Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Draagmuren, de pijlers van een woning

Terwijl men in moderne woningen graag grote open ruimtes voorziet, was dat vroeger alles behalve het geval. Zo werden bijvoorbeeld de keuken en woonkamer vaak van elkaar gescheiden en verdeeld over twee aparte kleine ruimtes. Wie nu een huis koopt, zal dan ook al gauw de neiging hebben om van deze twee kamers één grote ruimte te gaan maken. Hoe je dit kan realiseren? Makkelijk: je haalt gewoon de muur tussen beide kamers weg. Alhoewel, makkelijk... Als doe-het-zelver kan je best niet al te vlijtig aan de slag gaan met de breekhamer. Om te voorkomen dat je nieuwe huisje instort kan je best de hulp inroepen van een specialist, die kan bepalen of het al dan niet gaat om een draagmuur.


De draagmuur is een onmisbaar constructie-element in een woning. Een draagmuur oefent namelijk, zoals de benaming al aangeeft, een dragende functie uit voor het hele gebouw.
 

Wat is een draagmuur juist?

De draagmuur is een onmisbaar constructie-element in een woning. Een draagmuur oefent namelijk, zoals de benaming al aangeeft, een dragende functie uit voor het hele gebouw. Zo ondersteunt elke draagmuur in een woning een ander belangrijk element. Denk maar aan de trap, draagvloeren van bovenliggende verdiepingen, het dak, enzovoort. Het is dus vrij logisch dat je een draagmuur niet zomaar kan verwijderen zonder gevolgen. Bij het ontbreken van de nodige voorzorgsmaatregelen zou het namelijk wel eens kunnen gebeuren dat de woning als een kaartenhuisje in elkaar stort van zodra er een draagmuur gesloopt wordt. Zelfs wanneer je een gat gaat maken in een dragende muur (voor bijvoorbeeld een raam of doorgeefluik in de keuken), moet je steeds je voorzorgen nemen. Voldoende stutting, in de vorm van bijvoorbeeld steunbalken of latei's, is bij het aanpassen van een draagmuur dan ook altijd absoluut noodzakelijk! Om problemen of zelfs ongevallen te voorkomen kan je ook best een bouwkundig specialist raadplegen. Hij kan namelijk niet alleen precies bepalen welke muur een draagmuur is, maar ook de exacte berekening aangaande het stutten vereist de nodige bouwkundige kennis.


Een draagmuur herkennen

Aan de hand van het bouwplan van een woning kan je perfect bepalen welke muren dragende muren zijn. Daarnaast is een draagmuur meestal ook te herkennen aan een aantal specifieke kenmerken. Zo bestaat een draagmuur altijd uit sterke materialen die voldoende kracht bezitten om een dragende functie uit te oefenen. Is de muur die jij wil verwijderen bijvoorbeeld een binnenmuur uit gipsplaten, dan mag je er vrij zeker van zijn dat het geen draagmuur is. Heb je geen plan van je woning voorhanden? Dan kan je eens langsgaan bij de gemeente. Zij beschikken meestal nog wel over een extra exemplaar.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
draagmuur
draagmuur
draagmuur
draagmuur
draagmuur

Draagmuren bij nieuwbouw

Genoeg over het verwijderen van een draagmuur bij renovaties: hoe zit het nu juist met draagmuren bij nieuwbouw? Als je een nieuwe woning laat bouwen zal de architect reeds bij het ontwerp rekening houden met de draagmuren. Zo moet bij het uittekenen van het plan precies berekend worden welke binnenmuren dragende muren zullen worden. Deze berekening streeft een ideale verspreiding van de draaglast na zodat een stabiele constructie ontstaat. Aangezien elke woning anders is, zal ook de verdeling van de draagmuren verschillen. Het effectieve uitrekenen laat de architect meestal over aan een stabiliteitsingenieur. Deze zorgt ervoor dat de getekende woning van de architect ook effectief stand zal houden. Zeker bij woningen met grote ruimtes en relatief weinig binnenmuren, zoals bijvoorbeeld de typische loftstijl, is de hulp van een stabiliteitsingenieur geen overbodige luxe.


Draagmuren: een delicate kwestie

Of het nu gaat om gewone muren of dragende muren: aan het uitbreken van muren in een woning mag je nooit onbezonnen beginnen. Zo moet je bij gewone muren opletten dat je geen leidingen raakt en gaat de problematiek bij een draagmuur nog een stapje verder. Een draagmuur heeft namelijk een dragende functie, die geldt voor het hele gebouw. Elke draagmuur ondersteunt in een woning een ander belangrijk element, gaande van de vloeren tot het dak. Daarom moet de woning bij het uitbreken van een draagmuur altijd op een correct wijze gestut worden om te verhinderen dat alles in elkaar stort. 

 
Of het nu gaat om gewone muren of dragende muren: aan het uitbreken van muren in een woning mag je nooit onbezonnen beginnen. Zo moet je bij gewone muren opletten dat je geen leidingen raakt en gaat de problematiek bij een draagmuur nog een stapje ve

Ook bij nieuwbouw is het belangrijk dat je de hulp van een architect en eventueel een stabilteitsingenieur inroept om exact te berekenen hoeveel last de draagmuren moeten aankunnen, en waar zij geplaatst moeten worden. Denk er ook aan dat alle werken met betrekking op de stabiliteit van een woning meldingsplichtig zijn. De betrokkenheid van een architect is dus ook verplicht.

draagmuur draagmuren draagmuur herkennen