Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Energie besparen dankzij energieaudit

Wil jij ook energie besparen? Wil je weten waar de struikelblokken liggen in je woning en hoe je die kan verbeteren? Laat dan een energieaudit uitvoeren. Bij zo’n audit komt een energiedeskundige bij je langs om je woning in kaart te brengen. Een energieaudit toont dus waar de energievreters zich bevinden en waar verbetering mogelijk is. Na afloop bekom je een energiecertificaat, dat alle probleemzones van je woning toont. Handig én nuttig!

Energieaudit bij verbouwingen

In elke woning vind je grote energievreters terug. Wanneer je gaat verbouwen, is het slim om die energievreters meteen mee aan te pakken. Dan is een energieaudit op zijn plaats. Zo’n audit is niet wettelijk verplicht, maar kan toch heel nuttig zijn. Wanneer je weet waar je veel energie verliest in huis, kan je bijvoorbeeld isolatie plaatsen en zo op langere termijn duizenden euro’s besparen. Staan er dus verbouwingen op het programma? Laat dan zeker een energieaudit uitvoeren!

Energieaudit voorbereiden

Opdat de energieaudit vlot verloopt, tref je best een aantal voorbereidingen. Zo is het belangrijk dat je een aantal facturen voorziet: ten eerste facturen van gas, stookolie en elektriciteit; daarnaast ook facturen van vroegere ingrepen of technische informatie op energievlak. Wat eveneens nuttig kan zijn, is een schets van de buitenkant van je woning, met daarop de afmetingen van deuren, ramen, voorgevels, enzovoort. Op die manier kan de energiedeskundige efficiënt te werk gaan.

Verloop van een energieaudit

Wil je een audit laten uitvoeren, dan kies je een energiedeskundige uit de lijst van erkende energiedeskundigen en maak je een afspraak. De energiedeskundige komt bij je langs en maakt een energieaudit van je woning. Dit doet hij door de technische installaties na te kijken, en ook de thermische eigenschappen van de gebouwschil, zoals bijvoorbeeld muren, daken en vloeren, te onderzoeken. Na afloop bezorgt de energiedeskundige je een rapport dat bestaat uit drie delen. In het eerste deel geeft de deskundige redelijk algemeen advies. In het tweede deel krijg je advies over mogelijke verbeteringen wat betreft muren, dak en vensters. In het derde deel toont de energiedeskundige eventuele verbeteringen op vlak van de verwarmingsinstallatie en de warmwaterproductie. Indien gewenst, kan hij je ook advies geven over ventilatie en zomercomfort.

Energieaudit prijs

Aangezien een energieaudit niet wettelijk verplicht wordt, is ook de prijs niet gereguleerd. De prijs zal dus afhangen van de complexiteit van je woning en de energiedeskundige bij wie je de audit geboekt hebt. Ongeacht de prijs, een energieaudit blijft een interessante investering. De kans is namelijk groot dat je energiekosten drastisch zullen verlagen op lange termijn.

Energieaudit laten uitvoeren

Wil ook jij energie besparen? Denk je dat een energieaudit daarbij nuttig kan zijn? Neem dan contact op met een energiedeskundige. De gekwalificeerde energiedeskundige controleert je woning en gebruikt computerprogramma’s om de energie-efficiëntie van je woning in kaart te brengen. Op basis van een energieaudit kan de deskundige je ook meteen advies geven over het energieverbruik van je woning! Daar kan je dan meteen mee aan de slag. Misschien is je woning goed in orde en is extra isolatie niet nodig. Misschien doe je er goed aan extra isolatie toe te voegen. Wat jouw woning ook nodig heeft, de energiedeskundige vertelt het je!


energieaudit energiedeskundige energieaudit woning