Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Vochtige muren door doorslaand vocht

Behang dat loskomt, een muf geurtje in huis, je gevel die plotseling een groen tintje lijkt te hebben... Komt dit je bekend voor? Dan heeft je woning ongetwijfeld al eens last gehad van doorslaand vocht. Net zoals opstijgend vocht en condensatie is doorslaand vocht een van de typische vochtproblemen waar een huis mee te maken kan krijgen. Maar hoe komt dit zogenaamde doorslaand vocht nu eigenlijk je woning binnen? En wat kan je eraan doen? Dat lees je in dit artikel!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
doorslaand vocht
doorslaand vocht
doorslaand vocht

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is als het ware vocht dat doorheen de muren "slaat". Logischerwijze zijn het dan ook meestal de muren aan de regenzijde van je woning die met dit probleem te kampen kunnen krijgen. Hoewel het onvermijdelijk is dat er vocht doorheen een buitenmuur trekt (metselwerk en gevelstenen zijn nu eenmaal nooit 100% waterdicht) kan dit vocht in sommige gevallen voor problemen zorgen. Net zoals opstijgend vocht is doorslaand vocht trouwens ook een vochtprobleem dat vooral bij oudere gebouwen voorkomt.

De oorzaken van doorslaand vocht

Buitenmuren dienen als bescherming en zorgen ervoor dat je lekker warm binnen kan zitten... Waarom laten ze dan vocht door?! Het zit zo dat metselwerk en bakstenen op zich nooit helemaal waterdicht zijn en dus makkelijk water kunnen opnemen. Op zich is dat geen probleem en heb je daar als bewoner geen last van, maar in sommige gevallen kan dit echter wel vochtproblemen veroorzaken. Zeker bij woningen met een slecht uitgevoerde spouwmuur, foute isolatie (zoals bijvoorbeeld geen waterafstotende isolatie in een volledig geventileerde spouwmuur), helemaal geen isolatie of een beschadigde gevel kan doorslaand vocht wel eens de kop opsteken.


Doorslaand vocht kan allerlei nare gevolgen hebben

Wanneer je muren te lijden hebben onder doorslaand vocht zal je dat zowel aan de buiten- als de binnenmuren kunnen merken. Zo is een vochtige muur hét plekje bij uitstek waar allerlei "plantjes" zich graag nestelen. Aan de buitenmuur zal je daarom een groene schijn zien door de groei van kleine algen, terwijl schimmel liever z'n intrek zoekt op de binnenmuren. Andere gevolgen zijn het afbrokkelen van metselwerk, barsten of scheuren in de stenen, behang dat loslaat, een muffe geur, ... Net zoals alle andere vochtproblemen kan ook doorslaand vocht trouwens nefast zijn voor je gezondheid.

Maak komaf met doorslaand vocht

Het goede nieuws is dat doorslaand vocht makkelijk behandeld kan worden. Zo kan je je gevel impregneren.


Dit houdt in dat er een onzichtbare, vochtwerende vloeistof op de buitenmuren wordt aangebracht, die de poriën van de gevel waterafstotend zal maken. Waterdamp daarentegen zal nog wel worden doorgelaten. Je gevel blijft dus als het ware "ademen", terwijl doorslaand vocht tot het verleden behoort! Elke 10 à 15 jaar moet je de buitenmuren wel opnieuw impregneren om doorslaand vocht te blijven vermijden.

Vochtproblemen, een nachtmerrie voor je huis

Net zoals alle andere vochtproblemen kan ook doorslaand vocht een ware nachtmerrie zijn voor je woning. Bij dit vochtprobleem dringt regenwater namelijk doorheen de gevelstenen en het metselwerk, met alle onprettige gevolgen van dien. Het metselwerk brokkelt af, de stenen kunnen barsten, binnen merk je een muffe geur, zwarte schimmel steekt de kop op, enzovoort. Daarom is het belangrijk dat je eventuele beschadigde voegen netjes repareert en best zorgt voor een spouwmuur waarin de lucht goed kan circuleren. Merk je toch dat doorslaand vocht een probleem is, dan kan je altijd je gevel impregneren. Een vochtwerend product zal er dan voor zorgen dat je buitenmuren geen regenwater meer kunnen opnemen: vaarwel doorslaand vocht dus!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Condensatie , Doorslaand vocht , Opstijgend vocht
doorslaand vocht vocht vochtproblemen