Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Domotica, niet langer toekomstmuziek

De rolluiken die 's ochtends vanzelf opengaan om het zonnetje binnen te laten, de verwarming die je via je smartphone kan programmeren zodat het lekker warm is wanneer je thuiskomt, je woning die als het ware zichzelf beveiligt zodat jij rustig op twee oren kan slapen... Enkele decennia geleden waren dit snufjes die men met grote ogen bewonderde in het huis van de toekomst, maar de dag van vandaag zijn heel wat "doodgewone" huizen uitgerust met deze zogenaamde domotica. En terecht: een domoticasysteem heeft immers heel wat voordelen te bieden. Veiligheid, comfort, energiebesparing, enzovoort: een domotica installatie is zeker het overwegen waard!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
domotica
domotica
domotica
domotica
domotica

Wat is domotica?

Kort omschreven is domotica niets meer of niets minder dan een algemeen besturingssysteem dat meerdere elektrische elementen in een woning aan elkaar koppelt en automatiseert. Dit kan de verlichting zijn, de bediening van rolluiken of zonwering, of zelfs je wasmachine of je badkraan. Dankzij het domoticasysteem kunnen al deze zaken via één enkele bediening gehanteerd worden, bijvoorbeeld wanneer je het extra knus wil maken als je televisie gaat kijken. Met je domoticasysteem laat je de rolluiken sluiten, een sfeerlichtje aangaan, en schakel je je surround system in. Geef toe: dit klinkt toch verleidelijk? Bovendien bestaan er twee soorten domotica, namelijk een open en een gesloten systeem. Terwijl een open domoticasysteem compatibel is met andere systemen, kan je in een gesloten systeem geen interessante componenten of functies van andere producten integreren. De bediening ten slotte kan via programmeerbare schakelaars, via touchscreen, of zelfs via je tablet, pc of smartphone.


Haal de juiste domotica in huis

Er zijn ontelbare merken, systemen en mogelijkheden op de markt wat betreft domotica. Het is dan ook niet eenvoudig om het juiste domoticasysteem te kiezen voor jouw woning. Daarom kan je best eerst je behoeftes overlopen: wil ik domotica om energie te besparen, om m'n verlichting te automatiseren, om de zonwering te bedienen,...? Let wel op met het aantal snufjes, want des te ingewikkelder het domoticasysteem, des te hoger de prijs ervan zal liggen. Voorts is ook de gebruiksvriendelijkheid van het systeem erg belangrijk, aangezien domotica een heus computertje is. Ingewikkelde systemen waar kop noch staart aan te krijgen is, zijn dan ook absolute afraders!

Voordelen van domotica

Domotica werd in de eerste plaats ontwikkeld om het leven comfortabeler en eenvoudiger te maken.

  • domotica domotica

Een ander voordeel dat domotica met zich meebrengt is daarenboven veiligheid. Zo kan je domoticasysteem er niet enkel voor zorgen dat de gaskraan automatisch afgesloten wordt bij het detecteren van een lek, maar ook de inbraakveiligheid van je huis kan stevig verbeterd worden. Wanneer je een avondje gaat stappen of voor langere tijd op vakantie gaat, kan je bijvoorbeeld de domotica zo programmeren dat er op welbepaalde tijdstippen diverse elektrische apparaten of lampen aan- en uitgaan. Op die manier lijkt het net alsof er toch iemand thuis is, wat wel eens handig kan zijn om eventuele inbrekers af te schrikken... Naast comfort en veiligheid is domotica trouwens ook interessant met het oog op de toekomst. Zo kan een domoticasysteem het leven heel wat makkelijker maken voor senioren, waardoor ze langer thuis kunnen blijven wonen.

Met domotica kan je eveneens het milieu sparen

Een ander voordeel van domotica, dat vooral de laatste jaren steeds meer aandacht kreeg, is energiebesparing. Een algemeen systeem waarmee alle (of toch veel) elektrische apparaten in je woning bediend worden is immers érg interessant op dit gebied. Zo zijn veel domoticasystemen standaard uitgerust met een "alles uit functie", waarmee je super eenvoudig alle verlichting kan uitschakelen voor je gaat slapen of wanneer je je huis verlaat. Een andere energiebesparende optie is dat het domoticasysteem automatisch alle verlichting uitschakelt van zodra een kamer verlaten wordt, of dat de wasmachine, droogkast of vaatwasmachine pas worden aangezet wanneer het nachttarief van toepassing is (bij woningen met een tweevoudig tarief uiteraard).

Domotica installeren, kan dat in elke woning?

Ja hoor, domotica is zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen perfect mogelijk. Bij nieuwbouw wordt de bekabeling meteen samen met de elektrische installatie voorzien, maar bij bestaande woningen waarbij de elektrische installatie niet vernieuwd wordt, kan je beter gaan voor draadloze domotica. Deze domoticasystemen communiceren namelijk via radiogolven waardoor bekabeling overbodig wordt. Een klein nadeel van zulke domotica is wel dat, zoals bij vrijwel elk draadloos systeem, de gevoeligheid voor storingen reëel is. Hierdoor zal de werking van een draadloos domoticasysteem net iets trager zijn dan bij de bekabelde versie, maar in het algemeen zal je hier niet echt last van hebben.


Domotica via een powerline-systeem

Wie z'n bestaande woning graag wil uitrusten met draadloze domotica kan ook kiezen voor het zogenaamde powerline-systeem. Hierbij zal je domoticasysteem datagegevens uitwisselen via het reeds bestaande elektriciteitsnet in je huis. Extra bekabeling is dan ook niet nodig, terwijl dit type domotica wel een netfilter nodig heeft. Deze zal vermijden dat datagegevens van jouw domoticasysteem doorsijpelen naar het openbaar elektriciteitsnetwerk.

 

Comfortabeler wonen dankzij domotica

Zo zie je maar: domotica is niet voor niets fel begeerd door de hedendaagse bouwheer. In vergelijking met een gewone elektrische installatie zal de prijs voor een volledig domoticasysteem weliswaar wat duurder zijn, hoewel dat vooral afhangt van de extra mogelijkheden die je kiest. Een voordeel is dan weer dat domotica heel flexibel is, zodat men vaak een basis zal voorzien die je later verder kan uitbreiden wanneer je budget dat opnieuw toelaat. Daarenboven heeft domotica heel wat voordelen, zowel op vlak van comfort als op vlak van veiligheid én energiebesparing. Domotica is dus niet langer toekomstmuziek maar maakt daarentegen een vast onderdeel uit van veel moderne woningen!


domotica domoticasysteem draadloze domotica