Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Veilige elektriciteit in de badkamer

Geen luxe en comfort zonder elektriciteit... Da's nu eenmaal een waarheid als een koe. We gebruiken elektriciteit immers voor de meest vanzelfsprekende dingen, zoals het aanzetten van de televisie of het aansteken van het licht wanneer het wat te donker wordt. Toch blijft het op sommige plaatsen opletten geblazen met elektrische toestellen, zoals bijvoorbeeld in de badkamer. Water en elektriciteit vormen immers een dodelijke combinatie als je geen specifieke voorzorgsmaatregelen neemt. Het A.R.E.I., oftewel het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties, legt dan ook een aantal regels op die moeten worden nageleefd in de badkamer. Doe je dit niet, dan zal de elektrische installatie in je badkamer worden afgekeurd bij de keuring. Maar welke punten zijn nu juist belangrijk voor het A.R.E.I.? Wij zetten de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje!


Aandachtspunt nummer 1: de differentieelschakelaar

Het eerste puntje dat door het A.R.E.I. wordt opgelegd wat betreft elektriciteit in de badkamer is de verplichte differentieelschakelaar die zich in het verdeelbord bevindt. Deze differentieelschakelaar vergelijkt voortdurend de uitgaande en terugkerende stroom van de elektrische installatie en zal automatisch de stroom afsluiten wanneer er een lek wordt opgemerkt. Terwijl een differentieelschakelaar van 300 mA voldoende is voor de algemene elektrische installatie van een woning, is voor de vochtige ruimtes een extra schakelaar verplicht van 30 mA die dus veel gevoeliger is. Zo'n speciale differentieelschakelaar is trouwens overal in de woning verplicht voor de stopcontacten van toestellen die in contact komen met water. In oudere woningen kan het ten slotte nog voorkomen dat er geen differentieelschakelaar aanwezig is. Een gouden raad is in dit geval om zo snel mogelijk eentje te laten installeren, zéker als er niet-beveiligde stopcontacten in je badkamer zijn. In principe mag dit immers zelfs niet!

 • badkamer elektriciteit in de badkamer
 • elektriciteit badkamer
 • elektriciteit badkamer elektriciteit
 • badkamer elektriciteit elektriciteit badkamer
 • differentieelschakelaar badkamer elektriciteit

Aandachtspunt nummer 2: de equipotentiaalverbinding

Naast de verplichte differentieelschakelaar is het eveneens verplicht om alle metalen voorwerpen die elektriciteit goed geleiden (zoals badkuipen, radiatoren, de waterleiding,...) met de aarding te verbinden, net zoals de meeste stopcontacten dus. Deze verbinding wordt ook wel de equipotentiaalverbinding genoemd. Indien er een defect is kan het immers gebeuren dat toestellen of metalen voorwerpen een lange tijd onder spanning blijven staan indien er géén equipotentiaalverbinding is. Is die verbinding er wel, dan wordt de elektriciteit onmiddellijk naar de grond afgevoerd en vormt deze geen gevaar meer. In de badkamer moeten alle goed geleidende voorwerpen trouwens niet alleen verbonden worden met de aarding, maar ook met elkaar.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:

Aandachtpunt nummer 3: de IP-waarde in een badkamer

Ook wat betreft het gebruik van bepaalde materialen, verlichtingsarmaturen en toestellen in de badkamer worden er strikte regels opgelegd door het A.R.E.I. Zo wordt de badkamer opgesplitst in verschillende delen of volumes en geldt er in elk volume een andere IP-waarde. Deze term staat voor International Protection en geeft weer hoe veilig een elektrisch apparaat eigenlijk is. Zo bestaat de IP-waarde steeds uit twee getallen, waarbij het eerste getal de bescherming tegen het binnendringen van stof of vaste voorwerpen uitdrukt en het tweede de waterbestendigheid weergeeft. Hoe hoger de cijfers, hoe beter de algemene water- en stofdichtheid van het materiaal dan ook zal zijn. De verschillende volumes waarin een badkamer kan worden opgedeeld, zijn de volgende:


 • badkamer elektriciteit in de badkamer
 • elektriciteit badkamer
 • elektriciteit badkamer elektriciteit
 • badkamer elektriciteit elektriciteit badkamer
 • differentieelschakelaar badkamer elektriciteit
Volume 0

Dit is het inwendige volume van de badkuip of de douche. In principe is elk elektrisch apparaat hier verboden, uitgezonderd diegene die werken op een heel lage veiligheidsspanning met een IP X7.

Volume 1
Volume 1 betreft de ruimte boven de badkuip, welke kan gaan tot maximum 2,25 meter hoog. Indien je een badkuip hebt die zich niet hoger dan 15 cm boven de vloer bevindt wordt dit gemeten vanaf de vloer, en in het andere geval vanaf de bodem van de kuip. Voor inloopdouches zonder een stortbadkuip wordt een cirkel met een straal van 60 cm aangehouden, te starten op de vloer loodrecht onder de douchekop. In dit volume 1 mag enkel elektrisch materiaal gebruikt worden dat op een heel lage veiligheidsspanning werkt, op voorwaarde dat het voedingstoestel zich buiten zone 1 en 2 bevindt.


Volume 1bis
Dit is de zone onder de douche of de badkuip. Hier is enkel materiaal toegelaten dat nodig is voor de werking van een hydromassagesysteem, op voorwaarde dat het geen metalen badkuip betreft. De noodzakelijke IP-waarde is IP X4.

Volume 2
Volume 2 is het volume dat tot 60 cm buiten de volumes 0 en 1 ligt. Dit komt dus eigenlijk overeen met het gebied dat binnen het handbereik ligt van iemand die zich in de badkuip bevindt. Hier zijn toegelaten:

 • verlichtingstoestellen op laagspanning die zich minstens 1,6 meter boven de vloer bevinden
 • contactdozen die individueel beschermd worden door een veiligheidstransformator van maximum 100 W of een differentieelschakelaar van 10 mA
 • vaste verwarmingstoestellen op laagspanning die dubbel geïsoleerd zijn (klasse II)

De noodzakelijke IP-waarde is telkens IP X4, uitgezonderd de materialen op zeer lage veiligheidsspanning.


Volume 3
Dit volume begint waar volume 2 eindigt en gaat tot 2,4 meter daarbuiten. Hier is IP X1 van toepassing, opnieuw uitgezonderd toestellen op zeer lage veiligheidsspanning.

Zelf elektriciteit leggen in de badkamer

Elektriciteit in de badkamer is uiteraard even onmisbaar als elders in huis. Hoe zouden we al die scheerapparaten en haardrogers anders aan de praat krijgen? Bij nieuwbouw (of grondige renovaties) is het dan ook absoluut noodzakelijk om je badkamer van elektriciteit te voorzien, maar indien je zelf geen specialist bent laat je dit beter over aan een ervaren vakman. Hoe je het ook draait of keert: de badkamer is dé plaats bij uitstek waar water en elektriciteit elkaar ontmoeten, waardoor het meteen ook het gevaarlijkste plaatsje in huis is. Heb je dus geen kennis van de elektrische installatie, dan blijf je er best gewoon af. Wanneer je toch zelf aan de slag gaat mag je in ieder geval nooit spanning zetten op een elektriciteitsleiding die nog niet afgewerkt is!

 • badkamer elektriciteit in de badkamer
 • elektriciteit badkamer
 • elektriciteit badkamer elektriciteit
 • badkamer elektriciteit elektriciteit badkamer
 • differentieelschakelaar badkamer elektriciteit

Verplichtingen wat betreft elektriciteit in de badkamer

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: water en elektriciteit vormen absoluut een gevaarlijke (en zelfs dodelijke) combinatie. Aangezien we dagelijks heel wat tijd doorbrengen in de badkamer is het dan ook belangrijk dat deze tiptop in orde is inzake de veiligheid van de elektrische installaties. Het A.R.E.I. stelde daarom een aantal regels op waaraan de elektriciteit in elke badkamer onverbiddelijk moet voldoen. Zo zijn er de verplichte differentieelschakelaars, de equipotentiaalverbinding, de verschillende zones in de badkamer met elk hun eigen IP-waarde, en (hoewel dit niet letterlijk door het A.R.E.I wordt vermeld) moet je natuurlijk ook altijd je gezond verstand gebruiken wanneer je zelf elektriciteit gaat leggen in de badkamer.


elektriciteit in de badkamer badkamer elektriciteit