Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Je gazon vernieuwen in het voorjaar

Na de winter hebben we allemaal wel eens last van een echte winterblues. Je voelt je maar slap, je ziet er maar bleekjes uit, je energiepeil bevindt zich ver onder nul, kortom: je hebt nood aan een flinke portie zon! Net zoals jij kan ook je gazon te lijden hebben onder zo'n winterblues. Wanneer de lente in aantocht is ligt je teerbeminde gazonnetje er dan ook vaak wat schraal bij, op sommige plaatsen misschien zelfs overwoekerd door mos. Hoog tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en je grauwe gazon om te toveren tot een prachtige groene, dikke grasmat!


Geef je gazon de kans om te herstellen

De eerste stap naar een grasmat waar iedereen jaloers op is, is starten met maaien. Let wel op dat je lang gras de eerste keer niet té kort maait, want dan heb je het risico dat je gazon geel wordt en verzwakt: iets waarvan onkruid zeker en vast misbruik zal maken. Na de eerste maaibeurt wacht je best eventjes af, zodat je gazon gaat groeien en eventueel van zichzelf er weer prachtig groen doorkomt. Gebeurt dat niet, dan kan je nog altijd je gazon gaan bemesten. De beste periode om je gazon hiermee te verwennen is het voorjaar, en hoewel we het weer (jammer genoeg) niet kunnen voorspellen, liefst vóór een regenbui. In ieder geval mag je dit nooit op heel zonnige dagen doen!

 
 Net zoals jij kan ook je gazon te lijden hebben onder zo'n winterblues. Wanneer de lente in aantocht is ligt je teerbeminde gazonnetje er dan ook vaak wat schraal bij, op sommige plaatsen misschien zelfs overwoekerd door mos. Hoog tijd dus om de ha

Onkruidbestrijding in je gazon

Wordt je gazon overwoekerd door mos, of is hij gewoon echt niet om aan te zien? Dan kan je je toevlucht zoeken tot de grove middelen: het verticuteren! Met een verticuteerhark of –machine kan je namelijk de wortels van je gazon verluchten, door afgestorven gras eruit te halen. Maak je trouwens geen zorgen: vlak na het verticuteren zal je gazon er nog erger uitzien dan voordien, maar je zal al snel verbetering merken. Zie je het niet echt zitten om je gazon zo stevig onder handen te nemen, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor speciale producten tegen mos welke je in zowat elke tuinzaak kunt vinden.


Net zoals een door mos overmande gazon zal ook een droge gazon er niet zo stralend uitzien. Om ervoor te zorgen dat je gazon nooit dorst heeft kan je hem dan ook zowel in de lente als in de zomer besproeien.
 

Zorg ervoor dat je gazon nooit dorst heeft

Net zoals een door mos overmande gazon zal ook een droge gazon er niet zo stralend uitzien. Om ervoor te zorgen dat je gazon nooit dorst heeft kan je hem dan ook zowel in de lente als in de zomer besproeien. Dit gebeurt liefst één keer per week overvloedig, en dus niet elke dag een beetje. Indien je een regenwaterput of regenton hebt is dit trouwens ook de ideale toepassing om je regenwater op een nuttige manier te gebruiken. Bovendien is regenwater compleet gratis; een echte win-win situatie dus!


Indien het echt té slecht gesteld is met je gazon...

Natuurlijk kan het ook gebeuren dat je gazon té hard beschadigd is of er echt té slecht uitziet om nog te herstellen. In dit geval is het voorjaar ook een goede periode om een nieuwe gazon te zaaien of om graszoden te leggen. Het najaar blijft natuurlijk wel altijd een nóg betere periode, omdat je dan minder gedwarsboomd zal worden door onkruid. Ziet je gazon er over het algemeen nog oké uit, maar zijn er enkele stukjes die beschadigd zijn? Dan kan je gewoon die kale plekjes gaan herstellen. De ondergrond losharken, eventuele putten opvullen, meststof strooien, zaaien en voilà: je kan beginnen met het bewateren van je toekomstige gazon. Geef hem wel niet te veel water, want dan zouden je zaadjes wel eens kunnen wegspoelen. Daarna wacht je best tot de gazon zo'n 10 cm hoog is om hem voor een eerste keer te maaien, en doe je dit dus best niet te kort.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
gazon
gazon
gazon
gazon
gazon

Tips voor het onderhoud van je gazon

Wie droomt er niet van een mooie, groene gazon waar je 's zomers van het zonnetje kan genieten? Jammer genoeg kunnen we na de winter allemaal wel een opkikker gebruiken en zal je je gazon waarschijnlijk eerst een handje moeten helpen alvorens hij helemaal klaar is voor het zomerseizoen. Indien je gazon er nog oké uitziet zal het al volstaan om hem te maaien en eventueel te bemesten, maar in sommige andere gevallen zal je toch iets drastischer te werk moeten gaan. Zo zal een degelijke onkruidbestrijding wonderen doen voor een gazon vol mos en kan je indien nodig ook gewoon nieuwe zaadjes gaan strooien. Zorg er ten slotte voor dat je gazon nooit té droog wordt. Met onze simpele tips voor het onderhoud van je gazon in het voorjaar, kan je met een prachtige grasmat de zomer ingaan!


gazon gazon vernieuwen gazon herstellen