Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De hedendaagse gaskookplaat

Al sinds jaar en dag gebruiken we vuur om te koken. Onze verre voorouders roosterden bijvoorbeeld lekkere mammoetboutjes boven een kampvuur, onze grootouders gebruikten dan weer een imposant gasfornuis om heerlijke stoofpotten te koken, en ook in de moderne keuken is de gaskookplaat nog steeds een absolute favoriet. Doorheen de jaren kreeg deze kookplaat wel de concurrentie van een elektrische variant, maar voor velen kan deze niet opwegen tegen de authenticiteit van een gaskookplaat. Wat er dan juist zo speciaal is aan een kookplaat op gas, dat lees je hier!

Makkelijk koken op een gaskookplaat

Zowel hobbykoks als meer professionele chefs zullen vaak zweren bij een gaskookplaat. Het vlammetje zorgt er immers voor dat er onmiddellijk warmte kan worden overgedragen naar de potten en pannen, zodat je niet moet wachten met koken totdat je kookplaat de gewenste temperatuur heeft bereikt. Bovendien koelt een gaskookplaat ook meteen weer af van zodra de vlam verdwijnt. Op die manier kan je dus perfect zelf beslissen wanneer de gaskookplaat zijn werk moet doen, zonder rekening te houden met extra tijd om de kookplaat op te warmen of af te koelen.

Is een gaskookplaat wel veilig?

De vlam van een gaskookplaat zorgt dus voor heel wat voordelen, maar tegelijk zullen sommigen hierdoor ook wat worden afgeschrikt. Dit is echter voor niets nodig. Veel hedendaagse gaskookplaten zijn bijvoorbeeld uitgerust met een automatische ontsteking, zodat het gepruts met een lucifer of aansteker volledig tot het verleden behoort. Een ingebouwde beveiliging zorgt er bovendien voor dat de gastoevoer automatisch wordt afgesloten van zodra de vlam dooft. Natuurlijk moet je wel steeds opletten wanneer je een gaskookplaat gebruikt. Een handdoek die té dicht bij het vuur komt zal immers al snel verschroeid worden. Daarnaast is ook ventilatie in de keuken een belangrijke factor, aangezien er voor de verbranding van gas behoorlijk wat zuurstof nodig is.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
gaskookplaat
gaskookplaat
gaskookplaat
gaskookplaat
gaskookplaat

Je gaskookplaat proper houden

Een minpuntje van de traditionele gaskookplaat is jammer genoeg het onderhoud. Vooral het schoonmaken van de branders is namelijk geen eenvoudige klus. Om jezelf wat werk te besparen kan je daarom best na elke kookbeurt de gaskookplaat schoonmaken met een simpele doek. Zijn er toch etensresten die zich hardnekkig vastklampen aan je gaskookplaat? Dan zijn er specifieke producten die je kunnen helpen. Gebruik in ieder geval geen schuursponsje of schuurmiddelen! De aparte onderdelen (zoals de pannendragers) was je ook best met de hand, aangezien deze niet altijd vaatwasbestendig zijn.

De gas-onder-glas kookplaat

Is zo'n intensiever onderhoud niks voor jou, maar wil je toch absoluut een gaskookplaat? Dan is de gas-onder-glas kookplaat misschien wel iets voor jou! Bij deze moderne gaskookplaat bevinden de branders zich namelijk onder een glazen plaat, die tijdens het koken wordt verhit en zo ook de potten en pannen op de pitten gaat verwarmen. Het grote voordeel is dat er op deze manier geen warmte langs de potten kan wegstromen, maar toch gaat ook een belangrijk voordeel van de gaskookplaat verloren. De opwarming gebeurt immers net iets trager omdat de kookpotten onrechtstreeks worden opgewarmd. Bovendien zijn deze gas-onder-glas kookplaten ook wel duurder dan de traditionele gaskookplaat, maar da's nu eenmaal de prijs die je betaalt voor een eenvoudiger onderhoud!

Het verbruik van een gaskookplaat

Of je nu kookt met een gaskookplaat of met een elektrische kookplaat: beide verbruiken energie en zullen dus een bepaalde kost met zich meebrengen. Toch zal een kookplaat op gas ecologischer zijn dan een elektrische, omdat je de warmte bij een gaskookplaat makkelijker kan doseren én omdat alle geproduceerde energie naar de verbranding gaat. De gas-onder-glas kookplaat waar we het hierboven over hadden is zelfs nog zuiniger, omdat deze geen warmte laat ontsnappen. Wat betreft de soort gas kan een gaskookplaat werken op aardgas, propaangas en butaan. Voor aardgas heb je natuurlijk wel een aansluiting nodig op het aardgasnetwerk, terwijl een gaskookplaat op butaan of propaan moet worden aangesloten op aparte gasflessen.

Het succes van de gaskookplaat

Met een gaskookplaat zet je eigenlijk de aloude trend verder van koken boven een vuur. De manier waarop er wordt gekookt is (gelukkig) wel gemoderniseerd, waardoor de gaskookplaat een absolute topper is in veel hedendaagse keukens. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat je op een gaskookplaat makkelijk zelf de warmte kan doseren en je eten niet stiekem nog wat zal verder koken terwijl je vuur eigenlijk al afstaat. Bovendien is het gebruik van een gaskookplaat volkomen veilig, al is het natuurlijk altijd opletten geblazen wanneer je met vuur bezig bent. Het onderhoud van een gaskookplaat is ten slotte wel iets intensiever, maar dit kan je makkelijk oplossen met een gas-onder-glas kookplaat, die bovendien ook nog eens zuiniger te werk gaat. Hoe dan ook: gaskookplaten zijn vrij goedkoop in verbruik én in aankoop, en dus zeker het overwegen waard!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Elektrische kookplaat , Gaskookplaat
gaskookplaat gaskookplaten gaskookplaat schoonmaken