakramen