Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Aangenaam koken dankzij een dampkap

Voor veel mensen is het koken van een lekkere maaltijd een heuse vorm van ontspanning. Tussen de soep en de patatten komen ze helemaal tot rust, zeker na een drukke dag. En zij die niet graag koken? Die kunnen zeker en vast wel genieten van een smakelijke hap! Wie graag achter het fornuis staat zal echter ook al wel gemerkt hebben dat koken gepaard gaat met heel wat damp en soms ook minder lekkere (aangebrande) geurtjes. Een dampkap is dan ook een absolute must voor elke keuken om zowel geurtjes als vet, rook en waterdamp op te zuigen!

Verschillende soorten dampkappen

Een dampkap gaat dus de vuile lucht afzuigen, zodat geurtjes niet in je keuken blijven hangen en waterdamp niet gaat condenseren op je plafond of kasten. De manier waarop dat gebeurt kan echter verschillen naargelang het type dampkap. Zo is de meest gebruikte dampkap er eentje die de lucht naar buiten afvoert. Hier gaat een ventilator de lucht afzuigen en via een afvoerbuis in de muur of het dak naar buiten voeren. Is zo'n dampkap met afvoer naar buiten niet mogelijk in jouw keuken, bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont? Dan kan je kiezen voor een dampkap met recirculatie. Deze zuigt de damp af, filtert alle vet en eventuele geurtjes eruit, en stuurt de propere lucht opnieuw de ruimte in. Deze recirculatie dampkappen zijn wel iets minder krachtig dan diegenen met een afvoer naar buiten toe. Ten slotte kan je dampkap ook worden aangesloten op een mechanisch ventilatiesysteem, maar dit komt niet zo vaak voor.

Dampkappen voor elk interieur

Een dampkap is niet alleen op functioneel vlak een belangrijk onderdeel van je keuken. Zo vind je dampkappen in allerlei soorten en designs, waardoor ze ook kunnen zorgen voor de perfecte finishing touch. Bij een modern, strak interieur kan je bijvoorbeeld kiezen voor een inbouwdampkap die wordt ingewerkt in een vals plafond, of voor een telescopische dampkap die begint te werken wanneer je ze uittrekt. Natuurlijk is er ook nog de alom bekende onderbouwdampkap (die je makkelijk onder een kast kan monteren), en wie beschikt over een kookeiland kan hier een vrijstaande dampkap boven plaatsen. Qua vormgeving heb je eveneens heel wat keuzes, en ook wat betreft de afmetingen van je dampkap zijn er verschillende maten mogelijk. Best kies je wel eentje die even groot is als je kookplaat en als het mogelijk is zelfs nog liefst ietsje groter, bijvoorbeeld door nog 15cm extra te voorzien aan de zijkanten.Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
dampkap
dampkap
dampkap
dampkap
dampkap

 

Vermijd een lawaaierige dampkap

In nieuwe en moderne woningen zijn open keukens eerder regel dan uitzondering. Dankzij een open keuken kan je immers zonder problemen met je bezoek babbelen terwijl je kookt, kan je je favoriete serie meevolgen op televisie, en ga zo maar verder. Vanzelfsprekend is het bij zo'n open keuken dan ook belangrijk dat je dampkap niet té veel lawaai maakt. Verschillende fabrikanten pikten hier snel op in et voilà: de geruisloze dampkap werd op de markt gebracht. Natuurlijk kan je ook de motor van je dampkap bijvoorbeeld in de berging of in de bijkeuken plaatsen, waardoor je dampkap ook al een pak minder lawaaierig zal zijn.


Het debiet van een dampkap

Een belangrijk puntje bij elke dampkap is het debiet ervan. Dit kan berekend worden aan de hand van een aantal verschillende factoren zoals de afmetingen van je keuken, de afstand van de dampkap tot de muur- of dakdoorvoer, en de bochten in de afvoerbuis. Om het debiet van je dampkap te berekenen vraag je dan ook best eventjes de hulp van de installateur. Wanneer het debiet te laag is zal je dampkap immers niet voldoende vervuilde lucht afvoeren, terwijl hij bij een te hoog debiet net te veel lucht zal afzuigen.

Plaatsing en onderhoud van een dampkap

Een dampkap kan je perfect zelf plaatsen, maar natuurlijk is het wel nodig dat dit goed gedaan wordt. Zo mag je afvoerbuis geen te scherpe bochten maken en vraag je wat betreft de diameter en het materiaal ook best raad bij het verkooppunt van je keuze. Ben je erin geslaagd om de dampkap te plaatsen (of heb je dit toch maar overgelaten aan een specialist), dan is een goed onderhoud uiteraard ook noodzakelijk voor de levensduur ervan. De filter van een dampkap krijgt immers heel wat te verduren, waardoor je hem regelmatig eens moet schoonmaken of vervangen. De metalen exemplaren kan je bijvoorbeeld gewoon in de afwasmachine zetten, terwijl je andere filters moet vervangen. Om te voorkomen dat de filter van je dampkap een vettig boeltje wordt doe je dit best één keer per maand.


Extraatjes voor je dampkap

Wie dat wil kan ook kiezen voor een dampkap met allerlei snufjes. Zo zijn er dampkappen met speciale sensoren die kunnen detecteren wanneer je aan het koken bent. Van zodra zij opmerken dat er damp wordt ontwikkeld gaan ze dan ook zorgen dat de dampkap zich automatisch aanschakelt. Daarnaast kan ook de afzuigsnelheid automatisch geregeld worden, en zijn er dampkappen die een melding geven wanneer de filter een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Om goed te zien wat je aan het klaarmaken bent zijn de meeste dampkappen ten slotte ook uitgerust met geïntegreerde verlichting.

 

Zeg vaarwel tegen vieze geurtjes en waterdamp

Zoals je kan lezen is een dampkap een onmisbaar onderdeel van elke keuken. Dankzij een dampkap zullen waterdamp, vet en geurtjes immers worden opgezogen zodat ze niet in je keuken blijven rondhangen. Bovendien zijn er heel wat verschillende soorten dampkappen op de markt: een inbouwdampkap, een dampkap met recirculatie, een telescopische dampkap, en ga zo maar door. Deze bestaan in de meest diverse designs zodat er voor elk interieur wel een geschikte dampkap is. Door deze goed te (laten) plaatsen en vervolgens ook nog goed te onderhouden, zal jouw dampkap dan ook heel wat jaren meegaan!


dampkap dampkappen dampkap plaatsen