Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Maatregelen om thuis energie te besparen

Energiebesparende maatregelen zijn hot en daar hebben vooral de vele premies voor gezorgd. Toch worden er steeds meer premies voor energiebesparende maatregelen afgeschaft. Denk maar aan de belastingverminderingen voor het vervangen van een oude verwarmingsketel, het plaatsen van vloer- en muurisolatie, zonneboilers, warmtepompen en ga zo maar door. Bovendien kwamen ook de groenestroomcertificaten onder vuur te liggen en werden deze bijgevolg verlaagd. Door het afschaffen of verminderen van zoveel premies op een vrij korte tijdspanne, zal je er misschien aan twijfelen of energiebesparende maatregelen nog wel interessant zijn. Die twijfel is echter totaal ongegrond! Er zijn misschien minder premies, maar energiebesparende maatregelen zorgen er sowieso voor dat je energie gaat besparen. Daarvoor zal niet enkel het milieu je dankbaar zijn, maar ook je portemonnee.


Minder energieverbruik staat immers voor een lager energiefactuur. Wil ook jij weten hoe energie te besparen? Lees dan snel onze tips voor energiebesparing!

Isolatie

Een van de belangrijkste in het rijtje van energiebesparende maatregelen is isolatie. Met goede isolatie kan je namelijk flink besparen op verwarming. Volgens het energieprestatiebesluit of EPB is isolatie verplicht bij nieuwbouw en grondige renovaties, maar ook voor bestaande woningen waar niet meteen verbouwingen gepland staan, is goede isolatie aan te raden. Wanneer je isolatie gaat plaatsen kan je best eerst het dak isoleren, omdat langs daar zo'n 30% van je kostbare warmte verloren gaat. Daarna volgen de muren en als laatste de vloer. Voor bestaande woningen bestaan er trouwens nog wel premies voor isolatie. Zo is er een belastingvermindering voor dakisolatie en kan je ook isolatiepremies krijgen via de netbeheerders en via sommige gemeentes.

  • energie besparen energiebesparende maatregelen
  • premies energie besparen
  • premies energiebesparende maatregelen premies
  • energie besparen in huis premies energiebesparende maatregelen
  • groenestroomcertificaten energie besparen in huis

Ventilatie

Geen isolatie zonder ventilatie! Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker ventilatie wordt voor een gezond binnenklimaat. Net zoals isolatie is ook ventilatie verplicht voor nieuwbouw en grondige renovatie. Om je woning te ventileren heb je de keuze uit systemen A, B, C of D. Voor ventilatiesystemen bestaan er echter nauwelijks premies, hoewel sommige gemeentes hiervoor wel een inspanning doen. Laat je daardoor echter niet ontmoedigen, want een gezonde binnenlucht is goud waard!

Beglazing

Ook via beglazing kan je energie besparen in huis. Omdat je dankzij goede beglazing namelijk zal besparen op verwarming, zal je energiefactuur dalen. Beschikt jouw woning over grote, zuidelijk gerichte glaspartijen? Dan kan ook een passende zonwering je helpen om veel energie te besparen in huis, omdat deze de airco overbodig maakt. Ook kan je best de staat van het schrijnwerk nakijken. Wanneer dat vol kieren en spleten zit vervang je beter niet alleen de beglazing, maar het schrijnwerk in zijn geheel. Net zoals bij isolatie en ventilatie zijn er voor beglazing bij nieuwbouw of grondige renovatie wettelijke normen vastgelegd in het EPB. Toch geldt voor alle woningen dat beglazing die niet meer voldoet aan de huidige wetgeving, zoals enkele beglazing, best vervangen wordt. Bestaande woningen kunnen hier zelfs nog premies voor krijgen bij de netbeheerder en via sommige gemeentes.

Verwarmingsketel

Bij energiebesparende maatregelen speelt ook de verwarmingsketel een belangrijke rol. Dit toestel zal namelijk rechtstreeks effect hebben op je energieverbruik. Voor nieuwbouw is het vrij logisch dat er gekozen wordt voor een condensatieketel, of toch tenminste voor een verwarmingsketel met een optimaal rendement. Is de verwarmingsketel in jouw woning meer dan 15 jaar oud? Dan wordt het toch wel eens tijd om hem met pensioen te sturen. Een hedendaagse verwarmingsketel benut zijn brandstof namelijk optimaal en laat op die manier zo weinig mogelijk energie verloren gaan. Qua premies is er enkel een tegemoetkoming van de netbeheerder voor beschermde afnemers, en hier en daar zijn er ook gemeentes die premies geven.


Alternatieve energie

Het nemen van energiebesparende maatregelen is belangrijk. Zorg er echter wel voor dat je woning goed geïsoleerd is alvorens je gaat uitkijken naar eventuele toestellen die werken op alternatieve energie. Interessant zijn daarbij fotovoltaïsche zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp en een warmtepompboiler. Hier en daar duiken op de particuliere markt ook nieuwere toestellen op, zoals windmolens of installaties op biomassa. Deze nieuwe technieken voor alternatieve energie staan echter nog in hun kinderschoenen. Hoewel sommige gemeentes hun best doen om alternatieve energie te promoten, worden er door de overheid bijna geen specifieke premies uitgereikt. Zo zijn er wel de groenestroomcertificaten voor fotovoltaïsche zonnepanelen, maar verder hoef je overheidswege niet veel meer te verwachten.

  • energie besparen energiebesparende maatregelen
  • premies energie besparen
  • premies energiebesparende maatregelen premies
  • energie besparen in huis premies energiebesparende maatregelen
  • groenestroomcertificaten energie besparen in huis

Energiezuinige toestellen

Wil je energiebesparende maatregelen nemen, vergeet dan zeker niet de toestellen die elektriciteit verbruiken. Deze zullen namelijk het energieverbruik van je woning sterk mee bepalen. Om te weten hoe veel energie een toestel gebruikt kijk je naar hun label. Dat gaat van G, wat staat voor energieverspillend, tot A++, wat heel energiezuinig betekent. Vooral bij toestellen die energie vreten zoals een droogautomaat, wasmachine, koelkast of diepvriezer is het belangrijk om een zo energiezuinig mogelijk apparaat te kopen. Ook bij verlichting kies je best voor energiebesparende verlichting, zoals spaarlampen of TL-lampen.

Energie besparen is nooit tevergeefs

Zoals je kan zien bestaan er heel wat energiebesparende maatregelen, gaande van isolatie, ventilatie en beglazing tot het vervangen van je oude verwarmingsketel, het gebruik van alternatieve energie en energiezuinige toestellen. Hoewel er de laatste tijd minder premies worden gegeven voor energiebesparende maatregelen, is het toch nog steeds dubbel en dik de moeite waard om zulke maatregelen te nemen. Door energie te besparen in huis zal je namelijk een lager energiefactuur in de brievenbus krijgen, wat dan weer winst oplevert in je portefeuille. Laat je dus niet ontmoedigen door het verminderen van premies, want energie besparen loont altijd de moeite!


energiebesparende maatregelen energie besparen premies