Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Extra cachet met een gebogen dak

Ga je een woning bouwen en wil je wel eens wat anders dan het typische zadeldak, puntdak of een plat dak? Dan is een gebogen dak misschien wel een optie voor jou. Deze gebogen daken zag je oorspronkelijk vooral bij industriegebouwen, loodsen en serres maar het duurde niet lang of de moderne architectuur liet zijn oog vallen op deze (toch wel bijzondere) dakvorm. Toch is het gebogen dak geen nieuwigheidje van de jaren 2000. Zo dook het eeuwen geleden ook al op in de toenmalige bouwstijlen, weliswaar in een iéts minder modern jasje. Het gebogen dak is dus een echte "moderne klassieker"!


Dankzij een gebogen dak spaar je heel wat ruimte

Naast zijn unieke karakter heeft zo'n gebogen dak ook nog een ander belangrijk voordeel te bieden: plaatswinst. Dankzij de ronde vorm schiet er binnenshuis namelijk veel meer nuttige ruimte over in vergelijking met bijvoorbeeld een zadeldak, omdat er geen lastige hoekjes zijn waarin je toch niets kwijt kan. Ook voor kinderen (die iets minder begaan zijn met de plaatswinst) heeft een gebogen dak leuke extraatjes te bieden. Denk maar aan de juiste afwerking die een gebogen dak kan omtoveren tot een "echte" sterrenhemel.

De opbouw van gebogen daken

Gebogen daken worden op ongeveer dezelfde manier opgebouwd als zadeldaken. Ondanks de gelijkenissen gaat het bij gebogen daken toch om een iets moeilijkere dakconstructie aangezien de afwerking van de gevel, het daktimmerwerk en de waterdichtheid wat meer aandacht vereisen. Ook de gekozen materialen spelen bij dat laatste trouwens een belangrijke rol.

 

Keuze te over qua dakbedekking voor een gebogen dak

Wat betreft de dakbedekking heb je heel wat verschillende opties bij een gebogen dak. Zo kunnen zink, koper, leien en zelfs bepaalde dakpannen prima gecombineerd worden met een gebogen dakopbouw. Let bij metalen dakbedekking wel op dat je genoeg (akoestische) isolatie voorziet, zodat hevige regen geen oorverdovend lawaai met zich meebrengt. Bij dakpannen en leien moet je dan weer wat extra aandacht besteden aan de waterdichtheid van het gebogen dak. Een degelijk onderdak, dat binnendringend regenwater opvangt en afvoert naar de dakgoot, is dan ook absoluut noodzakelijk om vochtproblemen te vermijden.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
gebogen dak
gebogen dak
gebogen dak
gebogen dak
gebogen dak

Is een gebogen dak wel toegestaan?

Gebogen daken geven een verfrissende, niet-alledaagse toets aan het straatbeeld. Hoewel jij dit persoonlijk een pluspunt kan vinden, bestaat de kans echter dat de gemeente hier niet helemaal hetzelfde over denkt. Om die reden kan het dan ook wel eens gebeuren dat de stedenbouwkundige vergunning geweigerd wordt of dat er eerst een wijzigingsprocedure moet worden opgestart om deze te kunnen veranderen. Ga dus altijd eerst even langs bij je gemeente om zeker te zijn dat een gebogen dak geen probleem vormt.

Kies voor dat tikkeltje meer met een gebogen dak

Ben je al die typische daken beu gezien en mag het voor jou wel iets specialers zijn? Dan is een gebogen dak zeker en vast het overwegen waard. Eeuwen geleden zag men zelfs het mooie al in van deze dakvorm en de dag van vandaag is de plaatswinst eveneens een belangrijke reden om te kiezen voor een gebogen dak. Bovendien heb je keuze te over wanneer het gaat om de dakbedekking voor gebogen daken, zodat je je creativiteit volop zijn gangetje kan laten gaan. Alvorens je volop begint te dromen over jouw perfecte gebogen dak ga je wel best eerst even langs bij de gemeente. De kans bestaat immers dat deze vorm niet wordt toegestaan waar je woont.


gebogen dak gebogen daken dak