Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Ga helemaal uit je dak op een dakterras

Wanneer je in de stad woont is de kans vaak groot dat je geen (of een heel erg klein) tuintje hebt. Wanneer je niet in de stad woont en wél een tuin hebt, bestaat de kans dan weer dat je graag nog een extra plekje wil creëren om van buiten te genieten. Waarom zou je dan geen oplossing gaan zoeken in hogere sferen? Met een dakterras kan je bijvoorbeeld verschillende kanten op, van gezellige mini-moestuin tot luxueuze buitenwoonkamer of heuse daktuin. Maar mag je een plat dak wel zomaar transformeren tot een dakterras? En in welke mate is zo'n dakterras geschikt voor een tuinliefhebber? Dat lees je hier!

Een plat dak transformeren tot dakterras

En we beginnen met... Een wijze les! Zo mag je nooit zomaar een dakterras maken op een plat dak. Waarom? Omdat je hiervoor een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt én omdat je dak misschien überhaupt niet stevig genoeg is voor een dakterras. Alvorens je aan de slag gaat moet je dus zeker controleren of je de nodige vergunning hebt en schakel je ook best de hulp in van een architect of stabiliteitsingenieur. Zij kunnen namelijk perfect bepalen of je dak nog extra verstevigd moet worden om een dakterras te kunnen dragen. Veel hangt hier natuurlijk af van wat je juist met je dakterras wil doen. Wil je er bijvoorbeeld een jacuzzi op plaatsen, dan is het nogal vanzelfsprekend dat je dakterras heel wat gewicht moet kunnen dragen. Wil je je dakterras daarentegen gewoon inrichten met een comfortabele tuinstoel en wat bloempotten, dan liggen de zaken natuurlijk anders.

Alvorens je begint aan je dakterras...

Een vergunning en een voldoende stevig dak zijn dus absolute vereisten wanneer je een dakterras wil aanleggen, maar daarnaast moet het dak over het algemeen ook in opperbeste staat zijn. Zo is een goede dakdichting een echte must, aangezien deze ervoor zorgt dat je dak waterdicht is (en er dus geen water vanop het dakterras dwars doorheen je dak kan druppelen). Eventueel kan je de staat van het dak eerst laten controleren door een specialist. Eens het dakterras is aangelegd zal het immers moeilijk zijn om nog iets aan het onderliggende dak te repareren, waardoor je best op veilig speelt.

Materialen voor de aanleg van een dakterras

Heb je een vergunning, is je dak stevig genoeg én bevindt het zich in een goede staat? Dan kunnen we beginnen over de materialen voor een dakterras! En hierover hebben we goed nieuws, want wat betreft de afwerking heb je heel wat keuze. Zo kan je kiezen voor een dakterras met tegels, maar ook planken in hout of houtcomposiet, kunststofplanken, grind, kunstgras enzovoort zijn mogelijk. In principe kan je eigenlijk alle materialen gebruiken die geschikt zijn voor buiten! Ben je toch niet zo zeker over de stevigheid van het plat dak? Dan doe je er goed aan om te kiezen voor een dakterras met planken. Deze worden namelijk gedragen door een groot kader, waardoor ze minder zwaar zullen doorwegen dan tegels.

Word een echte tuinier op je dakterras

Denk je bij een dakterras gewoon aan een hoop planken en misschien hier en daar een kale bloempot? Dan is het hoog tijd om je mening over dakterrassen te herzien! Zo is het perfect mogelijk om ook op een dakterras de tuinier in jezelf te laten ontpoppen. In grote bloembakken kan je bijvoorbeeld een mix creëren van de meest diverse en kleurrijke bloemen, en ook grassen en bamboe zullen het erg goed doen op je dakterras. Indien de oriëntatie van je terras goed is kan je trouwens ook kiezen voor zuiderse planten, zoals een olijfboom of zelfs een appelsienenboompje. Wil je liever een groentetuintje op je dakterras? Ook dat kan! Voorzie dan degelijke potten en bakken, welke je op de grond kan zetten of zelfs omhoog kan hangen. Een goede tip is trouwens om de zware potten aan de zijkanten van je dakterras te zetten en deze ook goed te verdelen. Zo rust er niet te veel gewicht op één plekje en staan de potten bovendien op het sterkste deel van het dakterras.

Zorg dat water van je dakterras kan afvloeien

Het is geen verrassing: aan een tuin komt sowieso water te pas, en in België zien we sowieso regelmatig regen. Zorg er dus voor dat water makkelijk van je dakterras kan vloeien, om grote plassen of zelfs waterschade te voorkomen. Zo wordt een (goed geplaatst) plat dak sowieso een klein beetje hellend gemaakt, waardoor het water kan aflopen naar de goot. Natuurlijk moet je er ook op letten dat je afwerkingsmaterialen gebruikt die waterdoorlatend zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een dakterras met tegels, laat dan steeds een open voeg tussen de tegels langs waar het water weg kan.

Rekening houden met de weersomstandigheden

Het spreekwoord zegt wel eens dat hoge bomen veel wind vangen, en dat geldt ook voor daken. Houd er dus rekening mee dat er op je dakterras wel eens een stevige wind kan waaien. Degelijke windbeschutting zal daarom geen overbodige luxe zijn op een dakterras, net zoals het stevig verankeren van losstaande voorwerpen. Anders kan het wel eens gebeuren dat je parasol of tuinmeubelen binnen de kortste keren beneden liggen! Op een erg winderig dakterras kies je daarenboven ook beter voor lage beplanting die niet te veel last zal hebben van de wind. Houd ten slotte ook rekening met de oriëntatie van je dakterras. Best kies je een plekje dat veel zon te zien krijgt en/of waar de regen niet altijd vlak op staat.

Veiligheid eerst, zeker op een dakterras

Het is een vanzelfsprekende zaak, maar toch kunnen we er niet genoeg op hameren: voorzie steeds een degelijke balustrade op je dakterras! Deze moet zeker sterk genoeg zijn, aangezien mensen de neiging hebben om hier stevig tegenaan te leunen wanneer ze naar beneden willen kijken. Ook belangrijk is dat je verticale spijlen kiest in plaats van horizontale, omdat kindjes op deze laatste kunnen opkruipen. Bekijk ook zeker even de reglementering wat betreft borstweringen, want in sommige gevallen worden er speciale eisen gesteld aan de hoogte van een balustrade op een dakterras.

Een dakterras naar ieders wens

Als uitbreiding van je leefruimte, als gedroomde kans om je te ontpoppen tot tuinier, of gewoon om (als het weer het toelaat) van het zonnetje te genieten: een dakterras kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden! Wil je graag een bestaand plat dak omvormen tot dakterras, wees er dan wel zeker van dat je een vergunning hebt én dat je dak stevig genoeg is. Is alles in orde? Dan kan je beginnen met de afwerking en het inrichten. Wij wensen je alvast veel plezier!


dakterras dakterrassen balustrade dakterras