Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Energie besparen door domotica in huis

Met een domoticasysteem in huis wordt je leven sowieso heel wat makkelijker. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat domotica je ook kan helpen om energie te besparen? Zo zullen velen onder ons al wel eens vergeten zijn om de tuinverlichting uit te schakelen (aangezien je overdag ook niet echt merkt dat deze aanstaat), en zullen gezinnen met kinderen wel kunnen meespreken over het feit dat hun kleine bengels al eens durven vergeten om het licht uit te doen. Met domotica zouden al deze problemen makkelijk van de baan geveegd kunnen worden, waardoor je minder aan je hoofd zal hebben én bovendien geld zal besparen. Een echte win-winsituatie dus!

Domotica houdt alles in de gaten

Domotica houdt eigenlijk in dat je verschillende elektrische elementen (zoals de verlichting, de verwarming, het alarmsysteem enzovoort) aan elkaar gaat koppelen. Op die manier kan je al deze dingen besturen via één systeem en behoud je altijd een duidelijk overzicht over alle functies. Daarenboven kan je ook kiezen voor domotica die het energieverbruik van je woning weergeeft. Deze drukt je meteen met de neus op de feiten, waardoor je automatisch de neiging zal hebben om extra je best te doen om energie te besparen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
domotica
domotica
domotica
domotica

Energie besparen door het hoogste rendement te behouden

Omdat je domoticasysteem alles in de gaten houdt worden ook eventuele defecten meteen opgemerkt. Zo kan je domoticasysteem je een seintje geven wanneer er iets mis is, maar ook wanneer je mazoutketel bijvoorbeeld een onderhoud nodig heeft of wanneer je boiler dringend ontkalkt moet worden. Door je elektrische apparaten goed te onderhouden zullen ze steeds optimaal kunnen werken, waardoor je ook weer energie zal besparen.

Per zone doet domotica zijn werk

Met domotica kan je je huis in verschillende zones indelen die je allemaal apart kan beheren. Zo is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om je domoticasysteem op die manier in te stellen dat de verwarming 's ochtends al opspringt in de badkamer of de keuken, zodat deze lekker voorverwarmd zijn wanneer jij uit je bed komt. Daarna springt deze ook weer vanzelf naar een lagere stand, zodat je met een gerust hart naar je werk kan vertrekken. Je kan dus ook in elke ruimte een aparte temperatuur instellen en zo energie besparen.

Sensoren helpen je om energie te besparen

Iedereen vergeet wel eens de lichten uit te doen wanneer je vertrekt, of de verwarming lager te zetten wanneer je gaat slapen. Deze kleine foutjes kunnen jammer genoeg al snel leiden tot heel wat energieverbruik. Daarom kan je kiezen voor domotica met speciale sensoren, die kunnen nagaan of er al dan niet iemand aanwezig is in de kamer in kwestie. Valt er niemand te bespeuren? Dan schakelt het licht automatisch uit en wordt de verwarming op een lagere stand gezet. Daarenboven bestaan er ook speciale sensoren voor ramen, die de verwarming laten minderen van zodra er een raam geopend is.


Ook 's zomers energie besparen dankzij domotica

Dankzij domotica kan je ook op warme zomerdagen energie besparen. Zo kan je je domoticasysteem zodanig instellen dat de zonwering of rolluiken van je woonst automatisch naar beneden gaan van zodra het binnen té warm wordt. Op die manier hoef je 's ochtends nog niet te gaan gokken hoe warm het overdag zou kunnen worden, en zal je huis dus niet getransformeerd worden tot een sauna. Gevolg: je hoeft geen energie te verspillen door het gebruik van een ventilator of airconditioning.

Sluipverbruik voorkomen door de alles uit-knop

Ten slotte is er nog één snufje om energie te besparen dat we graag met je willen meedelen, en da's de alles uit-knop waarover domotica beschikt. Met deze toets kan je alle elektrische apparaten in één druk uitschakelen, buiten natuurlijk diegenen die moeten aanblijven zoals je koelkast.

  • domotica domotica

Vaak laten we televisies of computerschermen immers op stand-by staan, terwijl dit zogenaamde sluipverbruik best wat energie verspilt. Met de alles uit-knop kan je deze toestellen volledig uitzetten en zo sluipverbruik in de kiem smoren.

Domotica helpt je een handje om energie te besparen

Meer wooncomfort én daarenboven nog eens energie besparen: klinkt toch goed, niet? Met de moderne domotica is dit allemaal geen probleem. Zo kan je dankzij een domoticasysteem op verschillende manieren energie besparen, bijvoorbeeld door de verlichting die vanzelf uitgaat of de verwarming die zich automatisch een standje lager zet wanneer er niemand aanwezig is in de kamer. Wie heel hard let op zijn energieverbruik moet natuurlijk wel opletten met het (sluip)verbruik van de domotica zelf, aangezien deze natuurlijk ook energie nodig heeft om te werken.


domotica energie besparen domoticasysteem