Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Energie opwekken met zonnepanelen

Een aantal jaren geleden waren zonnepanelen nog een technisch snufje dat heel wat nieuwsgierige reacties uitlokte. Ondertussen komen ze echter zodanig veel in het straatbeeld voor dat niemand er nog echt van opkijkt. Toch is de evolutie van de zonnepanelen niet altijd van een leien dakje gegaan. Zo werd er heel wat gesleuteld aan de premies voor zonnepanelen en ontsnapten ook de groenestroomcertificaten niet aan het strenge oog van de wet. 


Dit verandert echter niets aan het feit dat zonnepanelen een heleboel voordelen met zich meebrengen, waardoor hun installatie nog steeds de moeite waard is.

De werking van zonnepanelen

Het idee achter fotovoltaïsche zonnepanelen gaat uit van het gebruik van zonne-energie. Dit is gratis energie die de natuur ons geeft en die bovendien onuitputtelijk én op en top milieuvriendelijk is. Maar hoe kan zonlicht nu worden omgezet in elektriciteit? Daarvoor hebben we zonnecellen nodig. De (ingewikkelde) technische uiteenzetting hiervan zullen we je besparen, maar het komt er dus op neer dat deze zonnecellen zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Om zoveel mogelijk elektriciteit te kunnen opwekken worden de cellen dan ook gegroepeerd in zonnepanelen. Uiteraard kunnen deze zonnepanelen ook elektriciteit opwekken wanneer het bewolkt is. Het hoeft dus geen perfecte zonnige dag met temperaturen tot 25° te zijn, hoewel zulke dagen natuurlijk wel altijd beter zijn dan de bewolkte.

  • fotovolta´sche zonnepanelen zonnepanelen
  • installatie van zonnepanelen fotovolta´sche zonnepanelen
  • installatie zonnepanelen installatie van zonnepanelen
  • zonne-energie installatie zonnepanelen
  • zonnecellen zonne-energie

Zonnepanelen en hun rendement

Het principe van fotovoltaïsche zonnepanelen lijkt misschien eenvoudig, maar niets is minder waar. Zo is hun rendement afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Elke situatie vereist dan ook een studie die tot in de details berekent wat de opbrengst van de zonnepanelen zal zijn bij een bepaalde plaatsing. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat zuidgerichte zonnepanelen (liefst met een hellingsgraad van 36°) een ideaal rendement geven, hoewel ook schaduwvorming en het gebruikte type zonnecellen een doorslaggevende invloed kunnen hebben. Gelukkig bestaan er speciale softwareprogramma's die voor elke woning perfect kunnen berekenen hoe en waar de zonnepanelen best geplaatst worden, en wat in die omstandigheden het te verwachten rendement zal zijn. Naast deze ingewikkelde factoren kan je bovendien ook zelf op een simpele manier je steentje bijdragen aan het rendement van je zonnepanelen. Panelen die bijvoorbeeld bedekt worden met een laagje stuifmeel zullen nu eenmaal wat minder rendement opleveren... Een goed onderhoud van je zonnepanelen is dan ook een echte must!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
zonnepanelen
zonnepanelen

  • zonnepanelen zonnepanelen
  • fotovolta´sche zonnepanelen fotovolta´sche zonnepanelen

Heb je een vergunning nodig voor de installatie van zonnepanelen?

Voor de installatie van zonnepanelen heb je normaal gezien geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Tenzij het gaat om beschermde gebouwen of monumenten, gebouwen die opgenomen zijn in de inventaris bouwkundig erfgoed of gebouwen die gelegen zijn in beschermde dorpsgezichten of landschappen. Daarenboven kunnen ook verkavelingsvergunningen, ruimtelijke uitvoeringsplannen of BPA's afwijkende regels opleggen. Wil je jouw woning dus graag uitrusten met fotovoltaïsche zonnepanelen, neem dan voor de zekerheid eerst even contact op met je gemeente.

De vele voordelen van zonnepanelen

Zoals we hierboven al vermeldden kan je met zonnepanelen elektriciteit opwekken op een milieuvriendelijke manier.


Zo is zonne-energie onuitputtelijk en veroorzaakt het gebruik ervan geen uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen. Voorts maak je dankzij zonnepanelen gebruik van gratis energie (de zon schijnt immers voor niets) en zal je zo een lager elektriciteitsfactuur in je brievenbus krijgen. Bovendien zijn zonnepanelen onderhoudsvriendelijk, hebben ze een lange levensduur (zodat ze zeker en vast terugverdienbaar zijn) én verloopt hun installatie heel eenvoudig. Vind jij zo'n opgebouwd laagje zonnepanelen op je dak trouwens maar niks? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Diverse fabrikanten voorzien nu namelijk ook meer geïntegreerde oplossingen, die toch wel wat mooier ogen op je dak.

Slim gebruik maken van zonne-energie

We hoeven er geen tekeningetje meer bij te maken: met zonnepanelen kan je elektriciteit opwekken aan de hand van (gratis!) zonne-energie en dat brengt ongetwijfeld heel wat voordelen met zich mee. Je woning zal bijvoorbeeld op een milieuvriendelijke manier van elektriciteit voorzien worden en daarenboven zal je ook nog eens minder moeten betalen aan je energiefactuur. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat het rendement van je zonnepanelen zo hoog mogelijk is. Hiervoor kan je rekenen op de hulp van specialisten, die alles weten over de installatie van zonnepanelen. Bovendien kan je kiezen tussen verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen, waarover je meer kan lezen in dit artikel.
zonnepanelen fotovolta´sche zonnepanelen installatie van zonnepanelen