Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De geiser: jouw garantie op warm water

Een grote, natuurlijke heetwaterbron die op regelmatige tijdstippen warm water en stoom de lucht inblaast: iedereen heeft al wel eens gehoord van een geiser. Buiten een natuurlijke bron kan het woordje "geiser" echter ook wijzen op een vernuftig apparaat dat ervoor zorgt dat je dag in dag uit kan genieten van warm water in je woning. Net zoals een boiler gaat een geiser namelijk water verwarmen dat je kan gebruiken voor allerlei doeleinden, gaande van de dagelijkse afwas tot een heerlijke douche of een ontspannend bad.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
geiser
geiser
geiser
geiser
geiser

Hoe werkt een geiser?

Een geiser gaat water verwarmen van zodra je de kraan opendraait en dus warm water vraagt. Als dit gebeurt wordt namelijk de brander in gang gezet en zal water doorheen de geiser stromen zodat het de warmte kan opnemen. Om deze reden worden geisers ook wel "doorstroomtoestellen" genoemd. Omdat een geiser onmiddellijk het water opwarmt en geen voorraadvat heeft, wordt er bovendien geen energie verbruikt op de momenten dat er geen warm water gevraagd wordt. Dit is positief voor je energiefactuur, maar een nadeel is wel dat je niet op twee plaatsen tegelijk (bijvoorbeeld in de keuken en in de badkamer) warm water kan vragen. Voor (bijna) elk probleem bestaat er echter een oplossing, in dit geval in de vorm van een geiser met modulerende brander. Bij dit type geisers wordt de vlamhoogte automatisch aangepast aan de gevraagde hoeveelheid warm water zodat er steeds genoeg warm water is voor iedereen.


De tapdrempel van een geiser

Een belangrijk punt bij een geiser is de tapdrempel. Deze geeft aan hoeveel warm water per minuut getapt moet worden alvorens het toestel afslaat. Tap je bijvoorbeeld te weinig warm water, dan slaat de geiser af met koud water of een wisselende temperatuur als gevolg. Zeker in combinatie met waterbesparende kranen of spaardouchekoppen is een lage tapdrempel dus een absolute must, zodat je steeds zorgeloos van warm water kan genieten (zonder plotseling een koude douche te krijgen).

Een elektrische geiser, eentje op gas of een geiser op stookolie?

Net als bij boilers kan je ook bij geisers kiezen voor eentje op gas, stookolie of een elektrische geiser.

  • geiser geiser

In dit geval zijn het eveneens de geisers op gas die qua verbruik het meest interessant zijn. Een nadeel van een geiser op gas is dan weer dat er een aan- en afvoerkanaal nodig is om de verbrandingsgassen op een veilige manier af te voeren. Over het algemeen is een geiser wel goedkoper dan een boiler, zowel wat betreft het onderhoud als het installeren van de geiser.

Het verschil tussen een boiler en een geiser

Het grote verschil tussen boilers en geisers is dat een geiser enkel water gaat opwarmen wanneer dat gevraagd wordt en dus geen voorraadvat heeft met warm water. Dit betekent dat een geiser warm water kan blijven produceren zo lang dat nodig is, terwijl een boiler opnieuw wat tijd nodig heeft wanneer zijn voorraad warm water op is. Toch leveren geisers meestal minder water per minuut dan boilers, wat bij sommige types een probleem kan betekenen wanneer er op twee plaatsen tegelijk warm water wordt gevraagd. Zoals we hierboven al vermeldden is een geiser met modulerende brander hiervoor echter de ideale oplossing.

Voor- en nadelen van een geiser

Een geiser wordt meestal niet aangeraden voor grote gezinnen omdat het niet mogelijk is dat er op twee plaatsen tegelijkertijd warm water wordt geleverd. Op zulke momenten kan het dan namelijk al eens voorvallen dat je plots een lading koud water over je heen krijgt in de douche omdat iemand in de keuken warm water nodig heeft... Veel warm water tegelijkertijd leveren gaat dus niet, maar een voordeel is dan weer dat je wel onbeperkt warm water ter beschikking hebt (in tegenstelling tot een boiler die, wanneer zijn voorraadje warm water op is, eventjes tijd nodig heeft om weer water op te warmen). Daarenboven is een geiser zowel in aankoop als in verbruik relatief goedkoop, omdat hij enkel water opwarmt wanneer dat nodig is. Met een geiser zal je dus lagere energiefacturen in je brievenbus krijgen én je draagt je steentje bij aan een groener milieu.

Geniet dag in dag uit van warm water

Geen warm water in huis... Da's een absolute hel! Je kan niet afwassen, niet douchen, geen ontspannend bad nemen, en ga zo maar verder. Gelukkig zal je met een geiser nooit zonder warm water vallen omdat deze enkel water opwarmt wanneer dat nodig is. In tegenstelling tot een boiler is er dus geen voorraadje warm water dat kan opraken zodat je eventjes zonder warm water zit. Bovendien zal een geiser hierdoor ook minder energie verbruiken: iets waar zowel het milieu als je portefeuille je erg dankbaar voor zullen zijn! Heb je echter een groot gezin, dan kies je best een andere optie dan een geiser. Met een gewone geiser kan er immers niet op twee plaatsen tegelijk warm water geleverd worden, zodat het kiezen zal worden tussen een warme douche of het doen van de afwas. Om de ideale geiser te vinden voor jouw gezin en jouw behoefte aan warm water kan je natuurlijk altijd terecht bij de leverancier van je keuze.


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Boiler , Geiser , Warmtepompboiler , Zonneboiler
geiser geisers warm water